Mat och Klimat

Frankrikes nationalförsamling vill se krafttag mot klädindustrins miljöpåverkan

Tycker du om denna artikel?

Om det är drivet av miljöhänsyn eller en motreaktion mot att tillväxten hos lågpriskläder som Shein, H&M och Zara gjort att flera anrika franska klädmärken gått i konkurs de senaste åren spelar mindre roll, men den franska hårt nationalförsamlingen har nu klubbat förslag som innebär en möjlighet att pressa tillbaka den negativa utvecklingen av kläder som engångsartiklar.

Förslagen som nu går vidare till senaten för godkännande innefattar både en miljöavgift, att producenterna måste informera konsumenterna om textilproduktionens miljöpåverkan samt restriktioner mot reklam för snabbmode. Den sistnämnda delen dock inte enhälligt, utan med reservation från de konservativa, som hävdade att det blir ”modeindustrins död”.

Sedan tidigare har Frankrike infört en ”lagningsbonus”, i form av en subvention mellan 60 och 250 kronor för varje plagg som lämnas in för lagning, i syfte att få fler att vilja laga kläder istället för att köpa nytt. Politiken för att minska klädindustrins klimat- och miljöpåverkan drivs nu ännu ett snäpp vidare.

Att Frankrike på detta sätt, som första land i världen och som ett land där modebranschen är en hörnsten i ekonomin, törs gå i närkamp med textilindustrin är kanske oväntat, men också välkommet, med tanke på att det är en av världens mest förorenande industrier, och som både står för cirka 10 procent av mänsklighetens klimatpåverkan, och bland annat driver förorening av vattendrag i många länder.

Vilka klädföretag som klassas som snabbmode avgörs bland annat av mängden producerade kläder och omsättningen på nya kollektioner. Kinesiska Shein, med 7 200 nya plagg om dagen, är ett av de företag som kommer att omfattas av lagen. Den miljöavgift företaget därmed tvingas införa kommer inledningsvis att vara cirka 500 kronor/plagg, för att utökas till 1000kr/plagg, dock med begränsningen att avgiften inte ska överstiga hälften av plaggets utpris.

Frankrike visar med politiken samtidigt att det även inom EU är möjligt att gå före med tuffare miljöpolitik, vilket i sin tur kan inspirera andra länder att följa efter med liknande reformer.

 
Åsikter och kommentarer


Dina åsikter och kommentarer är viktiga för Mat & Klimat!

Vi vill gärna veta vad du tycker.

Skriv till oss:

Ett svar på ”Frankrikes nationalförsamling vill se krafttag mot klädindustrins miljöpåverkan

  • Tack för att du gräver och tar fram så bra, viktiga exempel. Jag delar, vitt och brett! Merci beaucoup!

Kommentarer är stängda.

Tycker du om denna artikel?

SENASTE NYHETERNA

Visited 48 times, 2 visit(s) today

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa