Mat & Klimat

Lättare att handla närodlat socker till julgodiset

Lättare att handla närodlat socker till julgodiset

Företagets nya eko-produkter är gjorda på enbart svenska och danska sockerbetor (Foto: Mike Poresky CC BY 2.0)

6 december 2020

Sedan i oktober är det enkelt att köpa socker som både är ekologiskt och odlat i Europa. Detta då Nordic Sugar bytt ut sydamerikanskt rörsocker till nordeuropeiskt betsocker i flera av de sockerprodukter som inte förutsätter att rörsocker används; som ekologiskt strösocker, florsocker och ljus sirap.

Totalt handlar det om en årsvolym på 900 ton ekologiskt socker som växlas över från rörsocker till betsocker. 

Egentligen är det ett återinförande, i slutet av 1990-talet och fram till 2005 hade vi svenskodlade sockerbetor, säger Pernilla Wennerberg, Marketing Manager.

Flera faktorer bidrar till att det åter blivit möjligt att använda nordeuropeiska sockerbetor. Vid sidan av att allt fler konsumenter är beredda att betala för ekologiska och mer närodlade produkter handlar det också om en teknisk utveckling.

– Våra produktionsanläggningar är mer flexibla nu och kan ställa om från ekologisk till konventionell produktion, och nu finns hjälpmedel i form av solcellsdrivna GPS-styrda ogräsplockare, säger Wennerberg.

 

Intresset har ökat under pandemin

Dessa ogräsplockarrobotar tillhandahålls i en gemensam maskinpark, så att den enskilda sockerbetsodlaren inte måste ha egna ogräsplockare, vilket bidrar till att pressa kostnaderna. Men den ekologiska produktionen är likafullt dyrare än den konventionella. 

– På samma areal får vi enbart ut 60 procents skörd vid ekologisk odling, jämfört med konventionell odling, vilket gör att om alla konsumenter i Sverige skulle vilja gå över till ekologiska produkter skulle vi ha svårt att kunna tillhandahålla det, säger Wennerberg.

Det ekologiska sockret står än så länge enbart för drygt 6 procent av försäljningen. Däremot har intresset för svenskodlat socker ökat markant under coronapandemin.

– Till exempel har vår största produkt, Dansukker Strösocker 2 kg, ökat försäljningsvolymen med 23 procent de senaste 6 månaderna, och det är det enda strösockret på marknaden som är svenskmärkt, konstaterar Wennerberg.

 

Enbart nordiskt i eko-sortimentet

För att möta efterfrågan på närodlat är det enbart svenska och danska sockerbetor i Nordic Sugars nya Dansukker EKO produkter (Strösocker, Florsocker och Brun Farin). 

Sett till hela sortimentet har bolaget en ambition att 100 procent av alla produkter som går att basera på sockerbetor ska komma från, om inte svenska och danska, så i alla fall europeiska odlingar. Nordic Sugar storsatsar samtidigt på nya anläggningar vid sockerfabriken i Örtofta. Ett höglager och en siraps- och lösningsfabrik ska stå klara 2022, som tillsammans minskar energiförbrukningen i sockerproduktionen med 20 procent och CO2-utsläppet med 18 000 ton per år.


Niclas Malmberg

SENASTE NYHETERNA

Recept
Redaktionen

Vegansk trepeppargryta med pasta – 0,4kg CO2e

Den här vegetariska grytan med flera olika sorters peppar har varit en favorit i flera år. Den är otroligt mustig, kryddig på precis rätt sätt och går att variera med allt från vegobitar som här, eller varför inte extra svamp, bönor eller kikärtor. Servera med kokt ris, pasta eller potatis.

Miljö
IPS Inter Press Service

Zimbabwe: Skadeinsekter bekämpas med naturliga fiender

En invasiv typ av fruktflugor har blivit allt vanligare i södra Afrika – och effekterna är mycket kännbara för många odlare som tvingas se stora delar av sina skördar gå förlorade. Men nu har flugorna börjat bekämpas med hjälp av dess naturliga fiender.

Hälsa
Michael Abdi Onsäter

Minskade metanutsläpp: en lågt hängande frukt i den globala klimatkampen

Att minska utsläppen av metan är bland det mest kostnadseffektiva som världssamfundet kan göra för att bromsa den eskalerande klimatkrisen, enligt en ny FN-rapport. Det handlar bland annat om att täppa till läckor i fossilsektorn och att gå över till ett mer växtbaserat matsystem. Åtgärderna skulle dessutom rädda hundratusentals liv per år.

Klimat
IPS Inter Press Service

FN: Nya åtgärder krävs för att skydda världens skogar

Pandemin har inneburit ytterligare ett hot mot arbetet för att skydda världens skogar – men krisen har också satt ljuset på hur viktig frågan är. Det som krävs nu är starkare åtgärder, konstateras i en ny FN-rapport.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »