Mat och Klimat

Recension av Enkla Kassen

Färdiga växtbaserade matlådor som sparar tid och smakar gott, tycker Göran Hådén som testat produkten (Foto: Enkla Kassen)

4 mars 2021

För att komma igång med klimatsmart mat underlättar det mycket om det är enkelt. Det är grundtanken bakom Enkla Kassen, som till hushåll levererat färdiga lådor med ingredienser för hundratusentals portioner av klimatsmarta recept sedan 2017. 

Maten står ju för en stor del av vår klimatpåverkan och Enkla Kassens mat minskar matens klimatpåverkan med cirka 80 procent jämfört med snittsvenskens kost, vilket är klart bäst av olika “matkassar” på marknaden. Så hur väl uppfyller Enkla Kassen andra kriterier för GEBEN-mat (Gott, Etiskt, Billigt, Enkelt, Nyttigt)? Mat och klimat har testat. 

 

Gott?

Ja. Recepten är finslipade och utvalda under flera år, och företaget hade knappast växt om inte recepten varit goda. Sedan är det förstås delvis en smaksak vad som är godast, så det gäller att nybörjare vågar anpassa inte minst salt och kryddstyrka efter egen smak. När samma rätter lagas flera gånger blir det ju också enklare att pröva små variationer om man vill. 

 

Etiskt? 

Ja. Allt är veganskt och klimatsmart. Mer än hälften av Enkla Kassens kunder uppges vara köttätare. 30-50 procent av varorna är även ekologiskt märkta. Eftersom mängden ingredienser är helt anpassade till recepten bör matsvinnet bli nära noll. Hållbarheten på allt är lång, eftersom man undviker ömtåliga varor och kylvaror. Grönsaker kommer i plastpåsar då de håller mycket längre så, vilket pedagogiskt visas på hemsidan.

 

Billigt?

Nja. Mycket billigare jämfört med andra matkassar på marknaden, men mycket dyrare än att ordna allt själv med recept som på Under tian. Men att någon gång ha testat matmodellen Enkla Kassen kan ju vara en bra erfarenhet. 

En låda kostar 449 kr inklusive frakt och räcker till 12 rejäla portioner av tre olika rätter, så det blir 37 kr per portion (33 kr vid beställning av dubbelkasse) plus lite mer eftersom man står för kryddor och oljor själv, vilket borde kunna väljas som tillägg. 

Det finns fem olika lådor med tre recept i varje vilket blir totalt 15 olika rätter över tid. I grunden prenumererar man, men det är bara att anmäla om man vill hoppa över veckor eller avsluta helt.

Om allt är utprövat av de som driver företaget, så är det i detta fall ett stort plus att vuxna män verkar vara normen, för det gör portionsstorlekarna rejält tilltagna. Enda skillnaden för de som äter mindre blir då att de får fler portioner till samma pris att kyla ner för kommande dagar. 

 

Enkelt?

Ja. Hela processen var enkel. En tanke med att upprepa maträtter tids nog är också att det ska gå snabbare att laga dem igen. Allt serveras på ett miljöanpassat silverfat, dvs i en kartong. Hemleverans kan nå de flesta svenska hushåll och nyligen blev det även möjligt för övriga Sverige att kunna använda Enkla kassen genom att hämta hos postombud.

Det är tydligt rakt igenom utan onödig info eller överflödiga tillbehör, så även tonåringar bör kunna laga recepten som finns på ett separat tjockpappersblad. Det finns till och med instruktionsfilmer för många av recepten på Youtube. 

Så det är enkelt. Annars vore ju företaget misslyckat med tanke på att enkelhet är huvudsyftet. Man hade ett tag konkurrens av Svåra kassen, men marknaden för enkelhet verkar vara större. Som den fiktive politikern Sune Finåker uttryckte det till en journalist som ställde kritiska frågor i Galenskaparnas film Monopol: 

– Krångla inte till det nu människa! Folk vill inte ha det svårt, folk vill ha det lätt!
Vi har frågat folk: Vill ni ha det svårt? Nej. Vill ni ha det lätt? Ja. 

 

Nyttigt?

Jovars, vegansk och klimatsmart mat är ju generellt nyttigare och Enkla kassens menyer verkar ha en god näringsbalans, men hur noga näringsbalansen är beräknad framgår inte. Nu är ju knappast tanken att man enbart ska leva på detta även om det är mättande, så man bör komplettera själv med frukt och grönt. 

 

Sammanfattning

För alla som gillar GEBEN-mat kan vi således konstatera att Enkla Kassen är den klart bästa “matkassen” och absolut värt att pröva för de allra flesta, särskilt de som inte redan brukar äta det som Enkla Kassen erbjuder. Hur länge det är värt att fortsätta med tänker jag beror på personliga preferenser, inte minst om man tar sig tid att fixa allt själv istället.  

Den bekväme kan också variera Enkla Kassen med Huel och Plenny bar och kanske sina egna storkok av paradrätter för att nå 100 procent GEBEN-matGöran Hådén

Fler artiklar av denna författare

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa