Mat och Klimat

TEMPLATE-2024-05

PlayFair Display 22
600 seminegrita
30 altura.

Kött- och sockerlobbyn styr regeringens livsmedelspolitik

Tycker du om denna artikel?

ELIMINAR ESTOS TEXTOS

DESKTOP

PT Serif 18
400 Normal
18 Altura linea
Relleno
60 Derecha
60 Izquierda

TABLET

PT Serif 18
400 Normal
18 Altura linea
Relleno
20 Derecha
20 Izquierda

MOBIL

PT Serif 16
400 Normal
16 Altura linea
Relleno
5 Derecha
5 Izquierda

Folkhälsan och miljön i Sverige är starkt beroende av matpolitiken. Men regeringens tillsättning av Livsmedelspolitiska rådet, med stark dominans av kött- och sockerindustrin, väcker starka farhågor. För att möta de stora utmaningarna gällande folkhälsa och miljö krävs en radikal omställning mot en växtbaserad, hälsosam och klimatsmart kost. Därför borde rådet i stället präglas av högt kvalificerade vetenskapspersoner med expertis inom dessa områden.

Nuvarande sammansättning, med representanter från Arla Foods, HK Scan, Lantmännen, Kronfågel, Santa Maria, Orkla, Cloetta, Pågen, Spendrups, LRF, Coca Cola och Livsmedelsföretagen, riskerar att leda till beslut som gynnar kött- och sockerindustrins intressen snarare än folkhälsan och miljön. I stället borde rådet bestå av oberoende experter med gedigen vetenskaplig bakgrund inom nutrition, folkhälsa, miljövetenskap och hållbar livsmedelsproduktion.

Att öka den svenska livsmedelsproduktionen är visserligen angeläget för livsmedelssäkerheten. Men i en krissituation är det inte kött och socker som vi kommer att äta, utan billiga och näringsrika alternativ som säd, baljväxter och rotsaker. Att fokusera på en växtbaserad kost är därför helt centralt för krisberedskapen.

Regeringen har en skyldighet att sätta folkhälsan och miljöns bästa i första hand. Att tillsätta ett Livsmedelspolitiskt råd med en sådan obalanserad sammansättning strider mot detta ansvar. Det är dags att lyssna på vetenskapen och sätta kurs mot en hållbar framtid med en växtbaserad kost i centrum.

Linda Lindström och Jonas Norberg

Hållbart Matsystem

Åsikter och kommentarer


Dina åsikter och kommentarer är viktiga för Mat & Klimat!

Vi vill gärna veta vad du tycker.

Skriv till oss:

Tycker du om denna artikel?

UTVALDA INLÄGG

SENASTE NYHETERNA

Visited 115 times, 1 visit(s) today

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa