Mat & Klimat

Vegovågen fortsatt stark i Europa – antalet veganer ökar snabbt

Vegovågen fortsatt stark i Europa - antalet veganer ökar snabbt

8 av de 10 mest "veganska städerna" ligger i Europa (Foto: Pille Riin Piske)

8 december 2020

Antalet europeiska veganer fördubblats sedan 2016, och allt fler identifierar sig som flexitarianer. I Sverige ökar intresset för hälsosam, hållbar och närodlad mat, men andelen som kallar sig veganer minskar något.

 

En tredjedel av tyskarna “flexitarianer”

Växtbaserad mat är på frammarsch i Europa. Det är tydligt inte minst om man betraktar den explosionsartade utveckling som kött- och mejerisubstitut och vegoprodukter genomgått de senaste åren. Sektorn väntas öka med 18 procent varje år till 2025 globalt. I USA ökar växtbaserat fem gånger så mycket som än andra livsmedel.

Nu visar en ny undersökning som den tyska livsmedelskedjan Veganz presenterar att antalet europeiska veganer ökat från 1,3 miljoner 2016 till 2,6 miljoner i år. I Tyskland är det hela 30 procent som uppger att de äter en flexitarisk kost.

I undersökningen så tittade man även på attityder kring labodlat/cellbaserat kött – något som kommer allt närmare butikshyllorna inte minst sedan Singapore som första land godkänt produkten. En femtedel av de tillfrågade är intresserade av att pröva cellbaserat kött. Bland veganer är den siffran 42 procent.

Trenden är också tydlig om man betraktar människors sökvanor på nätet. Tankesmedjan Chef’s Pencil har sammanställt data från Google-trender och kommit fram till att “veganism är dubbelt så populärt” som det var för fem år sedan”. Bland de länder med störst intresse för veganism är 6 av 10 länder och 8 av 10 städer europeiska.

 

Se även: Ny Rapport: Vegsektorn boomar i coronatider

 

Intresset för matens klimatpåverkan ökar

Branschorganisationen Livsmedelsföretagen har nyligen släppt en rapport om svenskarnas matvanor och hur de förändrats under pandemin. Var fjärde svensk har minskat sitt matsvinn och en sjättedel uppger att de äter mer hälsosamt än innan.

Det viktigaste vid matinköp är att det är svenskproducerat (53 procent) och att den är hälsosam och nyttig (45 procent). Intresset för matens klimatpåverkan ökar också – nästan hälften av de tillfrågade oroar sig för matens påverkan på klimat och miljö.

Andelen som “äter eller försöker äta veganskt” var 10 procent i undersökningen. En liten minskning från 13 procent förra året.

– Antalet veganer och vegetariner minskar något i vår undersökning, men sett över tid är trenden tydlig med ett allt större intresse för animaliska alternativ. Men jag tror också att en delförklaring kan vara en ökad flexitarianism. Där man aktivt försöker äta mindre kött men inte skär bort det helt ur sin diet utan satsar på kött av hög kvalitet som gärna är svenskt, fast vid färre tillfällen, säger Jimmy Sandell, kommunikationschef på Livsmedelsföretagen.

 

Michael Abdi Onsäter

Fler artiklar av denna författare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SENASTE NYHETERNA

Djurrätt
Niclas Malmberg

Krav på ursprungsmärkning av kött på restauranger snart verklighet

Snart kan kravet på ursprungsmärkning av kött även komma att gälla för restaurangbranschen. Förslaget välkomnas av bland andra Amazon Watch, som ser det som ett viktigt steg i att minska importen från den förödande brasilianska köttindustrin.

Djurrätt
Michael Abdi Onsäter

Trots luftiga stall och moderna hjälpmedel – kor gladare utomhus

De framsteg och förbättringar som gjorts för korna i inomhusmiljö har fått flera stora aktörer som LRF och Arla att argumentera för en ny “flexibel” beteslagstiftning. Men en ny studie publicerad i Nature visar att korna trots allt verkar vara lyckligare utomhus.

Inrikes
Göran Hådén

Bästa tid att påverka är nu

Forskning visar att det är betydligt lättare att påverka människor när större förändringar sker i livet. Ju större händelse, desto mer öppna är vi för att pröva något nytt. Händelser kan vara allt ifrån att vi blir nyförälskade till något så litet som att en ny vecka börjar. Det nya kan handla om allt ifrån att byta värderingar till att pröva en ny maträtt.

Djurrätt
Anna Velander Gisslén

Vegotest: Närproducerad och vegansk hudvård

Lokalproducerat med hjärta och kärlek i produkterna, och med det naturliga i fokus. Låter härligt, eller hur!? Själv blev jag såld på dessa produkter när jag testade dem.

Debatt
Martin Smedjeback

Debatt: Dags att syna djurindustrins nostalgiska lögner

Trots att bönders verksamhet har utvecklats till rena industrier så behandlas de fortfarande nostalgiskt och som om de inte vore företag som alla andra. Det är dags att vi börjar se djurindustrin för vad den är och slutar att svälja industrins skönmålningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »