Mat & Klimat

Återkommande vattenbrist drabbar flera miljarder människor

Upp emot fyra miljarder människor i världen upplever redan vattenbrist under åtminstone en månads tid varje år, och situationen riskerar att förvärras ytterligare. Foto: Jeffrey Moyo/IPS

4 januari 2022

Det finns beräkningar som visar att över hälften av jordens befolkning redan nu återkommande drabbas av svår vattenbrist – och situationen riskerar att förvärras ytterligare. Det uppger FN-organet UNCCD.

FN:s organ mot ökenspridning, UNCCD, uppger att uppskattningar visar att upp emot fyra miljarder människor i världens lever under ”svår vattenstress” under minst en månads tid varje år. Detta medan som en halv miljard människor ständigt tvingas hantera denna situation.

Samtidigt varnar organet för att nästan hälften av alla världens stora städer och en stor majoritet av de konstbevattnade åkrarna i framtiden kommer att drabbas av vattenbrist, åtminstone i perioder.

UNCCD slår fast att klimatförändringarna kommer att förvärra torkor och vattenbrist i många delar av världen.

I de flesta länder bemöts torkor först när de väl uppkommit. Men enligt UNCCD bekämpas fenomenet bäst genom att se till att jordar hålls friska – då dessa tjänar som naturliga lagringsplatser för vatten. Uttjänta marker kan däremot inte stå för denna service – och av det skälet betonar FN-organet att massiva satsningar på restaurering av marker är den bästa metoden både för att bemöta torkor och öka tillgången på vatten.

 

Efterlyser mer hållbart jordbruk

Under förra året drabbades samtidigt många befolkningar i olika delar av världen av förödande översvämningar. Enligt UNCCD är orsaken till att problemen med torkor och översvämningar ökar inte bara väderrelaterade, utan det handlar också om att större områden blir allt torrare och att fler människor därmed lever på dessa platser.

Även FN:s jordbruksorganisation, FAO, varnar för en framtid där matproduktionen kommer att påverkas i de områden där tillgången på vatten och bördiga jordar redan nu är ansträngd.

I en rapport konstaterar organet att världsbefolkningen kommer att fortsätta växa, vilket samtidigt innebär att matproduktionen måste öka kraftigt. Detta samtidigt som både vatten- och markresurser är begränsade och redan nu satta under hårt tryck. FAO betonar att det betyder att framtidens jordbruk måste bli både mer produktivt och mer hållbart.

Enligt rapporten ringer samtidigt varningsklockorna, eftersom tillväxten inom utvecklingsländernas matproduktion inte alls är lika hög som tidigare.

Samtidigt som världens jordbruksproduktion står bakom stora utsläpp av växthusgaser så har de resulterande klimatförändringarna skapat en betydligt svårare situation för världens bönder. FAO betonar att situationen är särskilt svår för de fattiga bönderna i världens utvecklingsländer – som är mest sårbara och har sämst möjligheter att genomföra anpassningsåtgärder.

Jeffrey Moyo / IPS

Se även: Butikskedjor svarar på frågor om brasilianskt kött

Fler artiklar av denna författare

Ett svar på ”Återkommande vattenbrist drabbar flera miljarder människor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SENASTE NYHETERNA

Kultur
Göran Hådén

Lista: De mest spelade miljölåtarna

Miljön är grunden för allt annat och centralt för många människors livskvalitet, så här följer en lista på vilka låtar som har minst en miljon spelningar i ett klipp på Youtube, om man bara räknar låtar på engelska som främst kan tolkas handla om miljö och inte lika gärna om något annat.

Klimat
Michael Abdi Onsäter

Klimatkrisen slår mot senap, potatis och vin

De extremväder som drabbade Nordamerika förra sommaren får fortsatta konsekvenser längs den globala livsmedelskedjan. De senaste veckorna har det larmats om senapskris i Frankrike och potatisbrist i Japan. I Frankrike slår de allt högre temperaturerna även mot landets anrika vinindustri.

Klimat
Niclas Malmberg

Naturmark omvandlas till odlingsytor i en oroväckande fart

Under de senaste 20 åren har en miljon kvadratkilometer av jordens tidigare skogar och savanner omvandlats till odlingsmark, enligt en ny studie publicerad i Nature Food. Det är ett område mer än två gånger så stort som Sverige, och en ökning med nio procent.

Vego-mat
Mat&Klimat

Veganuari: Snabbmatskedjorna storsatsar på vego

Den senaste tiden har en rad olika snabbmatskedjor lanserat nya växtbaserade produkter på sina menyer. Till våren kommer exempelvis KFC:s första växtbaserade produkt till Sverige, ett halvår försenat på grund av coronapandemin.