Mat & Klimat

Klimatförändringar får kenyanska småbönder att sälja sin mark

51189668319_c60108e404_b
Peris Wanjiku är en av alla kenyanska småbönder som tvingas leva med ett allt mer oförutsägbart klimat. Foto: Joyce Chimbi/IPS

10 juni 2021

För Kenyas småskaliga bönder innebär översvämningar, torka och värmeböljor att skördar och boskap riskerar att gå förlorade. Och i takt med att problemen förvärras väljer allt fler att sälja sina jordar.

Peris Wanjiku driver ett litet jordbruk i Othaya i provinsen Nyeri. Hon berättar att allt fler av hennes kollegor har gett upp i takt med att klimatet blivit alltmer oförutsägbart.

– Allt fler är beredda att överge sina jordbruk – om priset är det rätta, säger hon till IPS.

 

Inkomsterna låga även under bra år

Jordbruksexperter menar att landets småskaliga lantbrukare, som till stora delar är beroende av nederbörd för sina åkrar, är hotade av de återkommande problemen med översvämningar, torka och värmeböljor.

Peris Wanjiku säger att även under ett bra år blir inkomsterna för den som odlar majs, vete, te eller kaffe begränsade. Detta samtidigt som markpriserna har skjutit i höjden. Hon säger att det skulle ta henne många år att kunna tjäna lika mycket pengar på sina odlingar som den summa hon skulle få om hon sålde sin mark.

För att hjälpa bönderna att bemöta problemen har forskningsorganisationen Alliance of Bioversity International och CIAT genomfört studier som bedömer klimatriskerna i nästan alla Kenyas jordbruksområden.

Forskaren Caroline Mwongera, som arbetar med projektet, säger till IPS att det handlar om ett antal profiler som bland annat lyfter fram vilka geografiska områden som är särskilt utsatta för klimatrelaterade risker.

– Dessa profiler visar också vilka insatser som behövs för att hjälpa bönder och boskapsuppfödare att hantera de klimatrelaterade riskerna och sårbarheterna, säger hon.

Tanken är att det i sin tur ska bidra till att regionerna genomför klimatsmarta investeringar i de lokala jordbruken.

 

De ökande klimatrelaterade riskerna bidrar till att allt fler småbönder i Kenya är beredda att sälja sina marker. Foto: Joyce Chimbi/IPS

 

Nederbörden allt mer opålitlig

En studie om matsäkerheten i Kenya som kom i början av året visade att återkommande torka och försenade regn under hösten ledde till kraftigt minskade skördar. Och i mars kom en ny rapport som förutsåg att bristen på nederbörd kommer att orsaka sämre skördar även under denna odlingssäsong.

Caroline Mwongera påpekar att deras studier även lyfter fram behovet av åtgärder som är inriktade på att stötta kvinnliga bönder.

Detta är mycket efterfrågat säger Judy Matu, som är ordförande för Förbundet för kvinnliga bönder i Kenya.

– Kvinnor har en central roll inom jordbruket. För att kunna bygga upp motståndskraftiga och klimatsmarta jordbrukssystem krävs det att kvinnor involveras, säger hon till IPS.

Beräkningar från Världsbanken visar att en majoritet av Kenyas jordbruk drivs av kvinnor. Trots detta äger kvinnor bara en bråkdel av landets jordbruksmarker.

– Det är ett verkligt problem att männen dominerar när det gäller äganderätten medan arbetet på åkrarna domineras av kvinnor. Det innebär att en majoritet av kvinnorna inte har beslutanderätt över hur jordarna ska användas, säger Judy Matu.

Hon påpekar att männen även dominerar när det gäller äganderätten på andra områden.

– Kvinnor står för det dagliga arbetet och behöver kunskaper om förbättrade metoder, bland annat när det gäller ekologiskt och hållbart jordbruk.

Samtidigt tvingas bönder som Peris Wanjiku att hantera de ökande risker som klimatförändringarna ger upphov till. Hon betonar dock att hon inte skulle överväga att sälja sin mark – om hon bara lyckades bemöta de utmaningarna.

Joyce Chimbi/ IPS

 

Se även: Satsning på klimatbyar skyddar mot översvämningar i Indonesien

Se även: Nya regenerativa jordbruksmetoder inger hopp i Kenya

 

Se vår intervju med Isaiah Esipisu om kampen mot kolkraften i Kenya här:

 

Fler artiklar av denna författare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SENASTE NYHETERNA

Klimat
Mat&Klimat

FN: Hundratals miljarder i bidrag till miljö- och hälsoskadlig matproduktion

90 procent av de subventioner som delas ut till jordbrukssektorn är skadliga för människors hälsa och planeten, konstaterar FN i en ny rapport. De värsta klimatbovarna som nötkött och mjölk får störst stöd, och bidragen koncentreras till stor del till de allra största aktörerna på området.

Klimat
Mat&Klimat

Skifte från ris till potatis kan minska matutsläppen väsentligt

Ett storskaligt skifte från potatis till ris kan minska utsläppen från stapelgrödor med 25 procent i Kina, enligt en ny rapport publicerad i Nature Food. Rotfrukten tar också mindre land i anspråk än den metantunga risodlingen. Samtidigt pekar forskarna på flera risker med ett sådant skifte.

Klimat
Mat&Klimat

Djurhållningen står för två tredjedelar av matens utsläpp

Den globala matproduktionen står för en tredjedel av världens utsläpp av växthusgaser och den största boven är djurhållningen. Det visar en ny studie publicerad i Nature Food. “Om folk är oroliga för klimatförändringarna, bör de verkligen fundera över sin kost”, säger Xiaoming Xu, en forskarna bakom studien.

Klimat
IPS Inter Press Service

Krav på hårdare tag mot “importerad skogsskövling”

Världens länder bör införa nya åtgärder för att bemöta problemen med ”importerad skogsskövling”. Det är en av de frågor som diskuteras vid den globala naturvårdskongress som pågår denna vecka.

Klimat
Göran Hådén

Klimatböcker för barn

6 av 10 tonåringar är oroliga för klimat och miljö. Vissa blir oroliga eller har frågor i mycket tidigare ålder. Så var finns bra information för barn?

简体中文EnglishFrançaisDeutschहिन्दीItalianoPortuguêsРусскийEspañolSvenska