Mat och Klimat

Ny kärnkraft ca 2-6 biljoner dyrare än förnybart

Tycker du om denna artikel?

Fler artiklar av denna författare

Enligt en unik ny studie från Blekinge tekniska högskola, publicerad 2024-01-25, kommer SD och M-KD-L-regeringens nya kärnkraftsutbyggnad att fram till år 2100 kosta ca 2449-6143 miljarder kr mer än om vi istället skulle satsa på effektiviseringar och förnybar energi med fullt möjliga lösningar för planerbarhet.

Studien bygger i sin tur på mycket annan forskning och fakta och den nya totalsumman blir då ännu högre än i tidigare enklare beräkningar.

Det är svårt att greppa hur mycket 2449-6143 miljarder kr är. Det kan även uttryckas som miljoners miljoner eller ca 2-6 biljoner kr. Vi hör ju annars väldigt sällan om biljoner i samhällsdebatten eftersom extremt få politiska beslut är så extremt dyra, och sällan tänker någon fram till år 2100.

Förra gången högern regerade så fick Sveriges skattebetalare betala hela 53 miljarder kr för mycket för kolkraftsbolaget Nuon 2009. Det beskrevs då som den kanske sämsta statliga affären någonsin. Men nu, bara 14 år efter Nuon, är alltså en ny högerregering på väg att orsaka kärnkraftsköp som kan bli över 100 gånger dyrare än Nuon-katastrofen.

För att försöka greppa vidden av 100 gånger dyrare kan man uttala varje nivå högt:

– Blir det dubbelt så dyrt? Nej.

– Blir det tre gånger så dyrt? Nej.

– Blir det fyra gånger så dyrt? Nej.

Osv upp till:

– Blir det hundra gånger så dyrt? Ja, så sanslöst dyrt beräknas det faktiskt kunna bli.

Hur mycket blir det i sedlar? En tusenlapp är 0,125 mm tjock. 6143 miljarder i staplade tusenlappar mäter således långt över en mil, som i sin tur är högre än världens högsta berg. Hela Joakim von Ankas gigantiska pengabinge och alla hans övriga rikedomar beräknas bara motsvara en dryg tiondel av det. Otaliga andra försök att i sagor hitta på “hur mycket pengar som helst”, är inte ens i närheten av vad vår regering nu slösar bort i verkligheten.

Hur mycket blir det per svensk? Kostnaden fördelas ju både på oss som lever nu och på kommande generationer, men för att bättre greppa hur otroligt mycket dessa regeringsbeslut beräknas kosta, så motsvarar summan i mittens scenarier mellan en kvarts och en halv miljon kr för varje nu levande svensk. Dvs 1-2 miljoner kr för en tvåbarnsfamilj.

Kostnaden beräknas fördelas så att det blir en högre kostnad per år 2050-2100 än innan dess. I snitt blir den extra utgiften per svensk 3000-8000 kr per år, dvs i bästa fall 250 kr i månaden, men det kan också bli över 600 kr i månaden, dvs över 3000 kr i merkostnad varje månad för en trebarnsfamilj.

Summorna är förstås i snitt, så för dom som betalar mer i skatt blir det ännu dyrare och vice versa. Rent privatekonomiskt är det således svårt att beskylla Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson för att vara egoister när dom driver igenom detta…

Som i alla beräkningar om framtiden finns förstås en osäkerhet i dom exakta siffrorna. Det kan bli mer eller mindre beroende på vad som räknas med och hur samhället i övrigt utvecklas. Men det här bedöms vara dom mest välgrundade offentliga beräkningarna hittills för att sprida kunskap om ungefär hur mycket det kan kosta att satsa på kärnkraft istället för gröna lösningar. Storföretag lyssnar, men tyvärr inte regeringen.

Att ny kärnkraft är mycket dyrare än förnybart är ingen nyhet, men att det ser ut att bli så här illa är nytt. Samtidigt har priset på solenergi rasat allt sedan dom tyska gröna och sedan även Kina drev igenom storsatsningar på solenergi. Priset fortsätter över tid sjunka snabbt för både solel och än viktigare för solvärme, som i kombination med redan existerande lagringsmetoder har en enorm kapacitet för den helt nödvändiga gröna energiomställningen.

På COP 28 nyligen skrev världens länder under på att redan till 2030 ska kapaciteten för förnybar energi tredubblas och takten för ökad energieffektivitet fördubblas (se punkt 28a i avtalet där kärnkraften inte fick några siffersatta mål alls). Men på hemmaplan har vår regering tvärtom avbrutit en stor utredning för just ökad energieffektivitet.

En farhåga är om SD och regeringen kommer att lyckas låsa fast Sverige i detta kärnkraftsslöseri (som vore extra dåligt i dom krigstider man varnar för) så att det inte blir praktiskt möjligt för en rödgrön regering efter valet 2026 att riva upp kontrakt och beslut.

Historiskt brukar ju särskilt små partier i sittande regering tappa väljarstöd och opinionsmätningar har ju konstant nästan ända sedan valet 2022 talat för en rödgrön valseger 2026, så frågan är även i stort hur mycket SD och regeringen hinner besluta fram till dess, och vad som sedan kan återställas. Den sittande SD-stödda regeringen har ju i många frågor hittills tagit mycket mer långtgående beslut än dom rödgröna regeringarna innan gjorde. Socialdemokraterna har redan meddelat att dom även denna gång tänker låta mycket av den nya högerpolitiken kvarstå även om dom vinner valet, men kommer S verkligen att acceptera så extremt dyr politik som detta kärnkraftsslöseri?

Photo: cna.ca
Photo: cna.ca
Åsikter och kommentarer


Dina åsikter och kommentarer är viktiga för Mat & Klimat!

Vi vill gärna veta vad du tycker.

Skriv till oss:

Tycker du om denna artikel?

SENASTE NYHETERNA

Visited 33 times, 25 visit(s) today

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa