Mat & Klimat

Kampanj ska stärka arbetet med Afrikas gröna mur

(Foto: Great Green Wall)

1 mars 2022

Söder om Sahara pågår arbetet med att anlägga ett 800 mil långt grönområde som ska bidra till att minska ökenspridningen och dämpa klimatkrisen. Afrikas gröna mur ska enligt planerna återställa enorma områden av förstörd mark i en världens fattigaste regioner, Sahel.

Målet är att det enorma grönområdet ska sträcka sig över hela den afrikanska kontinenten när det står klart 2030. FN-organet UNCCD menar att satsningen inger hopp i kampen mot en av världens stora utmaningar – ökenspridningen.

Av det skälet har UNCCD lanserat en kampanj för att öka kunskaperna om satsningen, under parollen ”Growing a world wonder”. Målet är säkerställa de långsiktiga offentliga och privata investeringarna i satsningen.

Den gröna muren lanserades av Afrikanska unionen 2007 och arbetet med att genomföra satsningen bedrivs nu i över 20 länder på kontinenten, i samarbete mellan länderna själva och med internationellt stöd.

Projektet ska även förbättra livet för många miljontals människor i Sahelområdet.

 

“The Great Green Wall” ska förhindra ökenspridningen och motverka klimatkrisen

 

Har satsat 19 miljarder dollar

Genom den gröna muren ska 100 miljoner hektar förstörd mark enligt planerna återställas. Det nya grönområdet kommer att binda stora mängder koldioxid, men enligt UNCCD också skapa närmare tio miljoner nya gröna arbetstillfällen.

Befolkningarna i Sahel ska samtidigt få ökad tillgång till bördig åkermark, vilket ska stärka tillgången på mat. Dessutom ska muren bidra till att begränsa klimatförändringarna i en region där temperaturerna stiger snabbast i världen.

I samband med ett toppmöte som hölls i början av förra året tillsattes nya resurser för att skynda på arbetet. Vid ett nytt möte som hölls i slutet av hösten beslutade de deltagande ländernas regeringar och internationella organ om nya stödåtgärder för att driva projektet vidare. Hittills har motsvarande 19 miljarder dollar avsatts för satsningen.

En ny studie från FN:s jordbruksorganisation, FAO, slår fast att den gröna muren inte bara kommer att ha en avgörande betydelse i kampen för att begränsa ökenspridningen – utan även kommer att ha ett stort ekonomiskt värde. Enligt FAO kommer varje investerad dollar som görs – från Senegal i väst hela vägen till Djibouti i öst – att ge länderna upp till mer än fyra gånger så mycket tillbaka.

 

Baher Kamal/ IPS

Fler artiklar av denna författare

SENASTE NYHETERNA

Djurrätt
Niclas Malmberg

Fortsatt ekonomiskt stöd till djurindustrin

Regeringen fortsätter att ösa pengar till olika samhällssektorer, motiverat med kriget i Ukraina. Näst i tur är lantbruksföretagen, där det tidigare beslutade stödpaketet på 800 miljoner kronor till dieselanvändare och 300 miljoner till gris- och fågelindustrin, nu föreslås kompletteras med ytterligare stödpaket på drygt 2 miljarder kronor, efter en överenskommelse med Centerpartiet.

Hälsa
Göran Hådén

Klimatkrisen största säkerhetspolitiska hotet?

Det sägs att en fjärils vingslag i Amazonas kan starta en storm i Europa. I vår naturligt komplexa värld har dessutom mänskligheten själva byggt system som gör enskildas globala påverkan större än någonsin, som hur vår dagliga mat påverkar vårt klimat.

Klimat
IPS Inter Press Service

Mexiko väljer fossilgas framför gröna energikällor

Den gröna energiomställningen har avstannat i Mexiko sedan Andrés Manuel López Obrador kom till makten för tre år sedan. Trots landets stora potential att utvinna gröna energikällor har regeringen valt att fortsätta satsa på fossila bränslen i stället.

Debatt
Carl Einerfors

Varför är jag orolig för mina barns framtid i Sverige?

För den som tycker att det var besvärande med flyktingströmmarna vi sett den senaste åren så var det bara en lätt vindpust mot den storm som väntar. De geopolitiska spänningar som kommer av detta kan bara resultera i storskaliga krig om resurser och beboelig mark, både inom och mellan länder…

Krönikor
Maria Sandblad

Konsten att blunda inför det onda

Kan det finnas ett samband med krigets fasor och vår kollektiva blindhet inför vad vi, trots att vi ser oss som goda människor, gör mot försvarslösa djur, vårt dagliga förträngande av den brutala sanningen bakom det som hamnar på våra tallrikar…