Mat & Klimat

Lättare att handla närodlat socker till julgodiset

Lättare att handla närodlat socker till julgodiset

Företagets nya eko-produkter är gjorda på enbart svenska och danska sockerbetor (Foto: Mike Poresky CC BY 2.0)

6 december 2020

Sedan i oktober är det enkelt att köpa socker som både är ekologiskt och odlat i Europa. Detta då Nordic Sugar bytt ut sydamerikanskt rörsocker till nordeuropeiskt betsocker i flera av de sockerprodukter som inte förutsätter att rörsocker används; som ekologiskt strösocker, florsocker och ljus sirap.

Totalt handlar det om en årsvolym på 900 ton ekologiskt socker som växlas över från rörsocker till betsocker. 

Egentligen är det ett återinförande, i slutet av 1990-talet och fram till 2005 hade vi svenskodlade sockerbetor, säger Pernilla Wennerberg, Marketing Manager.

Flera faktorer bidrar till att det åter blivit möjligt att använda nordeuropeiska sockerbetor. Vid sidan av att allt fler konsumenter är beredda att betala för ekologiska och mer närodlade produkter handlar det också om en teknisk utveckling.

– Våra produktionsanläggningar är mer flexibla nu och kan ställa om från ekologisk till konventionell produktion, och nu finns hjälpmedel i form av solcellsdrivna GPS-styrda ogräsplockare, säger Wennerberg.

 

Intresset har ökat under pandemin

Dessa ogräsplockarrobotar tillhandahålls i en gemensam maskinpark, så att den enskilda sockerbetsodlaren inte måste ha egna ogräsplockare, vilket bidrar till att pressa kostnaderna. Men den ekologiska produktionen är likafullt dyrare än den konventionella. 

– På samma areal får vi enbart ut 60 procents skörd vid ekologisk odling, jämfört med konventionell odling, vilket gör att om alla konsumenter i Sverige skulle vilja gå över till ekologiska produkter skulle vi ha svårt att kunna tillhandahålla det, säger Wennerberg.

Det ekologiska sockret står än så länge enbart för drygt 6 procent av försäljningen. Däremot har intresset för svenskodlat socker ökat markant under coronapandemin.

– Till exempel har vår största produkt, Dansukker Strösocker 2 kg, ökat försäljningsvolymen med 23 procent de senaste 6 månaderna, och det är det enda strösockret på marknaden som är svenskmärkt, konstaterar Wennerberg.

 

Enbart nordiskt i eko-sortimentet

För att möta efterfrågan på närodlat är det enbart svenska och danska sockerbetor i Nordic Sugars nya Dansukker EKO produkter (Strösocker, Florsocker och Brun Farin). 

Sett till hela sortimentet har bolaget en ambition att 100 procent av alla produkter som går att basera på sockerbetor ska komma från, om inte svenska och danska, så i alla fall europeiska odlingar. Nordic Sugar storsatsar samtidigt på nya anläggningar vid sockerfabriken i Örtofta. Ett höglager och en siraps- och lösningsfabrik ska stå klara 2022, som tillsammans minskar energiförbrukningen i sockerproduktionen med 20 procent och CO2-utsläppet med 18 000 ton per år.


Niclas Malmberg

SENASTE NYHETERNA

Klimat
Stefan B Nilsson

Domstolsbeslut ger Biden chans att avveckla kolkraften snabbare

Biden-administrationen har fått en gyllene möjlighet att snabba på avvecklingen av kolkraften i USA. Detta sedan en federal domstol underkänt Trumps försök att avskaffa “Clean Power Plan” som dikterar villkoren för landets energiomställning.

Klimat
IPS Inter Press Service

Pandemin har försvagat skyddet av världens skogar

Coronapandemin har påverkat skogar över hela världen – bland annat genom minskade insatser för en hållbar skogsvård. Det konstateras i en ny global rapport från FN:s skogsforum, UNFF.

Inrikes
Niclas Malmberg

Här frodas mikrolivet – möt bonden som lagrar kol i marken

På 15 gårdar pågår nu ett pilotprojekt för att se vilka metoder som fungerar bäst för kolinlagring i vårt land. Det rör sig om bland annat trädplantering, plöjningsfria metoder och plantering av fleråriga växter. Vi har talat med Jesper Sandström, som driver en av gårdarna som ingår i studien.

Krönikor
Maria Sandblad

Krönika: En omsorgsfull böna – av kunglig börd

Nytt år. Evig vinnare. När den sista julmaten är uppäten är det dags för älsklingsbönorna nummer ett;
de röda, sköna, matiga, mustiga röda bönorna som kallas kidney bönor i väst

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »