Mat och Klimat

(Foto: "Aduki Beans 02" by CropShot is licensed under CC BY-NC 2.0)

6 mars 2021

Allmänt utmattad och tömd på energi? Svårt att liksom landa på jorden igen efter en körig tid? Då är det dags för adukibönor, naturens eget svar på för höga stress- och kortisolnivåer, eftersom de, enligt den indiska läkekonsten, ayurveda, har en stödjande effekt både på våra stackars njurar och binjurar som får ta smällen för våra ofta alltför kravfyllda, aktivitetsfyllda liv. Första spåren från Japan 4 000 år f kr och Kina, men de har även odlats i Himalaya sedan urminnes tider,

Små, lysande rödbruna och lite hårdkokta – det krävs nästan en tryckkokare och 45 minuter på spisen för att de ska bli precis så förförande mjuka som bönor ska vara; de som absolut inte ska vara ”al dente” utan ska smälta i munnen, annars blir det lätt muller i magen. Självklart ska de också blötläggas över natten och få sig en extra sköljning före kokningen. Och enligt ayurveda alltid bäst med uppbackande kryddor som fänkål och hel spiskummin redan i själva koket.

Fast i Fjärran Östern, i Kina och Japan där de främst odlas och äts symboliserar de fest och högtider, eftersom de ofta förtärs som den söta bönpastan i många traditionella asiatiska desserter. Som i kinesiska ångade risknyten och fluffiga japanska pannkakor och ”moon cakes” som äts under höstfesten. Men den festligaste varianten är som kalasets höjdpunkt vid bröllop och födelsedagar i Japan, när små utsökta konstverk av ris som först färgats rosa av pastan och sedan krönts av en klick av det glänsande röda serveras, eftersom rött, precis som här, symboliserar lycka.

 

Ett kärt inslag

Inom ayurveda ses adukibönor som en av de mest lättsmälta och allmänt stärkande och välgörande för systemet – så länge de kokas väl och tillagas med kryddor som ser till att de landar mjukt. Jag har själv känt hur de ingefärsdoftande adukibönorna liksom ”lyfter” hela mig när det varit för körigt på olika vis ett tag. Men jag har aldrig sett en sådan förvandling som när min unga vackra granne, med flera svåra utmattningssymptom, snudd på direkt reste sig upp från soffan med nya krafter efter att ha prövat en skål mustiga ”Gingered Aduki beans”! 

Kan förstås ha sammanfallit med andra positiva förändringar och upplevelser, men det kändes som om de helande små baljväxterna, som numera odlas även i bland annat Nya Zeeland och USA, satte igång förbättringar på alla plan. De gjorde i alla fall adukibönor till ett kärt och regelbundet inslag i hennes liv, och för egen del vet jag precis när det är dags. Och hur det känns efteråt, när liksom en vänlig hand varsamt stryker bort det trötta och fyller på med lugn och ro och nya krafter istället.

Kan förstås bero på annat det med. Men – för mig fungerar det. Och framför allt är de väldigt goda, de små skimrande pärlorna med sin milda sötma och silkeslena konsistens. Och just ingefära verkar förhöja den upplevelsen. Särskilt på vintern. Men de fungerar lika bra på sommaren och när som helst, lite mindre ingefära i värmen bara. Och det finns många andra frestande recept att utforska på nätet. Så bli vän med adukibönan. En vänskap som garanterat består livet ut!

Maria Sandblad

 

ADUKIBÖNOR MED INGEFÄRA (4 pers)

3 dl adukibönor
1 bit kombu-alg

Lite hing (finns bla på hälsobutiken Gryningen och i ayurvediska affärer som Veda Lila och Vedanam)

1 msk solros eller rapsolja

1 tsk riven ingefära
½ medelstor finhackad lök
1-2 vitlöksklyftor
Några curryblad (finns i alla indiska affärer och affärerna ovan) – om man har, fungerar fint även utan 1 msk tamarin

 

Lägg i blöt bönorna över natten. 

Skölj och koka i tryckkokare tillsammans med kombualgen och lite hing i nytt vatten som når ca 2-3 cm ovanför bönorna i 35-40 min. I vanlig gryta tar det tyvärr timmar, ide att investera i en bra tryckis…

Häll olja i en gjutjärnspanna, fräs vitlöken, löken och ingefäran lite
Tillsätt de kokta bönorna med sitt spad (ska inte vara sååå mycket) och currybladen och låt koka tillsammans 10-15 min. Tamarin ska i mot slutet av koktiden.

Servera gärna med bladgrönt som grönsak för att optimera näringsinnehållet. Tillsammans med säd av något slag (mathavre, matvete, korn, hirs eller en blandning av några), och lite sallad blir det en fullödig, helande, ljuvlig måltidsupplevelse!

(Från The Ayurvedic Cookbok, Amedea Morningstar)

 

Visited 64 times, 2 visit(s) today

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa