
Som hängiven förespråkare och matlagare av god, vegansk och växtbaserad kost så brinner jag för att hjälpa människor att upptäcka de otroliga hälsofördelarna med att byta ut animaliska produkter mot näringsrika, växtbaserade alternativ.
Jag vidareutbildar mig hela tiden och läser just nu de två förträffliga böckerna Kostens Kraft av läkaren David Stenholtz och Växtbaserad kost av Maria Felding och Tobias Schmidt Hansen, som är dietist respektive läkare.
Det är ju för många av oss, men långt ifrån alla, känt att kött innehåller mättat fett och kolesterol samt att rött processat kött är cancerframkallande. Men när jag fördjupar mig ännu mer i ämnet blir det tydligt hur många fler ämnen som finns i animalier och hur dessa olika markörer för inflammation aktiveras av att äta animaliska produkter, vilket i sin tur påverkar vår hälsa negativt.
Ibland hör jag folk säga eller skriva i olika trådar att det är processad mat som är värst – som vitt mjöl och socker. Även om dessa inte är bra, så är det ändå animalierna som har den mest skadliga effekten på vår kropp. Animalier innehåller fler skadliga ämnen än processad mat eller vad sägs om exotiska ämnen som endotoxiner, Neu5Gc, hemhjärn, karnitin, arakidonsyra och stekmutagener, med flera. Kött är fullproppat med ämnen som inte alls gynnar vår hälsa. Varför är kunskapen fortfarande så låg i den här frågan?
Att äta hälsosamt är egentligen enklare än många tror. Lyckligtvis har naturen gjort det mycket enklare för oss genom att samla alla hälsofrämjande ämnen på ett ställe – i växtriket – och de skadliga ämnena på ett annat ställe – i animaliska livsmedel. En kost baserad på hela, växtbaserade livsmedel ger oss allt vi behöver för att må bra och hålla oss friska. Dessutom håller det även planeten friskare. Tyvärr är det en utmaning att vi delar planeten med människor som ännu inte insett hur viktigt detta är.
För att inspirera fler till en växtbaserad livsstil håller jag matlagningskurser där deltagarna får upptäcka hur fantastiskt gott och enkelt det kan vara att laga hälsosam mat utan animaliska ingredienser. Ett av de mest uppskattade recepten är mina lakritstryfflar, och varje gång vi gör dem brukar folk utbrista: ”Åh, så goda de är!”. Testa själv och berätta om mina deltagare hade rätt!
Recept på lakritstryfflar
Ingredienser:
Garnering:
Så här gör du:
Om du testar dessa, skriv gärna hur de smakade i kommentarsfältet. Det skulle vara så roligt att läsa! Bon appétit!
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.
Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.