Mat & Klimat

Latinamerika: Få gröna satsningar i spåren av pandemin

Bara två procent av de ekonomiska stimulanspaketen i Latinamerika gick till miljömässigt hållbara projekt, visar en ny granskning.

6 juli 2021

Endast en bråkdel av de satsningar som genomförts i Latinamerika för att återuppbygga ekonomin efter pandemin kan klassas som gröna. Det visar en ny granskning.

Bara drygt två procent av de mångmiljardsatsningar som genomfördes under förra året för att stimulera ekonomierna i regionens 33 länder gick till projekt som är miljömässigt hållbara.

Det visar preliminära siffror från en ny plattform som har utvecklats i samarbete mellan FN och Oxforduniversitetet. Siffrorna är betydligt sämre än forskarnas uppskattningar av det globala genomsnittet.

– Regionen står vid ett ekonomiskt vägskäl. Antingen fortsätter regeringarna att stötta de döende industrierna från förr, eller så investerar de i hållbara industrier som kan skapa ett framtida välstånd, säger Brian O’Callaghan vid Oxforduniversitetet.

Han menar samtidigt att regionen har en enorm potential att utveckla gröna satsningar.

 

Riskerar att hamna efter

Guy Edwards, forskare med fokus på klimatförändringar och geopolitik i Latinamerika, menar att regionen riskerar att hamna efter omvärlden om länderna inte slår in på en ny väg. Enligt honom krävs det att länderna satsar på en varsam utfasning av de fossila bränslena – i enlighet med Parisavtalet.

– Länderna behöver stöd för att prioritera investeringar och satsningar som är inriktade på att skydda naturen och stärka utvecklingen av förnybar energi och en grön kollektivtrafik. Det kan skapa nya jobb, minska ojämlikheten och motverka grundorsakerna till migrationen, säger Guy Edwards.

Pandemin ledde under förra året till en kraftig ekonomisk tillbakagång i Latinamerika och FN-organet Eclac bedömer att det kommer att dröja till 2024 innan regionens ekonomier har återhämtat sig till samma nivåer som innan krisen.

Liksom i övriga delar av världen har länderna uppmanats att nu ta möjligheten att satsa på en grön återuppbyggnad.

 

Fermín Koop/ IPS

 

*Artikeln har även publicerats av nyhetssajten Diálogo Chino

Se även: Satsning på klimatbyar skyddar mot översvämningar i Indonesien

Se även: Nya regenerativa jordbruksmetoder inger hopp i Kenya

 

Se vår intervju med Isaiah Esipisu om kampen mot kolkraften i Kenya här:

Fler artiklar av denna författare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SENASTE NYHETERNA

Klimat
Mat&Klimat

FN: Hundratals miljarder i bidrag till miljö- och hälsoskadlig matproduktion

90 procent av de subventioner som delas ut till jordbrukssektorn är skadliga för människors hälsa och planeten, konstaterar FN i en ny rapport. De värsta klimatbovarna som nötkött och mjölk får störst stöd, och bidragen koncentreras till stor del till de allra största aktörerna på området.

Klimat
Mat&Klimat

Skifte från ris till potatis kan minska matutsläppen väsentligt

Ett storskaligt skifte från potatis till ris kan minska utsläppen från stapelgrödor med 25 procent i Kina, enligt en ny rapport publicerad i Nature Food. Rotfrukten tar också mindre land i anspråk än den metantunga risodlingen. Samtidigt pekar forskarna på flera risker med ett sådant skifte.

Klimat
Mat&Klimat

Djurhållningen står för två tredjedelar av matens utsläpp

Den globala matproduktionen står för en tredjedel av världens utsläpp av växthusgaser och den största boven är djurhållningen. Det visar en ny studie publicerad i Nature Food. “Om folk är oroliga för klimatförändringarna, bör de verkligen fundera över sin kost”, säger Xiaoming Xu, en forskarna bakom studien.

Klimat
IPS Inter Press Service

Krav på hårdare tag mot “importerad skogsskövling”

Världens länder bör införa nya åtgärder för att bemöta problemen med ”importerad skogsskövling”. Det är en av de frågor som diskuteras vid den globala naturvårdskongress som pågår denna vecka.

Klimat
Göran Hådén

Klimatböcker för barn

6 av 10 tonåringar är oroliga för klimat och miljö. Vissa blir oroliga eller har frågor i mycket tidigare ålder. Så var finns bra information för barn?

简体中文EnglishFrançaisDeutschहिन्दीItalianoPortuguêsРусскийEspañolSvenska