Mat och Klimat

Tycker du om denna artikel?

Lingon är en av de nordiska skogarnas kraftfullaste hälsobären. Studier har visat att lingon är bra för hjärnan och motverkar problem med minnet. Dessa studier har också visat att lingon är bra för tarmfloran, och att superbären hjälper lika bra mot urinvägsinfektion som tranbär.

Lingon är berikade med kostfiber, magnesium och vitamin A, B, C och E. Att lingon har fått benämningen superbär beror på de att även innehåller viktiga antioxidanter som höjer immunförsvaret. I lingon finns också järn, fosfor, kalium och kalcium. IBS-besvär kan lindras med intag av lingon. Lingonen stödjer även kroppens insulinproduktion och stabiliserar blodsockret.

Till maten kan det passa utmärkt med egenkokt lingonsylt, rårörda lingon eller varför inte använda i desserter so en god avslutning på middagen. Lingon går bra ihop smakmässigt med bland annat kola.

Kantareller som kallas för skogens guld förgyller naturen just nu, och de är fullproppade med nyttigheter som kan förbättra hälsan. Kantarellen är sprängfylld med källor av mineralerna selen, kalium, koppar, zink, mangan och järn. Svampen innehåller även vitamin C och D. Svampen är också berikad med en stor mängd kostfiber. Endast 100 gram svamp innehåller mer än 20% rekommenderat dagligt intag av vitamin B2, B3 och B5 samt mineralerna zink, kalium och fosfor.

Det är en lång säsong för denna svamp, då de första kantarellerna brukar dyka upp redan i juni och kan plockas långt in på senhösten om det inte är allt för mycket nattfrost. Kantarellerna trivs bäst i blandskog där marken är mosig och har inslag av gräs. Om du hittar kantareller kan du lägga på minnet hur marken såg ut, och leta på likande platser för att hitta nya svampställen.

Kantareller är en god smaksättare i ett flertal olika maträtter, och svamp innehåller den femte smaken umami vilket gör det extra gott med stekt svamp i recept eller enbart som ett lyxigt pålägg på en macka.

Åsikter och kommentarer


Dina åsikter och kommentarer är viktiga för Mat & Klimat!

Vi vill gärna veta vad du tycker.

Skriv till oss:

Tycker du om denna artikel?

SENASTE NYHETERNA

Visited 174 times, 126 visit(s) today

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa