Mat och Klimat

Sanitetskrisen förvärras av klimatförändringarna

Totalt dör över 800 000 människor om året i diarrésjukdomar på grund av bristande tillgång till fungerande sanitetssystem (Foto: Basile Ouedraogo)

15 december 2020

Idag saknar två miljarder människor i världen tillgång till en fungerande toalett. I en ny rapport varnar WaterAid för att klimatförändringarna förvärrar sanitetskrisen och uppmanar till åtgärder: ”Sverige kan göra stor skillnad internationellt genom tydliga satsningar på toaletter och sanitet i Sveriges klimatarbete och i den feministiska utrikespolitiken” säger WaterAids generalsekreterare Anna Nilsdotter.

 

Alla får tillgång till fungerande toalett – om 400 år

I en ny rapport från WaterAid varnar organisationen för att klimatkrisen skapar en livsfarlig situation för de miljarder människor som idag saknar toalett eller är beroende av svaga sanitetssystem. I rapporten framgår att två miljarder människor, en av fyra globalt, idag saknar tillgång till en fungerande toalett.

Organisationen kräver kraftigt ökade satsningar på sanitetsystem som är motståndskraftiga mot klimatförändringarna. Trots att fungerande sanitet är helt avgörande för hälsa, utveckling, jämställdhet och klimatanpassning är det idag extremt underfinansierat, både av biståndsgivare och av stater. I nuvarande takt kommer alla människor i Afrika söder om Sahara ha tillgång till en fungerande toalett först år 2409, nästan 400 år efter att de globala hållbarhetsmålen ska vara uppnådda till 2030.

WaterAid Sveriges generalsekreterare Anna Nilsdotter menar att Sverige har en stor möjlighet att driva på internationellt för att sanitetsfrågan ska få större uppmärksamhet:

– Internationellt är Sverige en av de största bidragsgivarna vad gäller klimatfinansiering, och ses ofta som ett föredöme av många länder.  Särskilt ser vi att Sverige kan göra stor skillnad internationellt genom tydliga satsningar på toaletter och sanitet i Sveriges feministiska utrikespolitik. Tillgång till fungerande toaletter är helt avgörande för flickors och kvinnors möjlighet till självständighet, frihet, hälsa och utbildning, säger Anna Nilsdotter.

 

Extremväder slår ut sanitetssystemen

Som en konsekvens av bristande sanitet dör över 300 000 barn, och totalt 829 000 människor, om året i diarrésjukdomar orsakade av smutsigt vatten och bristande sanitet.

– När människor saknar toaletter och fungerande sanitetsystem sprids virus och bakterier från deras avföring rakt ut i samhället och förorenar vattenkällor, mat och närmiljön. Som en konsekvens sprids livsfarliga diarrésjukdomar som kolera med blixtens hastighet, säger Anna Nilsdotter.

I rapporten presenterar WaterAid hur sanitetskrisen i världen förvärras av extrema väderhändelser orsakade av klimatförändringarna. Vid extrema väderhändelser som översvämningar och cykloner förstörs svaga sanitetssystem vilket sprider avföring och förorenar vattenkällor. Värst drabbas människor i världens fattigaste samhällen, framförallt kvinnor, samma människor som bidragit minst till att orsaka klimatförändringarna. Mellan 2030-50 beräknas ytterligare 250 000 människor om året dö på grund av klimatförändringarna, många av dem i sjukdomar orsakade av bristande sanitet.

– Världen har med rätta agerat kraftfullt för att bekämpa covid-19, men samtidigt dör hundratusentals människor av något så simpelt som att det inte finns rent vatten och fungerande toaletter. Detta är det nästan helt tyst om. Som vår rapport visar riskerar dessutom ännu fler människor att dö framöver när sanitetskrisen förvärras av klimatförändringarna. Fungerande sanitetssystem är helt enkelt avgörande för att människor ska kunna överleva klimatförändringarna, säger Anna Nilsdotter.


Redaktionen

Fler artiklar av denna författare

Visited 10 times, 1 visit(s) today

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa