Mat & Klimat

Krönika: Mat, klimat och kärlek

Foto: Pablo Merchan Montes, Unsplash

Mat är en form av kärlek, skriver Thomas Ekbom. Så också våra försök att värna miljön och klimatet. Denna omtanke måste vara central i omställningen, bort från kortsiktiga vinster och egennyttiga begär.

Jag läste nyligen en intressant bok om innerlighet med reflexioner kring Sören Kierkegaards tankar. Där tar författarna (T Harris och A Lagerström) upp en diskussion kring mat som jag tycker är viktig.

Mat är en form av relation, en form av kärlek, skriver man. En massa människor har deltagit i processen att producera maten.  Så har t.ex. någon i något land skördat. Någon annan har bakat osv. Den som dukar fram och serverar medverkar också. Många har bidragit med sin kärleksfulla hantering. När vi äter så äter vi kärlekshandlingar.

Om man tänker på bonden som vill sin skörd så väl, på försäljaren som vill kunden så väl, på partnern som vill dig så väl så ser vi kärleken bakom.

Jag vill också lyfta fram de som följer matens alla hälsoaspekter, de som granskar om matprodukterna är hälsosamma eller inte och som har sin omsorg om konsumenterna i fokus. Och som höjer sina röster i massmedia av en kärlek till de som ska inta sin mat i hem och på restauranger.

 

Människa och miljö i samspel

Jag tänker att klimat också är en form av relation. Det är en kärlekshandling när olika aktörer bryr sig om människor och natur och arbetar för att hindra klimatförstörelsen. Det är inte svårt att uppfatta att dessa aktörer har en relation med människor och djur som t ex hotas av skogsbränderna i Australien och Kalifornien.

Människor har under århundranden brytt sig om sin miljö. Man har värnat om att hålla rent i hemmet, att skydda vattendrag från föroreningar, att reagera mot utsläpp från industrier. Det har varit en relation mellan människor och den fysiska miljön. Det har handlat om en kärleksfull omtanke om den egna och andras konkreta livssituation.

Efter hand och särskilt under de senaste decennierna har klimatet hotats dramatiskt. Det finns ingen kärlek i en ohämmad hantering av utsläpp av koldioxid. Det är framför allt fabriker, transportmedel och energiproduktion som står för bidraget till klimatförstöringen.

 

En olycklig relation

Kanske är det så att delar av världsindustrin inte har några nära relationer med människor. Det ligger nära till hands att tänka att världsindustrin har sina goda relationer med aktiemarknader men är mindre intresserad av de enskilda människornas livssituation.

Klimat är en form av relation med människor. Där finns kärlek med en förhoppning om att alla erbjuds en god miljö. Men klimatet har en olycklig relation med krafter som ser kortsiktiga möjligheter till ekonomiska vinster och vi har en situation där klimatets relation med människor har konkurrerats ut.

I en god framtid kommer den kärleksfulla relationen mellan klimat och människorna bejakas och ges det stöd som den rimligt sett har rätt till för att mänskligheten ska överleva. När du slutar flyga visar du att du bryr dig om din relation med människor och naturen.

 

Thomas Ekbom

SENASTE NYHETERNA

Djurrätt
Niclas Malmberg

Krav på ursprungsmärkning av kött på restauranger snart verklighet

Snart kan kravet på ursprungsmärkning av kött även komma att gälla för restaurangbranschen. Förslaget välkomnas av bland andra Amazon Watch, som ser det som ett viktigt steg i att minska importen från den förödande brasilianska köttindustrin.

Djurrätt
Michael Abdi Onsäter

Trots luftiga stall och moderna hjälpmedel – kor gladare utomhus

De framsteg och förbättringar som gjorts för korna i inomhusmiljö har fått flera stora aktörer som LRF och Arla att argumentera för en ny “flexibel” beteslagstiftning. Men en ny studie publicerad i Nature visar att korna trots allt verkar vara lyckligare utomhus.

Inrikes
Göran Hådén

Bästa tid att påverka är nu

Forskning visar att det är betydligt lättare att påverka människor när större förändringar sker i livet. Ju större händelse, desto mer öppna är vi för att pröva något nytt. Händelser kan vara allt ifrån att vi blir nyförälskade till något så litet som att en ny vecka börjar. Det nya kan handla om allt ifrån att byta värderingar till att pröva en ny maträtt.

Djurrätt
Anna Velander Gisslén

Vegotest: Närproducerad och vegansk hudvård

Lokalproducerat med hjärta och kärlek i produkterna, och med det naturliga i fokus. Låter härligt, eller hur!? Själv blev jag såld på dessa produkter när jag testade dem.

Debatt
Martin Smedjeback

Debatt: Dags att syna djurindustrins nostalgiska lögner

Trots att bönders verksamhet har utvecklats till rena industrier så behandlas de fortfarande nostalgiskt och som om de inte vore företag som alla andra. Det är dags att vi börjar se djurindustrin för vad den är och slutar att svälja industrins skönmålningar.

Translate »