Mat och Klimat

5 Glada Gröna Nyheter: September

Kalifornien kan förbjuda all försäljning av nya bensin- och dieselbilar 2035. (Foto: Michael Marais, Unsplash)

September 2020 kan bli ihågkommet som början på slutet på fossilindustrins tidevarv. Oljejätten Preem drar tillbaka sin ansökan om att bygga ut i Lysekil och Kalifornien vill förbjuda försäljning av nya fossilbilar 2035.

På djurfronten fortsätter etik och miljömedvetenhet att vinna mark: Frankrike avvecklar sin pälsindustri och kycklingjätten Kronfågel fälls för vilseledande greenwashingkampanj. För alla som vill äta mer växtbaserat har nu WWF tagit fram en guide för hållbar vegetarisk mat, samtidigt som köttkonsumtionen fortsätter att minska. Vi har samlat 5 glada gröna nyheter från september.



Slutet på en era? Preem drar tillbaka sin ansökan!

Få har väl missat vad som kan vara årets största miljönyhet? Den 28 september meddelade fossiljätten Preem att de drar tillbaka sin ansökan om att bygga ut raffinaderiet i Lysekil. Anledningen? Corona, klimatrörelsen och den gröna omställningen.

För de flesta i miljörörelsen kom beslutet som en glad blixt från klar himmel, och euforin spred sig snabbt i sociala medier. Aktivister i bland annat Greenpeace och Extinction Rebellion har drivit en ihärdig kampanj mot oljebolaget genom både lagliga demonstrationer och civil olydnad i form av blockader och rörelsen kan nu fira en sällsynt seger mot oljekapitalet. Anläggningen hade ökat Sveriges utsläpp med 1,7 miljoner ton och skulle i ett slag förgöra våra chanser att klara Parisavtalet.

Det faktum att Miljöpartiet drog upp ärendet till regeringsnivå bidrog till att skapa ett politiskt svårnavigerad landskap för det saudiägda fossilbolaget. Preem själva hänvisar till den ekonomiska krisen som gör det omöjligt för dem att investera i storskaliga projekt. DN kunde rapportera att företaget dragits med svåra ekonomiska problem och tvingats be Skatteverket om uppskov med att betala in skatter i miljardklassen.

Preem säger nu att de istället ska satsa storskaligt på biobränslen. Kanske innebär detta början på slutet för den fossila eran. Shell, en annan gigant på oljemarknaden, varslade nyligen 9000 anställda till följd av krisen. Den gröna omställningen har börjat, och om dessa företag vill fortsätta vara relevanta så måste de börja investera i grön teknik.

 

Klimatlögner: Kronfågel fälls för greenwashingkampanj

Ibland lönar det sig att anmäla uppenbart vilseledande reklamkampanjer! Kycklingjätten Kronfågel fälldes nyligen av Reklamombudsmannen efter sin skönmålande kampanj om kycklingköttets klimatpåverkan. Det rapporterar Dagens Nyheter.

“Med kyckling grillar du för en bättre middag och ett bättre klimat”, stod det på ett antal affischer i Stockholms tunnelbana. Reklamombudsman Elisabeth Trotzig skriver att företaget inte kan styrka att det faktiskt skulle vara “bra för klimatet” att grilla kyckling. Anmälan kom från en privatperson som tröttnat på den sortens cyniska retorik.

Det är sant att kycklingkött är bland de köttsorter med lägst klimatpåverkan; ungefär hälften jämfört med fläsk och en tiondel jämfört med nöt och lamm. En av anledningarna till det är den hänsynslösa behandling som djuren får utstå under sina liv; den mycket effektiva resurshushållningen beror på att djuren hålls på mycket trånga ytor och är genetiskt modifierade att växa i en sjuklig takt. Djuren hålls inomhus och äter till stor del mat från åkrar som hade kunnat producera människomat. Och då såklart med en långt lägre klimatpåverkan. 

Baljväxter är ett klart bättre alternativ för den som vill äta klimatsmart. Med en klimatpåverkan på 0,5 kg CO2e per kg är dessa mer än fem gånger så klimatsmarta som kycklingkött.

