Mat & Klimat

Oslo gör vegetariskt till standard vid offentliga tillställningar

25 januari 2022

Det rödgröna styret har beslutat att all mat som serveras vid offentliga evenemang ska vara vegetarisk som regel. Vill man ha kött får man specialbeställa på förhand – något som fått företrädare för Fremskrittspartiet att rasa. Beslutet kommer kort efter att Finlands huvudstad Helsingfors antog en liknande beslut i höstas.

 

Får mothugg från högerpopulister

Maten står för mellan en tredjedel och en fjärdedel av de globala utsläppen av växthusgaser, och av dessa utgörs majoriteten av utsläpp från djurhållningen. FN:s klimatpanel har gång på gång manat på de rika länderna att snabbt minska sin köttkonsumtion till hållbara nivåer, men politiken för ett växtbaserat skifte lyser med sin frånvaro på de flesta håll.

Nu har Oslos kommunfullmäktige skickat ett direktiv till alla kommunala verksamheter som innebär att vegetariskt blir normen för alla offentliga evenemang framöver. Den norska huvudstaden har sedan tidigare tagit ett liknande beslut vad gäller julmaten, och med det här beslutet infriar nu styret vad de lovat i sin politiska plattform.

Högerpopulistiska Fremskrittspartiet rasar mot beslutet:

– Det här kravet från kommunfullmäktige är inget annat än intolerant. En liten del av den politiska eliten kommer av ideologiska skäl inte att acceptera att de allra flesta gör andra matval än de själva, säger kommunfullmäktigerepresentant Lars Petter Solås (Frp) till tidningen VårtOslo.

Solås hänvisar även till påstådda hälsorisker med vegetarisk kost, men den senaste tiden har det kommit en våg av rapporter som tvärtom visar på hälsofördelar med att minska mängden animalier på tallriken. Bland annat har EU uppdaterat sitt vägledande policydokument för stöd till marknadsföring (tänk Gilla Gris) med kopplingen mellan rött kött och cancer.

 

Enligt milleniemålen ska köttkonsumtionen halveras för ”för djurens välfärd, folkhälsan, miljön och för klimatet”

 

Helsingfors slopar kött och engångsartiklar

I november kom nyheten att även Finlands huvudstad Helsingfors drar ned på den animaliska kosten. Från och med i år slopas rött kött och kyckling och ersätts med vegetariska måltider och lokalt fångad fisk. Undantag kan göras vid besök från högt uppsatta personer eller vid arrangemang som ordnas av stadens högsta ledning.

Andra miljöåtgärder innefattar utfasningen av engångsserviser och individuella dryckesflaskor.

Beslutet är ett led i stadens ambitiösa klimatplan som strävar mot att göra den klimatneutral år 2035. Redan om tre år ska konsumtionen av kött och mjölk halveras i offentlig sektor

I Sverige är det bara tre kommuner som har lika ambitiösa mål vad gäller mängden kött i offentlig sektor; Karlstad, Oxelösund och Strängnäs. Det visar Djurens Rätts stora kommungranskning. Endast 14 kommuner har siffersatta och tidsbestämda mål, även om de flesta kommuner har infört köttfria dagar och utökat sitt utbud av växtbaserad mat.

 

Michael Abdi Onsäter

 

Se även: FN: Hundratals miljarder i bidrag till miljö- och hälsoskadlig matproduktion

 

 

 

Hur kan vi undvika pandemier? Se vår intervju med Vänsterpartiets Jens Holm

Fler artiklar av denna författare

SENASTE NYHETERNA

Inrikes
Niclas Malmberg

Delade meningar om kött från betande djur ryms inom en hållbar livsmedelskonsumtion

I debatten kring köttindustrins miljöpåverkan framhålls oftast att betande djur är gynnsamt för den biologiska mångfalden. Bland annat är det Naturskyddsföreningens linje i frågan. Men enligt en kanadensiskt studie skulle det kunna vara tvärt om – att mångfalden av djur är sämre i beteslandskap, både vad gäller rovdjur, pollinerande insekter och andra växtätande djur än de som hålls i beteslandskapet.

Inrikes
Niclas Malmberg

Opinion: Stötta ny förnybar elproduktion – inte energislöseri

Under valrörelsen har i alla fall en klimatfråga hettat till – energipolitiken. Men utgångspunkten har varit den motsatta – oro kring stigande elpriser. Det är en oro som populistiska partier gör vad man kan för att rida på, genom att sprida myter om att elpriserna i Sverige är exceptionellt höga, att Sverige importerar el och att det pga elbrist i Sverige till och med nu dras igång oljepannor för att producera el.

Inrikes
Niclas Malmberg

Information om ursprung av kött på restauranger kan införas vid årsskiftet

Sverige lämnar nu in en anmälan till EU-kommissionen med begäran om att få införa nationella bestämmelser gällande ursprungsinformation för kött på restaurang. Detta för att ge restaurangbesökare samma möjlighet som de som köper kött i affärer att kunna få information om köttets ursprung.

Klimat
IPS Inter Press Service

Extrem värme förödande för Kashmirs bönder

Under året har Kashmir drabbats av flera värmeböljor – och effekterna är förödande för lantbrukarna i den konfliktdrabbade nordindiska delstaten. Vattenkällorna sinar och många bönder varnar för en annalkande kris.