SD tar strid mot vegetarisk skolmat - “Inte värt att offra köttet”

Ted Bondesson, SD, tycker det är fel att skolköken tar in nya rätter bara för att de är vegetariska. (Foto: City Church Christchurch, Unsplash)

I ett flertal kommuner har Sverigedemokraterna agerat för att stoppa de nya vegetariska rätter som har börjat serveras i skolorna. En av dessa kommuner är Eslöv, där partiet vill få bort det man anser vara konstiga rätter som de flesta elever inte känner igen. Men partiets gruppledare Ted Bondeson vill inte peka ut någon specifik vegetarisk rätt som han anser borde plockas bort från menyn. 

– Det som är fel är att man tar in nya rätter bara för att de är vegetariska. Vi vill fortsätta ha den variation på maten som vi har haft traditionellt, och med alla näringsämnen inklusive kött, säger Bondeson.

Att vid enskilda tillfällen servera traditionella helt vegetariska rätter, som till exempel pannkakor, ser Bondeson inget problem med. Däremot reagerar han över att det är för ofta det är helt vegetarisk mat, och att vegetariska alternativ smugit sig in och ersatt traditionella kötträtter som korv och köttbullar.

– Det blir inte samma rätt. Alla som provat på vegetarisk korv känner att det är en helt annan rätt än köttkorv, säger Bondeson.

 

“Miljövinsterna är små”

Sverigedemokraterna menar att miljövinsterna med att övergå till vegetarisk mat är obetydliga, om de ens finns.

– Det är inte värt att offra köttet för så små miljöeffekter. Jag är inte helt säker på att vårt förslag ens är sämre för miljön, eftersom vi i vårt förslag istället fokuserar på att maten ska vara lokalproducerad så att transporterna kan minska, säger Bondeson. 

Bondeson pekar vidare på att även vegetarisk mat kan orsaka stora miljöproblem.

– Många av de vegetariska alternativen är dessutom gjorda av soja, och titta vilka enorma miljöproblem sojaproduktionen i Brasilien orsakar, med den regnskog som skövlas och de giftiga bekämpningsmedel som används.

Att sojaproduktionen i Brasilien är ett gigantiskt problem är något som också bland annat Naturskyddsföreningen lyfter fram. Brasilien är den största sojaexportören i världen, och landets sojaodlingar upptar efter de senaste årens snabba utökning 822 miljoner hektar mark, en yta stor som hela Tyskland. Den allra mesta sojan används dock inte till vegetarisk mat, utan för att föda upp kycklingar och nötkreatur. Men att en övergång till mer vegetariskt mat därför minskar behovet av soja är inte ett resonemang som Bondeson håller med om nödvändigtvis måste stämma. 

– Det beror på hur du väljer att utfodra djuren, säger Bondeson. 

 

Minskar matsvinn

När Sverigedemokraterna i Varberg tidigare presenterade förslag om att minska antalet vegetariska dagar i skolan angav förvaltningen i kommunen att ur matsvinnsperspektiv är det en fördel med vegetarisk mat, eftersom inte lika mycket mat slängs de dagar det är helvegetariskt. Men Bondeson menar att det som kan tyckas vara en positiv effekt kanske snarare är ett problem.

– Man ska motverka matsvinn. Men det kan ju vara så att det kastas mindre mat när det är vegetariskt för att eleverna lägger för sig mindre när det inte gillar maten, och istället går hungriga.

 

Niclas Malmberg

SENASTE NYHETERNA

Miljö
Anna Velander Gisslén

Giving Tuesday – en god motpol till Black Friday

Idag pågår den gigantiska köpfestdagen Black Friday, samtidigt som vi befinner oss i en klimatkris där jordens resurser överkonsumeras. Men det finns goda motkrafter – som Giving Tuesday.

Klimat
Reem Abbas / IPS

Pressat Sudan kämpar mot klimatförändringarna

Nyligen utlystes undantagstillstånd i Sudan efter att Nilen hade svämmat över på grund av hård nederbörd. Det stora landet är mycket sårbart för förändringar i klimatet.

Inrikes
Niclas Malmberg

Underjordiska p-platser blir odlingsytor – Urban Oasis växlar upp

Kommer en del av framtidens grönsaker odlas inomhus med LED-lampor och cirkulerande vatten istället för på traditionella åkrar? Urban Oasis är ett stockholmsbaserat företag som sedan 2017 drivit en pilotanläggning i ett bergrum på Liljeholmen. Nu växlar de upp rejält.

Miljö
Isaiah Esipisu/IPS

Hållbart jordbruk kan motverka pandemins effekter

Investeringar i hållbart jordbruk och återställandet av förstörda åkermarker kan bidra till att bygga upp de ekonomier som drabbats hårt av pandemins ekonomiska effekter. Det uppger FN:s organ mot ökenspridning, UNCCD.

Translate »