Mat & Klimat

Fågelinfluensa hos Sveriges största äggproducent - avlivar över 1 miljon höns

Den fågelinfluensa som härjar i nordeuropa har nu nått Sveriges största äggproducent. Än en gång påminns vi om den industriella djurhållningens ohållbara natur. (Foto: Artem Beliaikin, CC0 1.0)

27 januari 2021

Konstaterade fall av fågelinfluensa tvingar landets största äggproducent – CA Cedergren i småländska Mönsterås – till en massavlivning av enorma proportioner. “Just nu har hela Europa stora problem”, säger Håkan Henriksson, chefsveterinär på Jordbruksverket, till TT.

Två varianter av fågelinfluensa – H5N8 och H5N5 – konstaterades på Sveriges största värphönsanläggning den 18 januari. Viruset har troligen tagit sig in till djuren via ventilationssystemen.

– De [vilda fåglarna, red. anm.] sätter sig på takåsen och så suger ventilationen in viruset, säger Jan-Olof Bohlin, ordförande för branschorganisationen Svenska Ägg till TT.

Virusen har plågat nordeuropeiska besättningar under hösten och vintern vilket lett till omfattande massavlivningar av kycklingar och kalkoner i bland annat Storbritannien, Nederländerna, Danmark och Tyskland. Det har även konstaterats på fem olika besättningar i Sverige sedan i november förra året, bland annat på en anläggning i Skåne för ett par veckor sedan, vilket ledde till en massavlivning av 18 000 höns.

Nu kallas Försvaret in för att tillsammans med Jordbruksverket, Statens Veterinärmedicinska Anstalt och frivilligorganisationen Blå Stjärnan utföra saneringsarbetet.

– Det är ett väldigt tufft arbete. Man måste få ut hönsen från stallarna, de avlivas där inne, säger Håkan Henrikson, chefsveterinär på Jordbruksverket till TT.Sverige har bland de största gårdarna i EU

Den storskaliga djurhållningens brister har ägnats mycket uppmärksamhet under tiden som pandemin präglat vårt samhälle och våra liv. Gång på gång har det påtalats hur riskabelt det är att hålla stora mängder djur ihopträngda, stressade och med kraftigt försvagat immunförsvar. När ett virus väl tagit sig in i en sådan miljö finns det inget som kan stoppa det från att sprida sig som en löpeld genom besättningen.

Händelserna på CA Cedergren är ännu ett exempel på detta väldokumenterade fenomen. 

-Det finns helt klart ett samband mellan högpatogena fågelinfluensavirus och allt mer intensiva produktionssystem för hönsfåglar, säger epidemiologen Marius Gilbert från Université Libre de Bruxelles i Belgien.

Och intensiva produktionssystem för fjäderfä är något av en svensk specialitet. Nyligen publicerades en rapport av European Parliamentary Research Service som visar att Sverige är ett av fyra EU-länder med i genomsnitt över 100 000 kycklingar per gård. 99 procent av dessa är så kallade snabbväxande – att jämföra med EU-snittet som ligger på 90 procent.

 

Risk för nya pandemier

Den intensiva produktionen förknippas med trängsel och flera hälsoproblem för djuren. Kycklingindustrin är dessutom den enda djurhållningen där rutinmässig användning av antibiotika till friska djur fortfarande förekommer i Sverige, något som riskerar att skapa resistenta bakterier framöver.

De varianter av fågelinfluensa som cirkulerar i Europa är inte smittsama för människor, men virus kan som bekant mutera. Folkhälsomyndigheten skriver: 

“ I en del fall kan viruset också genom mutation anpassas till fortsatt spridning hos dessa arter. Så har till exempel gris, häst och människa utvecklat egna linjer av influensavirus.”

FN:s miljöprogram UNEP har tidigare i en rapport belyst riskerna för uppkomsten av nya pandemier genom en allt mer intensiv djurhållning.

-Vi ser att det är vanligare bland grisar och fjäderfä, men vi ser det även bland andra djur. Självklart kan vi inte förneka att zoonoser ofta tar vägen via tamdjur – det är belagt i vetenskapen, sade Inger Andersen, chef för UNEP, i ett uttalande.

 

Se även: Ledare: FHM bör avråda från industriköttet – en grogrund för pandemier

 

Michael Abdi Onsäter

Fler artiklar av denna författare

Ett svar på ”Fågelinfluensa hos Sveriges största äggproducent – avlivar över 1 miljon höns

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SENASTE NYHETERNA

Inrikes
Niclas Malmberg

Trålgränsen flyttas ut för att skydda Östersjöns ekosystem

Efter att S ställt sig bakom beslutet står det nu klart att trålgränsen i Östersjön flyttas ut från dagens 4 sjömil till 12 sjömil på prov. “Fisket måste ske inom naturens ramar”, säger Elin Segerlind (V).

Klimat
Göran Hådén

Opinion: Därför räcker inte 99% mental omställning

Ska vi klara klimatet behöver överkonsumtionen försvinna snarast. De flesta är faktiskt positiva till att sänka sin materiella levnadsstandard för miljöns skull och 3 av 4 kan tänka sig köpa färre saker. Så varför händer det inte?

Klimat
IPS Inter Press Service

Fossila bränslen subventioneras med enorma belopp

Samtidigt som världens politiker diskuterar de åtgärder som krävs för att bemöta klimatkrisen så subventionerades den fossila bränsleindustrin bara under förra året med hisnande 5,9 biljoner dollar.

Djurrätt
Michael Abdi Onsäter

WWF slår hål på myten om det hållbara kycklingköttet

Svensk kyckling får rött ljus av Världsnaturfonden i årets köttguide efter att kriterier för klimat och djurvälfärd skärpts. Faktum är att endast 1-3 procent av det kött som konsumeras i Sverige godkänns av miljöorganisationen.

Miljö
Niclas Malmberg

SLU-forskare kritiserar Jord till bord-strategin: “Innehåller målkonflikter”

I oktober klubbade EU-parlamentet Från jord till bord-strategin. Det är nu EU-kommissionens uppgift att lägga fram lagstiftningsförslag för att implementera den. Men klart står redan att strategin misslyckas med att skapa förutsättningar för ett hållbart jordbruk, enligt rapporter som tagits fram av SLU-forskare