23 augusti 2021
Det kontroversiella megaföretaget Nestlé har på senare tid tagit flera steg för att anpassa sig till en mer klimat- och miljömedveten konsumentmarknad. Utöver satsningar på växtbaserat har företaget gett sig in i labodlat kött genom ett partnerskap med israeliska Future Meats.
Det Schweiz-baserade multinationella bolaget Nestlé har under sin 150 år långa historia varit inblandat i en mängd olika kontroverser, främst i låginkomstländer världen över. Men för ett antal år sedan började företaget ge sig in på den växtbaserade marknaden. 2017 tog de över anrika vegvarumärken som Garden Gourmet (som i Sverige går under namnet Hälsans Kök), och Sweet Earth. Förra året lanserade Nestlé sin första växtbaserade sjömatsprodukt Sensational Vuna – en ärtbaserad variant på tonfisk som finns att hitta i USA, Schweiz och Tyskland.
Och resan mot grönare mat fortsätter. För ett par veckor sedan lanserade Nestlé-ägda Freshly en rad nya veganska färdigrätter under varumärket Purely Plant, med rätter inspirerade från hela världen. Satsningen kan ses i ljuset av 65 procent av företagets kundbas nu identifierar sig som flexitarianer, enligt egna marknadsanalyser.
Purely Plant erbjder en hel del olika växtbaserade rätter från alla världens hörn. (Bild: Purely Plant)
Men det är inte bara den växtbaserade maten som lockar matjättar som Nestlé. 2010-talet har sett det så kallade odlade köttet gå från vetenskaplig dröm till verklighet, och på flera håll i världen pågår nu en kapplöpning för att dra igång massproduktionen av odlat kött och göra den ekonomiskt gångbar.
Nestlé bekräftade förra månaden att de inlett ett samarbete med israeliska pionjärerna Future Meat Technologies för att ta in deras produkter i framtida matvaror. Förra året öppnade företaget vad de själva benämner som “världens första industriella cellköttsfabrik” med kapacitet att producera 500 kg odlat kött varje dag, i form av kyckling, lamm och fläsk. “Köttet” produceras genom att använda en liten mängd djurceller som sedan tillåts växa artificiellt och är alltså inte att betrakta som växtbaserat.
– Vi har under lång tid investerat i vår proteinexpertis inom växtbaserade livsmedel. För att komplettera vår strävan utforskar vi även teknologier som kan leda till djurvänliga alternativ som är näringsrika, hållbara och nära kött, i fråga om smak och konsistens.
Är det odlade köttet en del av framtidens kök? (Bild: Future Meat)
Utvecklingen av odlat kött sker på flera håll i världen, men kanske framförallt i Singapore – som i vintras blev första land att godkänna försäljningen av den nya proteinkällan. Här finns bland annat amerikanska Eat Just, som utvecklat en sorts odlad kyckling. Shiok Meats är ett annat företag som kommit långt vad gäller odlad sjömat. Nyligen skrev vi även om USA-baserade Perfect Day, som tagit fram mejeriprodukter odlade med hjälp av svamp som ska vara molekylärt identiska med den animaliska varianten och som redan finns att hitta i Nick’s glassar i USA.
De stora utmaningarna för denna nya bransch är både byråkratiska och ekonomiska, men läget förändras snabbt. Priset för 100 gram av Future Meats odlade kyckling har nu fallit till 4 dollar, och kommer troligen halveras inom loppet av ett år. Enligt konsultfirman Kearney kan labodlat protein stå för hela 35 procent av den globala köttmarknaden år 2040, och enligt Barclays kan den stå för 10 procent redan om ett årtionde.
De växtbaserade äggmakarna Eat Just utvecklar odlad kyckling i sin fabrik i Singapore (Bild: Eat Just)
Michael Abdi Onsäter
Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.