Mat & Klimat

Experter bevakar om FN:s mat-toppmöte leder till åtgärder

På torsdag håller FN ett globalt toppmöte om världens livsmedelssystem. Åsikterna om mötet går isär, men alla är överens om en sak: matsystemet måste ställas om i grunden.

23 september 2021

I veckan kommer företrädare för fler än 85 länder att slå fast sina ambitioner om att förändra världens livsmedelssystem, i samband med ett toppmöte som hålls i FN:s regi. Ett stort nätverk av forskare meddelar samtidigt att de kommer att övervaka att länderna också lever upp till sina löften.

Veckans FN-toppmöte om världens livsmedelssystem syftar till att förändra hur mat produceras, distribueras och konsumeras. Vid det virtuella mötet förväntas länderna bland annat att utlova satsningar på nyttigare skolluncher, åtgärder för att minska matslöseriet och insatser för att stärka klimatarbetet genom innovationer inom jordbruket.

FN har inför mötet ordnat en lång serie av konsultationer i syfte att skapa nationella strategier för utvecklingen av tåligare och mer hållbara matsystem. Världsorganisationen uppger att toppmötet samtidigt innebär en möjlighet för världen att hamna på rätt spår igen i arbetet för att uppnå de globala utvecklingsmålen.

 

“Svagt och svårkontrollerat”

Många experter varnar samtidigt för att de åtaganden som länderna kommer att utlova, och som inte är juridiskt bindande, riskerar att väga lätt om de inte åtföljs av kontroller av efterlevnaden. En av dessa är Boyd Swinburn som är professor i global hälsa vid Auklands universitet i Nya Zeeland:

– Jag befarar att ländernas åtaganden kommer att vara så vaga och svårkontrollerade att det kommer att bli svårt att ställa regeringar och företag till svars, säger han.

Boyd Swinburn leder det internationella nätverket Informas, som granskar livsmedelspolitik, och är en av de forskare som ingår i Accountability Pact, en satsning som kommer att följa upp i vilken utsträckning toppmötet kommer att resultera i verkliga åtgärder. Över 250 forskare från olika delar av världen har slutit upp bakom initiativet.

I en artikel i tidskriften Global Food Security skrev nyligen ett antal jordbruks- och livsmedelsexperter att det behövs kontrollmekanismer för att följa upp vilka resultat toppmötet leder till. Enligt experterna måste detta göras öppet och med vetenskapliga metoder – för att tydligt kunna visa vilka åtaganden som också blir genomförda.

Namukolo Covic som arbetar vid International Food Policy Research Institute och är en av författarna till artikeln säger att detta är nödvändigt för att kunna ställa regeringar och privata företag till svars.

Veckans toppmöte har samtidigt bojkottats av ett stort antal organisationer och forskare som anser att de stora jordbruksföretagen haft ett alldeles för stort inflytande över mötet – på bekostnad av småbönder och ursprungsbefolkningar. Den kritiken har dock avvisats av FN.

Ruth Douglas

 

Se även: Djurhållningen står för en tredjedel av matens utsläpp

Se även: FN: Hundratals miljarder i bidrag till skadlig matproduktion

 

Se vår intervju med Isaiah Esipisu om kampen mot kolkraften i Kenya här:

Fler artiklar av denna författare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SENASTE NYHETERNA

Klimat
Göran Hådén

Analys: Forskarna underkänner klimatpolitiken

I söndags hade SVT Agenda en över två timmar lång genomgång av klimatpolitiken, där några av landets främsta forskare redogjorde för vad som behövdes på olika områden, vilket sedan riksdagspartiernas klimatpolitiska talespersoner fick kommentera.

Klimat
IPS Inter Press Service

Torkor och utarmade åkrar driver bönder i fattigdom

Återkommande torkor och minskad bördighet har slagit hårt mot stora områden av jordbruksmarker i Afrika – vilket förvärrat fattigdomen för många bönder. En av de drabbade är Jenifer Kamba i Kenya, som inte längre kan försörja sig på sina odlingar.

Inrikes
Mat&Klimat

Svenska kycklingfabriker bidrar till avskogning i Amazonas

Enorma mängder soja skeppas varje år från Sydamerika till EU för att föda de miljardtals snabbväxande turbokycklingar som hålls i kycklingindustrin. Det framkommer i en ny rapport som granskar svenska bankers roll i avskogningen i Sydamerika.

Klimat
Niclas Malmberg

Studie: Slopade mängdrabatter kan minska matsvinnet

Mängdrabatter leder till ökat matsvinn. Det visar en ny studie som är framtagen på uppdrag av Livsmedelsverket. Det är i hemmen det största matsvinnet sker, och matsvinnet i hemmen orsakas i stor utsträckning av att folk köper hem mer mat än vad man egentligen behöver.

Klimat
IPS Inter Press Service

Chilensk storsatsning på grön vätgas kan möta hinder

Chile planerar att bli en världsledande producent av billig grön vätgas – genom att utnyttja landets stora möjligheter att utvinna sol- och vindenergi. Samtidigt står satsningen inför utmaningar i form av höga investeringskostnader och begränsade vattentillgångar.

简体中文EnglishFrançaisDeutschहिन्दीItalianoPortuguêsРусскийEspañolSvenska