Mat & Klimat

Sevärda gröna filmer, tv-serier och dokumentärer

2e4362f9-f8bb-4a80-95b7-251f4521f345
Regissören Adam McKay bjuder på svidande samhälls- och mediekritik i satirfilmen Don’t Look Up

8 januari 2022

Här listar vi tio av de bästa spelfilmerna om miljön, några av de bästa gröna tv-serierna, samt många dokumentärer för miljön. Filmerna listas kronologiskt med snittbetyg på skala 1-10 från imdb.com inom parentes, dit varje films titel också är länkad för mer info. Sök på den film du vill se för att se var den visas.FILMER


1971: Äppelkriget (6,7)
Klassisk film från Hasse och Tage om gräsrotsmotståndet mot tyska rika pampar som vill asfaltera hela Österlen för att skapa nöjesfältet Deutschneyland. Den mest klassiska svenska miljösången, Evert Taubes Änglamark, skrevs till denna film som förstärkte miljödebattens stora genombrott i Sverige. 

1984: Nausicaä från Vindarnas dal (8,1)
Japansk animéfilm om en framtid där krig och miljöförstöring ödelagt jorden. Små grupper av människor försöker överleva skilda från resten av världen, där kvarvarande stormakter fortfarande försöker lösa problemen med ännu mer vapen. Bara en liten flicka verkar förstå att skogsspridningen i öknen är bra. En tänkvärd och vacker berättelse med många gröna inslag.

1989: Resan till Melonia (7,4)
Svensk tecknad film om barn som tvingas arbeta i en vapenfabrik som förorenar hela ön Plutonia. Och ja, det är verkligen en 10-årig Robyns röst i en huvudroll.


1992: Ferngully – den sista regnskogen (6,5)
Tecknad barnfilm där regnskogen hotas av skövling, men en skogsarbetare får se hur mycket magiskt liv som gömmer sig i skogen och hjälper dem att söka rädda skogen.

1997: Prinsessan Mononoke (8,4)
Hyllad japansk animefilm där skogsgudar strider mot gruvexploatering.

2000: Erin Brockovich (7,4)
Baserad på en sann historia om en ensam kvinna som utan resurser framgångsrikt börjar kämpa mot ett storföretags miljöförstöring.

2007: Simpsons – the movie (7,3)
Gott om gröna skämt i denna komiska animerade film om hur enorma konsekvenser lokal miljöförstöring kan få.

2008: Wall-E (8,4)
Animerad film från Disney Pixar om hur jorden förstörts av miljöförstöring. Människor latar sig på en rymdstation medan en ensam robot städar upp jorden.

2009: Avatar (7,8)
Omtalad Hollywood-film. I jakten på naturresurser förstörs både fantastisk natur och förutsättningarna för ett folk som lever i harmoni med naturen. Då tar motståndet fart.

2021: Don’t look up (7,3)
Om hur mänskligheten (inte) hanterar att en gigantisk komet är på väg rakt mot jorden och vid krocken om ett halvår beräknas utrota hela mänskligheten och det allra mesta av djur och natur på jorden. Inte den enda filmen om miljöförstöring från rymden, men denna stjärnspäckade satir har tydliga paralleller till hur vi (inte) hanterar klimathotet. 


Wikipedia listar alla miljöfilmer här och ytterligare en ambitiös lista finns här.

 


TV-SERIER


1994-1997: Ocean girl (7,4)
Djupgrön populär tv-serie för unga om en tjej som lever i och med havet, i kamp mot exploatering. Alla fyra säsonger finns gratis här.

2008: Burn up (6,7)  

Tre timmars fängslande thriller från BBC om det politiska spelet om klimatet och peak oil på högsta nivå, både bakom och framför kulisserna. Det märks att manusförfattaren är mycket påläst. Vi får bland annat följa en oljebolagsdirektörs samvetskval. “Tänk på mig när du ljuger” är en filmscen man aldrig lär glömma.

2019: Chernobyl (9,4)
Fem timmars extremt hyllat drama om kärnkraftshaveriet i Tjernobyl 1986.DOKUMENTÄRER


Naturfilmsserierna Planet Earth, Blue Planet och Our Planet – samt dess uppföljare – är bland de högst rankade tv-serierna någonsin på imdb.com

Den mest inflytelserika miljödokumentären någonsin är nog USA:s fd vice president Al Gores En obekväm sanning (7,4). Filmen bidrog 2006 till att väcka världen inför klimatkrisen och till att Al Gore själv fick nobelpriset.

2009 kom sedan Home (8,5) med väldigt vackra vyer över planeten i kombination med en grundkurs i miljöläget för vår planet. Den här dokumentären visades på fransk tv strax innan EU-parlamentsvalet 2009 och tros ha medfört att franska gröna fick mycket bättre valresultat än de sista opinionsmätningarna hann visa, så det är verkligen en film som kan påverka. Filmskaparna har släppt filmen gratis för alla här.

Många fler sevärda miljödokumentärer finns samlade här och här.

Göran Hådén

Fler artiklar av denna författare

SENASTE NYHETERNA

Klimat
Niclas Malmberg

All vegetarisk mat inte så klimatsmart som marknadsföringen låter påskina

WWF listar fyra enkla åtgärder för att äta mer klimatsmart: öka, minska, välj och sluta. Det vi måste öka är att äta mer livsmedel från växtriket. Det vi måste minska är köttkonsumtionen. Det vi måste välja är svenskt, certifierat eller miljömärkt. Det vi måste sluta med är att slänga ätbar mat.

Klimat
IPS Inter Press Service

Utarmade jordar får nytt liv med ekometoder på Kuba

En stor majoritet av de kubanska åkermarkerna anses inte vara tillräckligt bördiga. Samtidigt arbetar allt fler småbönder med att återställa utarmade jordar med hjälp av miljövänliga metoder.

Klimat
IPS Inter Press Service

Torka – ett växande hot mot mänskligheten

Tre fjärdedelar av jordens befolkning riskerar att påverkas av torka 2050 – den typ av naturkatastrof som orsakar flest dödsfall. Det är budskapet i en ny rapport från FN-organet UNCCD.