Mat & Klimat

Minkindustrin på paus - men avelsdjuren blir kvar

Ingen ny minkavel i Sverige under 2021. Nu tar kampen om näringens fortsatta överlevnad vid (Foto: Oikeutta eläimille, licensed under CC BY 2.0)

28 januari 2021

Regeringen beslutade igår att förbjuda landets minkfarmare från att föda upp nya djur under 2021. Detta på grund av risken för smittspridning och mutationer kopplade till branschen. Men avelsdjuren – 90 000 minkar – blir kvar. Frågan om minknäringens vara eller inte vara lär bli en het politisk fråga framöver.

Så kom det till slut. Efter omfattande smittspridning på minkfarmer runt om i världen, med muterade coronavirus som smittat människor som följd. Efter att flera länder i vårt närområde stängt ned och förbjudit den allt mer avskydda minkbranschen. Efter att ett tiotal farmer fått in smittan i Blekinge. Ja, nu kom så det av många efterlängtade förbudet även i Sverige.

– Jordbruksverket har i dialog med SVA kommit fram till att inte tillåta uppfödning av nya kullar av mink under 2021, sade landsbygdsminister Jennie Nilsson på en pressträff den 27 januari.

Och det tog sin tid. Under tiden hann vi spekulera om huruvida Sverige skulle bli ett räddningsplank för den bortschasade näringen, sedan Danmark avlivat 17 miljoner minkar i sviterna av senhöstens smittspridning. Kanske skulle det nya mink-coronavaccin som nu arbetas fram i USA bli lösningen?

Men det blev ett stopp till slut. Beslutet har hyllats av både politiker och djurrättsorganisationer som “historiskt” och en seger för djuren.

-En sund djurhållning och arbetet mot den globala upphettningen är avgörande för att undvika nya zoonoser. Bra att regeringen tar frågan på allvar! Det skriver EU-parlamentariker Jytte Guteland (S) på Twitter.

– Goda besked! Jag tog upp detta med statsministern i november. Insiktsfullt att lyssna och ta det vidare. Mycket bra att aveln nu stoppas, skriver Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar. 

Djurens Rätt är en av de organisationer som kämpat längst med att avveckla denna näring, ökänd för sina etiska och miljömässiga brister. Deras ordförande Camilla Bergvall är optimistisk inför framtiden:

     – I praktiken innebär det ett slut för uppfödningen av minkar i Sverige, även om förbudet är temporärt. Djurens Rätt har arbetat mot djurplågeriet på minkfarmerna under lång tid och en stor majoritet av svenskarna vill se att farmarna avvecklas. Det här är en bra dag för minkarna säger hon i ett uttalande.

 

Se även: När ska Sverige släppa taget om minkindustrin?

 

Framtiden oviss

Men det är inte säkert att det blir det definitiva slut på näringen som över 8 av 10 svenskar länge har hoppats på. Minkfarmarna får nämligen behålla sina avelsdjur tills vidare, till skillnad från i Danmark där samtliga djur avlivades. Det rör sig om 90 000 djur, rapporterar djurrättsorganisationen Djurskyddsalliansen. Frågan om pälsbranschens fortsatta existens avgörs nu av smittläget framöver, samt storleken på den kompensation som de ska få till följd av näringsförbudet.

I Danmark kom nyligen beskedet att minkbranschen får motsvarande 26 miljarder kronor i ersättning för utebliven verksamhet – ett “otroligt högt belopp”, som skulle kunna finansiera bygget av tre stora sjukhus, säger forskare till atl. Några sådana summor blir det dock inte tal om här, då Sveriges minknäring är långt mindre omfattande än den var i Danmark.

Miljöpartiet, som historiskt varit drivande i frågan om att avveckla pälsindustrin, vill nu gå längre och samla stöd för ett totalförbud. 

– Sverige ska inte stänga in miljoner minkar i burar för att producera päls. Stäng ner – för alltid, skriver de i ett uppmärksammat inlägg på Facebook.

Vänsterpartiet är det andra partiet som aktivt verkar för ett förbud:

-Det är mycket välkommet att regeringen inte tillåter avel av minkar under 2021. Men det bästa vore om regeringen gav ett tydligt och långsiktigt besked, nämligen ett totalt stopp för all fortsatt pälsdjursuppfödning, säger Jens Holm (V) till Mat och Klimat.

En delseger i kampen mot en förlegad industri. Men frågan om minknäringens vara eller inte vara är långt ifrån avgjord.

 

Se även: Djurskyddsorganisationer till EU: Stäng minkfarmerna!

Michael Abdi Onsäter

 

Läs mer om minkarnas situation här:

 

Fler artiklar av denna författare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SENASTE NYHETERNA

amazon
Klimat
IPS Inter Press Service

Brasiliens regering dolde siffror om ökad skövling i Amazonas

Strax innan det stora klimatmötet i Glasgow kom nya siffror som visar att skogsskövlingen i Amazonas ökade med nästan 22 procent under förra året. Men Brasiliens regering valde att inte publicera uppgifterna innan mötet var över.

Klimat
Michael Abdi Onsäter

Tysklands nya regering vill satsa på växtbaserad mat

Den nya trafikljuskoalitionen tar sikte på maten som en del i klimatarbetet framåt. Landet ansluter sig därmed till den växande skaran av nationer som på olika sätt gynnar omställningen till ett mer växtbaserad matsystem.

Hälsa
Michael Abdi Onsäter

Rapport: Klimatkrisen ökar risken för matrelaterade sjukdomar

Ett förändrat klimat med högre temperaturer och mer extremväder kan leda till att förekomsten av sjukdomsframkallande mikroorganismer ökar. Det konstaterar Livsmedelsverket i en ny riskprofil som undersöker hur olika livsmedelskategorier kan komma att påverkas.

Inrikes
Niclas Malmberg

Trålgränsen flyttas ut för att skydda Östersjöns ekosystem

Efter att S ställt sig bakom beslutet står det nu klart att trålgränsen i Östersjön flyttas ut från dagens 4 sjömil till 12 sjömil på prov. “Fisket måste ske inom naturens ramar”, säger Elin Segerlind (V).

Klimat
Göran Hådén

Opinion: Därför räcker inte 99% mental omställning

Ska vi klara klimatet behöver överkonsumtionen försvinna snarast. De flesta är faktiskt positiva till att sänka sin materiella levnadsstandard för miljöns skull och 3 av 4 kan tänka sig köpa färre saker. Så varför händer det inte?