Mat & Klimat

Vegovågen fortsatt stark i Europa – antalet veganer ökar snabbt

Vegovågen fortsatt stark i Europa - antalet veganer ökar snabbt

8 av de 10 mest "veganska städerna" ligger i Europa (Foto: Pille Riin Piske)

8 december 2020

Antalet europeiska veganer fördubblats sedan 2016, och allt fler identifierar sig som flexitarianer. I Sverige ökar intresset för hälsosam, hållbar och närodlad mat, men andelen som kallar sig veganer minskar något.

 

En tredjedel av tyskarna “flexitarianer”

Växtbaserad mat är på frammarsch i Europa. Det är tydligt inte minst om man betraktar den explosionsartade utveckling som kött- och mejerisubstitut och vegoprodukter genomgått de senaste åren. Sektorn väntas öka med 18 procent varje år till 2025 globalt. I USA ökar växtbaserat fem gånger så mycket som än andra livsmedel.

Nu visar en ny undersökning som den tyska livsmedelskedjan Veganz presenterar att antalet europeiska veganer ökat från 1,3 miljoner 2016 till 2,6 miljoner i år. I Tyskland är det hela 30 procent som uppger att de äter en flexitarisk kost.

I undersökningen så tittade man även på attityder kring labodlat/cellbaserat kött – något som kommer allt närmare butikshyllorna inte minst sedan Singapore som första land godkänt produkten. En femtedel av de tillfrågade är intresserade av att pröva cellbaserat kött. Bland veganer är den siffran 42 procent.

Trenden är också tydlig om man betraktar människors sökvanor på nätet. Tankesmedjan Chef’s Pencil har sammanställt data från Google-trender och kommit fram till att “veganism är dubbelt så populärt” som det var för fem år sedan”. Bland de länder med störst intresse för veganism är 6 av 10 länder och 8 av 10 städer europeiska.

 

Se även: Ny Rapport: Vegsektorn boomar i coronatider

 

Intresset för matens klimatpåverkan ökar

Branschorganisationen Livsmedelsföretagen har nyligen släppt en rapport om svenskarnas matvanor och hur de förändrats under pandemin. Var fjärde svensk har minskat sitt matsvinn och en sjättedel uppger att de äter mer hälsosamt än innan.

Det viktigaste vid matinköp är att det är svenskproducerat (53 procent) och att den är hälsosam och nyttig (45 procent). Intresset för matens klimatpåverkan ökar också – nästan hälften av de tillfrågade oroar sig för matens påverkan på klimat och miljö.

Andelen som “äter eller försöker äta veganskt” var 10 procent i undersökningen. En liten minskning från 13 procent förra året.

– Antalet veganer och vegetariner minskar något i vår undersökning, men sett över tid är trenden tydlig med ett allt större intresse för animaliska alternativ. Men jag tror också att en delförklaring kan vara en ökad flexitarianism. Där man aktivt försöker äta mindre kött men inte skär bort det helt ur sin diet utan satsar på kött av hög kvalitet som gärna är svenskt, fast vid färre tillfällen, säger Jimmy Sandell, kommunikationschef på Livsmedelsföretagen.

 

Michael Abdi Onsäter

Fler artiklar av denna författare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SENASTE NYHETERNA

amazon
Klimat
IPS Inter Press Service

Brasiliens regering dolde siffror om ökad skövling i Amazonas

Strax innan det stora klimatmötet i Glasgow kom nya siffror som visar att skogsskövlingen i Amazonas ökade med nästan 22 procent under förra året. Men Brasiliens regering valde att inte publicera uppgifterna innan mötet var över.

Klimat
Michael Abdi Onsäter

Tysklands nya regering vill satsa på växtbaserad mat

Den nya trafikljuskoalitionen tar sikte på maten som en del i klimatarbetet framåt. Landet ansluter sig därmed till den växande skaran av nationer som på olika sätt gynnar omställningen till ett mer växtbaserad matsystem.

Hälsa
Michael Abdi Onsäter

Rapport: Klimatkrisen ökar risken för matrelaterade sjukdomar

Ett förändrat klimat med högre temperaturer och mer extremväder kan leda till att förekomsten av sjukdomsframkallande mikroorganismer ökar. Det konstaterar Livsmedelsverket i en ny riskprofil som undersöker hur olika livsmedelskategorier kan komma att påverkas.

Inrikes
Niclas Malmberg

Trålgränsen flyttas ut för att skydda Östersjöns ekosystem

Efter att S ställt sig bakom beslutet står det nu klart att trålgränsen i Östersjön flyttas ut från dagens 4 sjömil till 12 sjömil på prov. “Fisket måste ske inom naturens ramar”, säger Elin Segerlind (V).

Klimat
Göran Hådén

Opinion: Därför räcker inte 99% mental omställning

Ska vi klara klimatet behöver överkonsumtionen försvinna snarast. De flesta är faktiskt positiva till att sänka sin materiella levnadsstandard för miljöns skull och 3 av 4 kan tänka sig köpa färre saker. Så varför händer det inte?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *