
8 april 2022
Varje år dör över 13 miljoner människor i världen på grund av miljöfaktorer som hade kunnat undvikas. Klimatkrisen utgör nu det enskilt största hotet mot människor, uppger WHO inför att organisationen på torsdag uppmärksammar världshälsodagen.
Världen drabbas av allt fler och allvarligare torkor, översvämningar och extrema värmeböljor. Bland de många miljoner människor som enligt WHO förlorar sina liv på grund av miljörelaterade orsaker ingår alla som faller offer för det förändrade klimatet. Världshälsoorganisationen konstaterar att klimatkrisen också är en global hälsokris.
Enligt WHO tvingas nio av tio människor i världen i dag andas luft som är förorenad på grund av förbränningen av fossila bränslen. Detta samtidigt som extrema väderfenomen, förstörda åkermarker och vattenbrist tvingar mängder av människor att överge sina hem – vilket slår hårt mot deras hälsa. Det är bara ett par exempel på alla hälsohot som människor drabbas av på grund av miljöförstöring.
Samtidigt varnar FN:s generalsekreterare Antonio Guterres för att världen går mot en klimatkatastrof – om inte utsläppen av växthusgaser snabbt börjar minska.
Medan världens politiker har fortsatt att diskutera vilka åtgärder som krävs för att bemöta klimatkrisen så subventionerades den fossila bränsleindustrin bara under förra året med hisnande 5,9 biljoner dollar. Det är dessutom en siffra som förväntas öka ytterligare, visade en rapport från Internationella valutafonden, IMF, nyligen.
FN:s organ mot ökenspridning, UNCCD, uppger samtidigt att upp emot fyra miljarder människor i världen lever under ”svår vattenstress” under minst en månads tid varje år. Detta medan en halv miljard människor ständigt tvingas leva under denna situation.
Organet varnar för att nästan hälften av alla världens stora städer och en stor majoritet av de konstbevattnade åkrarna i framtiden kommer att drabbas av vattenbrist, åtminstone i perioder. UNCCD slår fast att klimatförändringarna ytterligare kommer att förvärra torkor och vattenbrist i många delar av världen.
Baher Kamal/ IPS
Regeringen fortsätter att ösa pengar till olika samhällssektorer, motiverat med kriget i Ukraina. Näst i tur är lantbruksföretagen, där det tidigare beslutade stödpaketet på 800 miljoner kronor till dieselanvändare och 300 miljoner till gris- och fågelindustrin, nu föreslås kompletteras med ytterligare stödpaket på drygt 2 miljarder kronor, efter en överenskommelse med Centerpartiet.
Det sägs att en fjärils vingslag i Amazonas kan starta en storm i Europa. I vår naturligt komplexa värld har dessutom mänskligheten själva byggt system som gör enskildas globala påverkan större än någonsin, som hur vår dagliga mat påverkar vårt klimat.
Den gröna energiomställningen har avstannat i Mexiko sedan Andrés Manuel López Obrador kom till makten för tre år sedan. Trots landets stora potential att utvinna gröna energikällor har regeringen valt att fortsätta satsa på fossila bränslen i stället.
För den som tycker att det var besvärande med flyktingströmmarna vi sett den senaste åren så var det bara en lätt vindpust mot den storm som väntar. De geopolitiska spänningar som kommer av detta kan bara resultera i storskaliga krig om resurser och beboelig mark, både inom och mellan länder…
Kan det finnas ett samband med krigets fasor och vår kollektiva blindhet inför vad vi, trots att vi ser oss som goda människor, gör mot försvarslösa djur, vårt dagliga förträngande av den brutala sanningen bakom det som hamnar på våra tallrikar…