Mat och Klimat

Sevärda gröna filmer, tv-serier och dokumentärer

Tycker du om denna artikel?

Här listar vi tio av de bästa spelfilmerna om miljön, några av de bästa gröna tv-serierna, samt många dokumentärer för miljön. Filmerna listas kronologiskt med snittbetyg på skala 1-10 från imdb.com inom parentes, dit varje films titel också är länkad för mer info. Sök på den film du vill se för att se var den visas.

Regissören Adam McKay bjuder på svidande samhälls- och mediekritik i satirfilmen Don’t Look Up



FILMER


1971: Äppelkriget (6,7)
Klassisk film från Hasse och Tage om gräsrotsmotståndet mot tyska rika pampar som vill asfaltera hela Österlen för att skapa nöjesfältet Deutschneyland. Den mest klassiska svenska miljösången, Evert Taubes Änglamark, skrevs till denna film som förstärkte miljödebattens stora genombrott i Sverige. 

1984: Nausicaä från Vindarnas dal (8,1)
Japansk animéfilm om en framtid där krig och miljöförstöring ödelagt jorden. Små grupper av människor försöker överleva skilda från resten av världen, där kvarvarande stormakter fortfarande försöker lösa problemen med ännu mer vapen. Bara en liten flicka verkar förstå att skogsspridningen i öknen är bra. En tänkvärd och vacker berättelse med många gröna inslag.

1989: Resan till Melonia (7,4)
Svensk tecknad film om barn som tvingas arbeta i en vapenfabrik som förorenar hela ön Plutonia. Och ja, det är verkligen en 10-årig Robyns röst i en huvudroll.


1992: Ferngully – den sista regnskogen (6,5)
Tecknad barnfilm där regnskogen hotas av skövling, men en skogsarbetare får se hur mycket magiskt liv som gömmer sig i skogen och hjälper dem att söka rädda skogen.

1997: Prinsessan Mononoke (8,4)
Hyllad japansk animefilm där skogsgudar strider mot gruvexploatering.

2000: Erin Brockovich (7,4)
Baserad på en sann historia om en ensam kvinna som utan resurser framgångsrikt börjar kämpa mot ett storföretags miljöförstöring.

2007: Simpsons – the movie (7,3)
Gott om gröna skämt i denna komiska animerade film om hur enorma konsekvenser lokal miljöförstöring kan få.

2008: Wall-E (8,4)
Animerad film från Disney Pixar om hur jorden förstörts av miljöförstöring. Människor latar sig på en rymdstation medan en ensam robot städar upp jorden.

2009: Avatar (7,8)
Omtalad Hollywood-film. I jakten på naturresurser förstörs både fantastisk natur och förutsättningarna för ett folk som lever i harmoni med naturen. Då tar motståndet fart.

2021:Don’t look up (7,3)
Om hur mänskligheten (inte) hanterar att en gigantisk komet är på väg rakt mot jorden och vid krocken om ett halvår beräknas utrota hela mänskligheten och det allra mesta av djur och natur på jorden. Inte den enda filmen om miljöförstöring från rymden, men denna stjärnspäckade satir har tydliga paralleller till hur vi (inte) hanterar klimathotet. 


Wikipedia listar alla miljöfilmer här och ytterligare en ambitiös lista finns här.


TV-SERIER


1994-1997: Ocean girl (7,4)
Djupgrön populär tv-serie för unga om en tjej som lever i och med havet, i kamp mot exploatering. Alla fyra säsonger finns gratis här.

2008: Burn up (6,7)  

Tre timmars fängslande thriller från BBC om det politiska spelet om klimatet och peak oil på högsta nivå, både bakom och framför kulisserna. Det märks att manusförfattaren är mycket påläst. Vi får bland annat följa en oljebolagsdirektörs samvetskval. “Tänk på mig när du ljuger” är en filmscen man aldrig lär glömma.

2019: Chernobyl (9,4)
Fem timmars extremt hyllat drama om kärnkraftshaveriet i Tjernobyl 1986.



DOKUMENTÄRER


Naturfilmsserierna Planet Earth, Blue Planet och Our Planet – samt dess uppföljare – är bland de högst rankade tv-serierna någonsin på imdb.com

Den mest inflytelserika miljödokumentären någonsin är nog USA:s fd vice president Al Gores En obekväm sanning (7,4). Filmen bidrog 2006 till att väcka världen inför klimatkrisen och till att Al Gore själv fick nobelpriset.

2009 kom sedan Home (8,5) med väldigt vackra vyer över planeten i kombination med en grundkurs i miljöläget för vår planet. Den här dokumentären visades på fransk tv strax innan EU-parlamentsvalet 2009 och tros ha medfört att franska gröna fick mycket bättre valresultat än de sista opinionsmätningarna hann visa, så det är verkligen en film som kan påverka. Filmskaparna har släppt filmen gratis för alla här.

Många fler sevärda miljödokumentärer finns samlade här och här.

Göran Hådén

 

SENASTE NYHETERNA

Visited 48 times, 12 visit(s) today

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa