Mat & Klimat

Lättare att handla närodlat socker till julgodiset

Lättare att handla närodlat socker till julgodiset

Företagets nya eko-produkter är gjorda på enbart svenska och danska sockerbetor (Foto: Mike Poresky CC BY 2.0)

6 december 2020

Sedan i oktober är det enkelt att köpa socker som både är ekologiskt och odlat i Europa. Detta då Nordic Sugar bytt ut sydamerikanskt rörsocker till nordeuropeiskt betsocker i flera av de sockerprodukter som inte förutsätter att rörsocker används; som ekologiskt strösocker, florsocker och ljus sirap.

Totalt handlar det om en årsvolym på 900 ton ekologiskt socker som växlas över från rörsocker till betsocker. 

Egentligen är det ett återinförande, i slutet av 1990-talet och fram till 2005 hade vi svenskodlade sockerbetor, säger Pernilla Wennerberg, Marketing Manager.

Flera faktorer bidrar till att det åter blivit möjligt att använda nordeuropeiska sockerbetor. Vid sidan av att allt fler konsumenter är beredda att betala för ekologiska och mer närodlade produkter handlar det också om en teknisk utveckling.

– Våra produktionsanläggningar är mer flexibla nu och kan ställa om från ekologisk till konventionell produktion, och nu finns hjälpmedel i form av solcellsdrivna GPS-styrda ogräsplockare, säger Wennerberg.

 

Intresset har ökat under pandemin

Dessa ogräsplockarrobotar tillhandahålls i en gemensam maskinpark, så att den enskilda sockerbetsodlaren inte måste ha egna ogräsplockare, vilket bidrar till att pressa kostnaderna. Men den ekologiska produktionen är likafullt dyrare än den konventionella. 

– På samma areal får vi enbart ut 60 procents skörd vid ekologisk odling, jämfört med konventionell odling, vilket gör att om alla konsumenter i Sverige skulle vilja gå över till ekologiska produkter skulle vi ha svårt att kunna tillhandahålla det, säger Wennerberg.

Det ekologiska sockret står än så länge enbart för drygt 6 procent av försäljningen. Däremot har intresset för svenskodlat socker ökat markant under coronapandemin.

– Till exempel har vår största produkt, Dansukker Strösocker 2 kg, ökat försäljningsvolymen med 23 procent de senaste 6 månaderna, och det är det enda strösockret på marknaden som är svenskmärkt, konstaterar Wennerberg.

 

Enbart nordiskt i eko-sortimentet

För att möta efterfrågan på närodlat är det enbart svenska och danska sockerbetor i Nordic Sugars nya Dansukker EKO produkter (Strösocker, Florsocker och Brun Farin). 

Sett till hela sortimentet har bolaget en ambition att 100 procent av alla produkter som går att basera på sockerbetor ska komma från, om inte svenska och danska, så i alla fall europeiska odlingar. Nordic Sugar storsatsar samtidigt på nya anläggningar vid sockerfabriken i Örtofta. Ett höglager och en siraps- och lösningsfabrik ska stå klara 2022, som tillsammans minskar energiförbrukningen i sockerproduktionen med 20 procent och CO2-utsläppet med 18 000 ton per år.


Niclas Malmberg

SENASTE NYHETERNA

Inrikes
Niclas Malmberg

Trålgränsen flyttas ut för att skydda Östersjöns ekosystem

Efter att S ställt sig bakom beslutet står det nu klart att trålgränsen i Östersjön flyttas ut från dagens 4 sjömil till 12 sjömil på prov. “Fisket måste ske inom naturens ramar”, säger Elin Segerlind (V).

Klimat
Göran Hådén

Opinion: Därför räcker inte 99% mental omställning

Ska vi klara klimatet behöver överkonsumtionen försvinna snarast. De flesta är faktiskt positiva till att sänka sin materiella levnadsstandard för miljöns skull och 3 av 4 kan tänka sig köpa färre saker. Så varför händer det inte?

Klimat
IPS Inter Press Service

Fossila bränslen subventioneras med enorma belopp

Samtidigt som världens politiker diskuterar de åtgärder som krävs för att bemöta klimatkrisen så subventionerades den fossila bränsleindustrin bara under förra året med hisnande 5,9 biljoner dollar.

Djurrätt
Michael Abdi Onsäter

WWF slår hål på myten om det hållbara kycklingköttet

Svensk kyckling får rött ljus av Världsnaturfonden i årets köttguide efter att kriterier för klimat och djurvälfärd skärpts. Faktum är att endast 1-3 procent av det kött som konsumeras i Sverige godkänns av miljöorganisationen.

Miljö
Niclas Malmberg

SLU-forskare kritiserar Jord till bord-strategin: “Innehåller målkonflikter”

I oktober klubbade EU-parlamentet Från jord till bord-strategin. Det är nu EU-kommissionens uppgift att lägga fram lagstiftningsförslag för att implementera den. Men klart står redan att strategin misslyckas med att skapa förutsättningar för ett hållbart jordbruk, enligt rapporter som tagits fram av SLU-forskare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *