Mat och Klimat

Hellre bensin än blåbär?

Ett kilo blåbär kan ha samma klimatpåverkan som en liter bensin (Foto: Elizabeth Joy, Unsplash)

Det viktigaste för att äta mer klimatsmart är att äta mer växtbaserat och inte slänga mat. Transporter är oftast bara en liten del av matens totala miljöpåverkan. Men för blåbär spelar resorna stor roll.

Blåbär som vi plockar till det egna hushållet har ju i grunden ingen negativ klimatpåverkan alls. Men när människor flyger ända från Thailand för att plocka bären åt oss, så kan klimatpåverkan från ett kilo blåbär bli lika stor som för en liter bensin – nästan tre kilo koldioxidekvivalenter (co2e). Men om plockarna kommer från Ukraina är flygresan så mycket kortare att klimatpåverkan bara blir omkring ett halvt kilo co2e.

Köper man blåbär i frysdisken syns ingen skillnad på resornas klimatpåverkan, däremot kan man välja om blåbären från skogen ska vara KRAV-märkta eller inte… 

Men det är inte bara plockarna som reser – det mesta av blåbären som plockas i Sverige säljs till Asien, främst Kina. Så i första vändan reser plockarna hem till Asien, i andra vändan reser själva bären dit. Samtidigt säljer Asien andra bär till Sverige, eftersom gräset så ofta tros vara grönare på andra sidan. 

På en enda hektar skogsmark kan det växa 600 kilo blåbär. Med ett kilopris på 20 kronor och årlig skörd så kan bären bli lika mycket värda som virket från samma skogsmark. Ändå är det cirka 95 procent av de svenska skogsbären som inte plockas av någon.

Det finns också fler miljöaspekter som man inte brukar räkna med. Vad kommer sparade och intjänade pengar att användas till istället? Vad skulle plocktiden annars använts till? Något som är bättre eller sämre för miljön? Utrustning och utrymme kan ju också lånas eller samägas. Kanske har man större frys i drift året om bara för bären. Så helt noll i klimatpåverkan blir det inte, men bättre än det mesta.

Det finns ju också mycket mer än blåbär som går att skörda helt gratis. Och inte bara i naturen. Cirka en miljon svenska trädgårdar har vinbär och/eller äpplen. Många skördar inte det de odlar, vilket vissa försöker styra upp med Facebook-grupper, kommunala äppelplockardagar, osv. Det brukar även finnas oplockade trädgårdsbär på allmän mark. Så lycka till! 

Göran Hådén

Visited 51 times, 1 visit(s) today

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa