11 maj 2022
Den gröna energiomställningen har avstannat i Mexiko sedan Andrés Manuel López Obrador kom till makten för tre år sedan. Trots landets stora potential att utvinna gröna energikällor har regeringen valt att fortsätta satsa på fossila bränslen i stället.
Yucatanhalvön i sydöstra Mexiko har enorma möjligheter att utvinna både sol- och vindenergi. Men regionen är trots det beroende av naturgas för att täcka sina energibehov.
Och satsningarna på naturgas har i det tysta fortsatt på halvön, som är särskilt utsatt för de återkommande torkor, stormar och stigande havsnivåer som följer i spåren av klimatförändringarna.
Här löper sedan drygt 20 år tillbaka en 78 mil lång gasledning från granndelstaten Tabasco, och sedan tre år tillbaka har den kompletterats av ytterligare en gasledning från delstaten Chiapas, som ligger söder om halvön. Gasen kommer från det statliga energibolaget Pemex.
Bara en mindre del av den energi som konsumeras i delstaten kommer från förnybara energikällor. Här finns fem anläggningar för sol- och vindenergi. Flera andra planerade satsningar har stoppats, bland annat på grund av klagomål från lokalbefolkningar.
Pablo Ramírez, klimatexpert vid den mexikanska avdelningen av Greenpeace, är kritisk till satsningarna på naturgas både här och i andra delar av landet.
– Det stora problemet är riktningen som utvecklingen har – den inte är på väg mot en omställning. Klimatpolitiken är kantad av falska lösningar, som att det skulle gå att bekämpa klimatförändringarna med naturgas, säger han.
Mexiko har förblivit en storproducent av olja och gas, men de lättillgängliga fyndigheterna har med tiden minskat, vilket hämmat utvinningen. Närmare tre fjärdedelar av den el som produceras i landet kommer från fossila bränslen.
Den minskande inhemska produktionen har med tiden tvingat landet att börja importera naturgas från USA. Och för att distribuera gasen över det stora landet har ett stort nätverk av ledningar dragits.
Kritiker menar samtidigt att utbyggnaden av dessa gasledningar innebär att landet låser sig vid användningen av denna energikälla.
Sedan president Andrés Manuel López Obrador kom till makten 2019 har energipolitiken varit inriktad på fossila källor, vilket hämmat utvecklingen av förnybara alternativ.
I höstas lade presidenten fram ett förslag som syftar till att dra tillbaka de reformer som infördes 2013 och som öppnade upp energimarknaden för såväl inhemska som utländska energibolag. Att dra tillbaka reformerna skulle gynna det statliga elbolaget CFE och dess fortsatta satsningar på naturgas.
I början av året beslutade CFE att till en kostnad av motsvarande 3,4 miljarder dollar bygga sex nya naturgaskraftverk som enligt planerna ska vara i drift 2024.
Samtidigt går de stora möjligheterna att utvinna förnybar energi förlorad, bland annat på Yucatanhalvön. Miljöaktivisten Isabel Bracamontes, som bor i staden Mérida, är en av kritikerna:
– All den potential som finns i sol och vind ignoreras, men vi måste analysera vilka effekterna blir. De som håller fast vid tanken på att fossila bränslen är den enda vägen har fel. Solens strålar är gratis, säger Isabel Bracamontes till IPS.
Enligt henne drabbas dessutom Mérida av återkommande strömavbrott – och precis som i övriga delar av landet är elpriserna höga.
Pablo Ramírez vid Greenpeace säger att gasbolagen är de enda vinnarna på den energipolitik som förs i landet just nu.
Emilio Godoy/ IPS
Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.