Mat och Klimat

5 glada gröna nyheter: November

LKAB:s planerade satsning kan minska utsläppen bland företagets kunder med 35 miljoner ton - motsvarande två tredjedelar av Sveriges utsläpp (Foto: Fredrik Alm, Alm & ME)

3/12/2020

November månad har bjudit på några tunga klimatnyheter, inte minst på energiområdet. Trots pandemi och ekonomisk kris går den förnybara energisektorn fortsatt starkt. 90 procent av all ny elkapacitet i år kommer från förnybara källor.

Europeiska investeringsbanken har beslutat om omfattande gröna investeringar, allt fler länder vill förbjuda fossilbilar 2030 och gruvjätten LKAB aviserar planer på att bli världsledande inom CO2-neutral järnproduktion. På djursidan kan vi meddela att världens största auktionshus för päls – Kopenhagen Fur- lägger ned som en konsekvens av att miljontals coronasmittade minkar avlivats runt om i Europa.

Green Deal: EIB ska investera biljonbelopp i gröna projekt

Den europeiska investeringsbanken EIB ska betala ut motsvarande 10 000 miljarder kronor till olika gröna investeringar under det kommande årtiondet. Beslutet kommer som en följd av att EIB ska verka för att unionen ska hamna i linje med Parisavtalets klimatmål, rapporterar Reuters.

Pengarna ska investeras i projekt som främjar klimat, biologisk mångfald och hållbarhet. Banken ska dessutom upphöra med alla investeringar i fossila projekt som gas- och kolkraft eller utbyggnad av flygplatser.

– Det är ett stort bidrag till Europas roll som ledare i strävan mot en grön, motståndskraftig, och socialt inkluderande ekonomi, sade EIB:s president Werner Hoyer.

Beslutet har välkomnats av miljörörelsen men samtidigt riktas kritik mot vissa punkter där förslaget försvagats. I orginalförslaget skulle deadlinen för fossilprojekt ske redan nästa år istället för 2022. Motorvägar kommer få fortsatt stöd av EIB.

– Vi är besvikna på de europeiska regeringar som godkände denna klimatplan. I praktiken innebär det att EIB inte kommer vara i linje med Parisavtalet i slutet av årtiondet. I ljuset av klimatnödläget så är detta en förlorad möjlighet, sade Xavier Sol på Counter Balance – en koalition av miljö- och utvecklingsorganisationer.

 

Energi: 90 procent av ny global elkapacitet förnybar

Coronapandemin har slagit hårt mot många viktiga delar av den globala ekonomin, men den förnybara energisektorn går fortsatt starkt. 

Nyligen skrev Internationella energirådet IEA upp sina prognoser för sol- och vindkraft för de kommande åren och konstaterade att solel nu “är den billigaste elformen i historien”. Nu konstaterar samma energiråd att installationen av ny förnybar energi 2020 slår det tidigare rekordet.

Hela 90 procent av all ny installerad kapacitet i år – 200 GW – kommer från förnybara källor. Produktionen från sol- och vindkraft har femdubblats sedan 2010. Enligt rapporten kommer planerade investeringar i Kina, USA, EU och Indien driva utvecklingen mot nya rekord de kommande åren.

– Förnybar el motstår svårigheterna som pandemin skapat. Sektorn visar robust tillväxt medan fossilsektorn tagit skada. Sektorns resiliens och positiva framtidsutsikter speglas tydligt av den fortsatt starka investeringsviljan, säger Fatih Birol, chef på IEA.

Industrins omställning: Sverige ska bli först med fossilfritt stål och järn

Sverige ska bli först med att producera fossilfritt stål och också med att exportera fossilfritt järn till hela världen. Det skriver Jan Moström, vd och koncernchef LKAB, och Svante Axelsson, Fossilfritt Sverige, i en debattartikel i DN. Men det krävs ett nytt och bättre samspel mellan näringsliv och politik, skriver debattörerna.

Den föreslagna satsningen beräknas till uppåt 400 miljarder kronor och skulle kunna minska koldioxidutsläppen hos företagets kunder runt om i världen med 35 miljoner ton varje år. Det motsvarar två tredjedelar av Sveriges utsläpp av växthusgaser.

LKAB och använder fossil energi vid produktionen och ska ersätta den med en process som bygger på vätgas, producerad av grön el. Genom att erbjuda fossilfri stål och järnmalm beräknar LKAB kunna minst fördubbla omsättningen fram till år 2045. Den globala efterfrågan spås bli enorm för att producera järnvägar, vindkraftverk, elbilar och industrimaskiner med minimal klimatpåverkan.

– Vi har framför oss en utmaning att kunna leverera en produkt som inte skadar klimatet inför de som kommer efter oss, säger LKAB:s ordförande Göran Persson, tidigare statsminister, till SVT

 

 

Djurrätt: Världens största auktionshus för päls lägger ned

Coronaminkar och minkvirus – termer som tidigare skulle låtit absurda har blivit vardagsmat under pandemins andra våg. Sedan viruset upptäcktes på ett enormt antal farmer i länder som Danmark, Nederländerna, USA och Sverige har rörelsen för att förbjuda pälsindustrin fått nytt momentum. Det minkburna coronaviruset har genomgått flera mutationer och riskerar därmed att göra kommande vaccinkurer verkningslösa.

I Danmark har miljontals minkar avlivats sedan den muterade minksmittan upptäcktes, och branschen lär ha mycket svårt att hämta sig. I början av månaden kom beskedet att Kopenhagen Fur – världens största auktionshus för päls – lägger ned. En stor del av pälsen från den svenska industrin har sålts där.

I Sverige är det bara Mp och V bland riksdagspartierna som vill förbjuda industrin. Minksmitta har konstaterats på 13 av Blekinges 18 farmer och flera personer utreds nu med misstänkt mink-corona. Skriv under här för att uppmana till en avveckling av pälsdjursindustrin.

Se även: När ska Sverige släppa taget om pälsindustrin?

Fossilbilsförbud: Storbritannien stoppar nybilsförsäljning 2030

Den 18 november gick Storbritanniens premiärminister Boris Johnson ut och meddelade att landet ska tidigarelägga sitt fossilbilsförbud med 10 år: Inga nya bensin- och dieselbilar kommer säljas efter år 2030.

Mindre än en procent av landets bilflotta är rena elbilar idag, och det kommer krävas enorma investeringar i laddinfrastruktur framöver.

Liknande förbud har klubbats igenom eller utreds i flera länder runtom i världen. I Norge har stortinget beslutat att förbjuda nybilsförsäljning av fossilbilar redan 2025. Andra länder i Europa som tittar på förbud eller redan har beslutat om förbud till 2030 är Nederländerna, Danmark, Island, Slovenien och Irland. Spanien och Frankrike har satt målet till 2040.

Den svenska regeringen har tillsatt en utredning för att titta på hur och när ett förbud kan genomföras. Resultatet redovisas 1 februari 2021, rapporterar tidningen Allt om Elbil.

 

Redaktionen

Visited 4 times, 1 visit(s) today

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa