Mat & Klimat

Debatt: Svensk skogsindustri missbrukar skogen

En vacker svampskog i Hedlandets naturreservat i Eskilstuna kommun. Sveaskog äger reservatet och har planerat att avverka skogen (Foto: Kristina Bäck)

23 april 2021

Svensk skogsindustri brukar inte skog: den missbrukar skogen, vårt lands resurser och våra medborgares mångtusenåriga, vackra skogsarv. Det bästa för klimatet och den biologiska mångfalden är att låta våra skogar stå kvar och lagra kol men istället kalavverkas de i allt snabbare takt. 

Att avverka skog på det sätt som sker i Sverige idag är ohållbart. En stor del av kolet lagras i rotsystemen och jorden i skogarna. Men detta kollager frigörs vid kalhuggning och bidrar till uppvärmningen av klimatet. Skogen upphör att fungera som en kolsänka eftersom de träd som binder kol tas bort. I många fall tar det över 100 år för kollagren i en avverkad skog att återgå till det kollager som fanns innan skogen avverkades. Det är tid som vi inte har idag. Det bästa för klimatet är att låta våra skogar stå och lagra kol, vilket är vetenskapligt underbyggt.

”Livets väv håller på att slitas i bitar i en takt som är ofattbar”, skriver flera forskare i en ny rapport. Vi människor har nått långt i vår teknologiska utveckling men en sak klarar vi inte; att återskapa försvunna arter. De tusentals arter som nu dör i jordens sjätte massutrotning är borta för evigt. Förlusten av livsmiljöer, vilket det svenska skogsbruket är medskyldig till, är en stor orsak till att drygt 1 800 skogslevande växt- och djurarter är rödlistade idag.

Skogsindustrin påstår att skogsbruket är hållbart. Men i FN:s granskning av länders skogsskydd hamnar Sverige betydligt lägre än Amazonas-skövlande Brasilien.

LRF Skogsägarna, Skogsindustrierna och flera skogsbolag står bakom Reklamkampanjen Svenska skogen. Under flera år har de matat Sveriges befolkning med falska påståenden om det ”hållbara” svenska skogsbruket. Samtidigt har den sista svenska naturskogen avverkats av samma bolag. Politiker, makthavare, media och forskare varav flera betalda av skogsindustrin, fortsätter att tro på och sprida dessa falska påståenden.

 

Bild från reklamkampanjen Svenska Skogen

I södra Sverige kalhuggs skog ofta efter 70 år. Det som har varit en rik, vacker och artrik skog ersätts av trädplantager, med ett fåtal arter. 70 år är för kort tid för att många av våra arter ska kunna överleva. Med dem mister vi en del av den viktiga mångfald som ger motståndskraft mot bränder, mot massinvasion av insekter, sjukdomar och andra hot mot våra skogar.  

Uttag av biobränsle från skog driver på avverkningen. Omkring 9% av det som bränns i värmeverk är hela trädstammar. ”Skogsrester” i svenska skogar som grenar, toppar och stubbar är hemvister för många arter i skogen. De bör inte eldas upp. I en färsk rapport från EU kommissionens forskningscentrum (European Commission’s Joint Research Centre) framgår det att EU:s klimatmål undergrävs och att ekosystemen förstörs genom uttag av biobränslen.

Riktig skog kan inte återplanteras. Skogsbrukets ensidiga satsning på endast tall och gran måste därför fasas ut. Sveriges skogar behöver istället klimatsäkras genom skydd, naturlig föryngring och främjande av varierande bland- och lövskogar.

Naturliga skogar är ett skydd mot ett varmare klimat då de i sig kan skänka svalka.  Men de planterade barrträden som numera täcker stora delar av Sveriges yta är mörka och har dålig albedoeffekt, dvs de reflekterar inte bort solljuset. Flera forskare frågar sig om det överhuvudtaget går att utforma en skogsbruksstrategi som kyler klimatet och bistår med skogsprodukter samtidigt som hänsyn tas till skogens andra ekosystemtjänster.

Att låta våra skogar bevaras istället för att kalavverkas är en klimatåtgärd som är relativt enkel att genomföra. Den behöver inte någon avancerad ny teknik.  Föryngringsavverkning, dvs kalhuggning, bör därför undvikas för att minimera CO2-utsläppen. Kontinuitetsskogsbruk och plockhuggning är bättre bruksmetoder ur ett klimatperspektiv.

 

Pia Björstrand, Klimataktion

Kristina Bäck, Skydda Skogen

 

Fler artiklar av denna författare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SENASTE NYHETERNA

Djurrätt
Niclas Malmberg

Krav på ursprungsmärkning av kött på restauranger snart verklighet

Snart kan kravet på ursprungsmärkning av kött även komma att gälla för restaurangbranschen. Förslaget välkomnas av bland andra Amazon Watch, som ser det som ett viktigt steg i att minska importen från den förödande brasilianska köttindustrin.

Djurrätt
Michael Abdi Onsäter

Trots luftiga stall och moderna hjälpmedel – kor gladare utomhus

De framsteg och förbättringar som gjorts för korna i inomhusmiljö har fått flera stora aktörer som LRF och Arla att argumentera för en ny “flexibel” beteslagstiftning. Men en ny studie publicerad i Nature visar att korna trots allt verkar vara lyckligare utomhus.

Inrikes
Göran Hådén

Bästa tid att påverka är nu

Forskning visar att det är betydligt lättare att påverka människor när större förändringar sker i livet. Ju större händelse, desto mer öppna är vi för att pröva något nytt. Händelser kan vara allt ifrån att vi blir nyförälskade till något så litet som att en ny vecka börjar. Det nya kan handla om allt ifrån att byta värderingar till att pröva en ny maträtt.

Djurrätt
Anna Velander Gisslén

Vegotest: Närproducerad och vegansk hudvård

Lokalproducerat med hjärta och kärlek i produkterna, och med det naturliga i fokus. Låter härligt, eller hur!? Själv blev jag såld på dessa produkter när jag testade dem.

Debatt
Martin Smedjeback

Debatt: Dags att syna djurindustrins nostalgiska lögner

Trots att bönders verksamhet har utvecklats till rena industrier så behandlas de fortfarande nostalgiskt och som om de inte vore företag som alla andra. Det är dags att vi börjar se djurindustrin för vad den är och slutar att svälja industrins skönmålningar.

Translate »