Mat & Klimat

Barn gillar vegetariskt

På Lövängsskolan i Västerås har köttkonsumtionen minskat sedan man börjat servera grönt i separata skålar, innan eleven möts av köttalternativen (Foto: Göran Hådén)

16 april 2021

Vegetarisk mat kan uppskattas även av barn. I den här artikeln skriver vi mer om det och lyfter olika sätt att främja vegetariskt för barn.

En ny undersökning visar att 4 av de 5 populäraste maträtterna i Malmös skolor är utan kött:

  • 1. Broccolisoppa (veg)
    2. Pasta med pastasås av tomat och örter (veg)
    3. Fiskfilé med grönsaks- och örttäcke
    4. Italiensk makaronigratäng (veg)
    5. Lasagnette, grönsaker, ost (veg)En tidigare undersökning vid Globala gymnasiet i Stockholm, som enbart serverar vegetarisk mat, visar att de har landets kanske mest nöjda elever när det gäller skolmaten. För där ansåg 87 procent av eleverna att maten var väldigt bra och ytterligare åtta procent ansåg att maten var bra.

Det finns olika knep för att göra vegetariskt mer lockande för barn. Förutom alla klassiska knep, så har skolor haft framgång med att bara ha ett livsmedel per skål i många separata skålar som kommer innan skålarna med kött (se bilden).

Studier visar också att barn kan lära sig tycka om nästan all vanlig mat om de bara får vänja sig vid smaken tillräckligt många gånger. 

 

Peak Meat är bakom oss

Vego till barn är också långsiktigt viktigt. Livsmedelsverket skriver: “En kost med mycket grönsaker, rotfrukter, baljväxter och fullkorn är bra både för hälsan och miljön. Därför är det bra om barn lär sig tycka om sådan mat i unga år, det ökar chansen för att de ska fortsätta med de vanorna även senare i livet.”

Sverige har ju passerat peak meat och har sedan flera år en minskande köttkonsumtion. Att vi snart bedöms nå peak meat även globalt tros främst bero på att de vegetariska alternativen blir allt mer attraktiva i både smak och pris. Varken Kina eller barn är några undantag i hur nya produkter av växtbaserad mat når en snabbt växande andel av marknaden.

Utvecklingen går så snabbt att det troligen är lättare att vara vegan idag, än vegetarian för fem år sedan. Och även utan utveckling finns en hel värld att upptäcka av alternativ mat. Globalt kommer hela 75 procent av våra kalorier från enbart tolv grödor och fem arter av djur. Det är till och med så att världens broilerkycklingar väger drygt dubbelt så mycket som alla övriga fåglar tillsammans. 

Men många har upptäckt en tillfredsställelse i att odla mer själva nu när pandemin begränsat andra aktiviteter. Vilket lockar till att pröva odla andra sorter än de som butikerna brukar erbjuda. Att odla själv kan även entusiasmera och lära barn, vilket vissa skolor tagit fasta på med odling i skolträdgårdar.

Många skolor har gått före politiken i omställningen till hållbar mat, men fortfarande kvarstår frågan vilken kommun som blir först med att fullt ut servera skolmat som är hållbar för både biologisk mångfald och klimat. Eftersom vi så tydligt rör oss i den riktningen kan den kommunen få många efterföljare även i andra länder.

 

Göran Hådén

Fler artiklar av denna författare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SENASTE NYHETERNA

Klimat
Mat&Klimat

FN: Hundratals miljarder i bidrag till miljö- och hälsoskadlig matproduktion

90 procent av de subventioner som delas ut till jordbrukssektorn är skadliga för människors hälsa och planeten, konstaterar FN i en ny rapport. De värsta klimatbovarna som nötkött och mjölk får störst stöd, och bidragen koncentreras till stor del till de allra största aktörerna på området.

Klimat
Mat&Klimat

Skifte från ris till potatis kan minska matutsläppen väsentligt

Ett storskaligt skifte från potatis till ris kan minska utsläppen från stapelgrödor med 25 procent i Kina, enligt en ny rapport publicerad i Nature Food. Rotfrukten tar också mindre land i anspråk än den metantunga risodlingen. Samtidigt pekar forskarna på flera risker med ett sådant skifte.

Klimat
Mat&Klimat

Djurhållningen står för två tredjedelar av matens utsläpp

Den globala matproduktionen står för en tredjedel av världens utsläpp av växthusgaser och den största boven är djurhållningen. Det visar en ny studie publicerad i Nature Food. “Om folk är oroliga för klimatförändringarna, bör de verkligen fundera över sin kost”, säger Xiaoming Xu, en forskarna bakom studien.

Klimat
IPS Inter Press Service

Krav på hårdare tag mot “importerad skogsskövling”

Världens länder bör införa nya åtgärder för att bemöta problemen med ”importerad skogsskövling”. Det är en av de frågor som diskuteras vid den globala naturvårdskongress som pågår denna vecka.

Klimat
Göran Hådén

Klimatböcker för barn

6 av 10 tonåringar är oroliga för klimat och miljö. Vissa blir oroliga eller har frågor i mycket tidigare ålder. Så var finns bra information för barn?

简体中文EnglishFrançaisDeutschहिन्दीItalianoPortuguêsРусскийEspañolSvenska