Mat & Klimat

Satsningar på ekojordbruk ska minska Kubas matimport

Grönsaksodling på Finca Marta, där Fernando Funes familj med hjälp av ekologiska metoder har lyckats bemästra den svårodlade terrängen. Foto: Jorge Luis Baños/IPS

16 februari 2021

Fernando Funes startade sitt jordbruk på en övergiven, stenig och torr plats två mil utanför Kubas huvudstad Havanna för nio år sedan. Nu driver han ett framgångsrikt ekologiskt jordbruk som blivit en modell för många andra i en satsning för att stärka den inhemska matproduktionen.

Fernando Funes jordbruk har fått ett 50-tal efterföljare som också satsar på en helt ekologisk modell. Nätverket ingår i en statlig satsning för att stärka den inhemska ekoproduktionen – och minska beroendet av importerad mat, som för närvarande står bakom 70 procent av Kubas livsmedelsbehov.

Fernando Funes berättar att starten dock var mycket svår, när han kom till platsen med sin familj för nio år sedan. Till att börja med var de tvungna att försöka hitta en vattenkälla i den steniga och torra marken.

– Det var en ogästvänlig, helt övergiven plats, berättar Fernando Funes.

Med hjälp av en lokal man började de gräva efter vatten med enbart spadar. Det kom att dröja länge och brunnen hann bli mycket djup – men till sist hittade de det vatten som krävdes för att kunna förvandla gården till ett produktivt jordbruk.

I dag arbetar 20 personer på jordbruket. Vattnet från brunnen pumpas numera med hjälp av en solkraftsdriven pump och dessutom lagras regnvatten i dammar och tankar. Här finns också en biogasanläggning och behållare som värmer vatten med hjälp av solens strålar.

Längs åkrarna har man byggt terrasser för att förhindra jorderosion i samband med regn.

– Den enda platta marken på jordbruket är där huset är byggt, säger Fernando Funes.

Med hjälp av eget kompostmaterial odlas här ett flertal grödor utan någon hjälp av vare sig bekämpningsmedel eller konstgödsel.

– Det ger oss en konkurrensfördel på marknaden, tack vare mångfalden har vi större möjligheter att möta efterfrågan, säger Fernando Funes.

Honung är en annan viktig produkt. De började med en enda gammal bikupa, men i dag pågår en storproduktion av honung som främst går på export.

 

Tar socialt ansvar

Jordbruket är medlem av ett kooperativ som säljer sina grönsaker direkt till ett antal privatägda restauranger och statliga företag, medan vissa produkter skänks bort till ett lokalt center som hjälper gravida kvinnor som är i behov av stöd.

– Vi sköter hela varukedjan själva, berättar Fernando Funes.

Han menar att målet är att visa att det går att bedriva ekologiska familjejordbruk som även tar socialt ansvar – och överlever ekonomiskt.

Fernando Funes säger att personalen på jordbruket nu erbjuds bra löner och andra förmåner. Nu är målet att fler bönder i regionen ska slå in på en liknande väg.

Innan han startade sitt jordbruk arbetade Fernando Funes i 20 år som forskare och lärare i agroekologi, och han ingår numera i en statlig expertgrupp som arbetar för att utveckla varukedjorna inom landets jordbruk.

Hans jordbruk utgör en modell för ett nätverk av bönder som också är inriktade på ekologiska odlingar där producenterna själva kontrollerar hela varukedjan på egen hand.

Patricia Grogg / IPS

Fler artiklar av denna författare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SENASTE NYHETERNA

Klimat
IPS Inter Press Service

Argentina: Elproduktion med biomassa delar opinionen

Skogen är den främsta näringen i den fattiga regionen Chaco i Argentina. Frågan är dock hur denna naturresurs ska kunna utnyttjas på ett hållbart sätt – och två nya elkraftverk som drivs av biomassa delar opinionen.

Klimat
Michael Abdi Onsäter

Nu kommer den fossilfria e-gödseln – ska göra jordbruket klimatsmart

Idag produceras i stort sett all konstgödsel ur fossila källor, men det kan snart bli ändring på det. Runt om i världen pågår nu flera projekt för att ta fram stora volymer klimatneutralt kvävegödsel, med hjälp av vätgas producerad från sol- och vindkraft.

Opinion
Göran Hådén

Recension av Enkla Kassen

För att komma igång med klimatsmart mat underlättar det mycket om det är enkelt. Det är grundtanken bakom Enkla Kassen, som till hushåll levererat färdiga lådor med ingredienser för hundratusentals portioner av klimatsmarta recept sedan 2017.

Inrikes
Niclas Malmberg

Studie: Klimatskatt med återbäring sänker utsläpp – och gynnar jordbrukare

För att ge riktig klimatnytta måste en klimatskatt på livsmedel kombineras med att intäkterna används i form av återföring till jordbruket för utsläppsminskande åtgärder. Det visar en grupp forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet i en studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Food Policy.

Djurrätt
Michael Abdi Onsäter

3D-printad veganlax snart i europeiska matbutiker

Det är den österrikiska startupen Revo Foods som lanserat ett nytt växtbaserat alternativ till lax gjort på bland annat alger och ärtprotein. De håller just nu på att skala upp produktionen och hoppas att deras bioprintade “lax” ska finnas på butikshyllorna redan till hösten.

Translate »