 

Vego: WWF släpper vegoguide

Omställningen till en mer växtbaserad kost är i full gång, påpushat av klimat- och miljöforskarnas larm, covid-pandemins blottläggande av den sjukliga djurindustrin samt ett etiskt uppvaknande bland människor runt om i världen. Köttkonsumtionen har minskat tre år i rad, om än från höga nivåer.

Men växtbaserad mat innebär inte per definition hållbar mat. Därför har WWF – dagen innan vegetariska världsdagen – nu släppt Vegoguiden. Organisationen har sedan tidigare en köttguide och en fiskguide för att hjälpa konsumenter med hållbara val, men nu släpper de alltså även en guide för de som vill skippa animalier helt. Guiden är baserat på ett vetenskapligt underlag framtaget av en forskargrupp på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, och tar upp allt från spannmål och grönsaker, till baljväxter och vegokött.

Ingen mat får rött ljus i guiden men det finns mer eller mindre hållbara alternativ. Saker som man bör vara försiktig med är exempelvis konventionellt odlade bananer, avokado, mandlar och oliver. Saker som man kan äta med gott samvete inkluderar kikärtor, ekologiska jordnötter och vegokött av både svamp- och sojaprotein.

 

Bränsleskiftet: Kalifornien kan förbjuda försäljning av fossilbilar 2035

Kaliforniens guvernör Gavin Newsom (D) presenterade häromveckan en plan för att förbjuda all nybilsförsäljning av bilar med förbränningsmotorer år 2035. Det kommer dock fortfarande vara möjligt att köra en diesel- eller bensinbil inom statens gränser efter det, förbudet är bara tänkt att gälla försäljningen av nya bilar, försäkrar han.

Förslaget kommer samtidigt som rekordstora bränder härjar i delstaten, förstärkta av den tilltagande klimatkrisen. Kalifornien är USA:s folkrikaste delstat och står för 11 procent av bilmarknaden. Besluten här har stor inverkan på marknaden i hela landet. Om förbudet införs skulle det minska statens utsläpp av växthusgaser med 35 procent. I planen ingår också att tyngre trafik också ska ställa om till eldrift senast 2045. 

Rörelsen för att förbjuda och begränsa fossildrivna bilar vinner mark runtom i världen. I Storbritannien diskuteras ett liknande förbud från och med 2030, och ett 20-tal storstäder i världen planerar för bilfria innerstadskärnor.

I Sverige vill Miljöpartiet införa ett liknande förbud 2030 och Vänsterpartiet vill gå ännu längre med ett förbud redan 2025. Det kan tyckas nära, men utvecklingen på marknaden går i en mycket snabb takt. I september var för första gången över hälften av alla registrerade nya bilar i Sverige – 15 202 stycken – elbilar, elhybrider eller laddhybrider. Antalet rena elbilar var 3 678 stycken, eller 12 procent av den totala marknaden.

 

Djurrätt: Frankrike förbjuder pälsdjursindustri och vilddjurscirkus

Få saker rör sig så snabbt som avvecklingen av den grymma och förlegade pälsindustrin i Europa. Frankrikes miljöminister Barbara Pompili meddelade på en presskonferens den 29 september att landet blir det 16e i EU som har infört, eller är på väg att införa förbud mot pälsdjursuppfödning. 

– Pälsdjursindustrin faller i land efter land. Tyskland, Polen, Belgien, Storbritannien, Norge, Nederländerna och nu också Frankrike. Ska vi i Sverige bli sist kvar i Europa med vår pälsdjursindustri?, frågar sig Anna-Clara Acevedo, politisk sakkunnig på Djurens Rätt.

Förra månaden meddelade Finlands största parti, Socialdemokraterna SPD, att de står bakom ett förbud mot industrin. Häromveckan röstade det polska parlamentet för ett liknande förbud – detta trots att landet är en av världens största producenter av päls. Svenska politiker avvaktar fortfarande – endast MP och V står bakom ett förbud – och varje år dödas en halv miljon minkar för sin päls i vårt land. I en uppmärksammad artikel i DN gick 120 veterinärer och akademiker ut och krävde att vi följer andra länders exempel.

Det franska förslaget var bara en del av ett mycket större djurskyddspaket. Landet inför nu även ett förbud mot att ha vilda djur på cirkus och att hålla späckhuggare och delfiner i fångenskap.

 

Michael Abdi Onsäter

Visited 18 times, 1 visit(s) today

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa