Mat & Klimat

En ny rapport slår fast att världens livsmedelsföretag bör ställa om sina verksamheter för att kunna agera i enlighet med de globala utvecklingsmålen. Foto: Busani Bafana/IPS

29 september 2021

Världens livsmedelsföretag måste agera för att matproduktionen ska bli mer hållbar och rättvis. Det konstateras i en ny rapport som innehåller riktlinjer för hur privata matföretag ska kunna bedriva en verksamhet som ligger i linje med de globala utvecklingsmålen.

Den globala livsmedelsbranschen har inte förhindrat att allt fler människor går hungriga samtidigt som en tredjedel av världens jordbruksproduktion beräknas gå förlorad och fattigdomen är utbredd bland världens bönder. Coronakrisen har dessutom avslöjat de stora bristerna inom den globala livsmedelsindustrin.

 

Har en viktig roll att spela

En ny rapport från tankesmedjan Barilla Center för mat och näring, BCFN, slår fast att världens livsmedelsföretag är aktörer inom ett stort och komplext system. Men rapportförfattarna konstaterar också att företagen har en viktig roll att spela i arbetet för att minska matslöseriet och för att skapa en mer hållbar produktion av mat, som kan bidra i kampen mot fattigdomen.

I rapporten uppmanas företagen att integrera de globala utvecklingsmålen i sitt arbete genom att följa ett ramverk som innehåller ett antal strategier för att förbättra hållbarhetsarbetet. Samtidigt konstateras att det kommer att krävas att företagen genomför omfattande omvärderingar av stora delar av sin verksamhet.

Enligt rapporten medger många livsmedelsföretag i dag omfattningen av den globala krisen inom matförsörjningen – medan insikterna är sämre hos många regeringar. Även ekonomiprofessor Jeffrey Sachs som är chef för Centret för hållbar utveckling vid Colombia-universitetet menar att matföretagen måste börja arbeta i enlighet med de globala målen och Parisavtalets målsättningar.  Han betonar att det handlar om ett arbete som måste genomsyra hela verksamheten, och inte bara uttryckas som tomma ord i företagens årsredovisningar.

Den nya rapporten innehåller även ett antal standarder som kan användas för att uppnå en mer hållbar matproduktion.

Rapportförfattarna menar samtidigt att små och medelstora företag har behov av olika stödåtgärder för att kunna ställa om sina verksamheter.

Alison Kentish

 

Se även: Djurhållningen står för en tredjedel av matens utsläpp

Se även: FN: Hundratals miljarder i bidrag till skadlig matproduktion

 

Se vår intervju med Isaiah Esipisu om kampen mot kolkraften i Kenya här:

Fler artiklar av denna författare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SENASTE NYHETERNA

Klimat
Göran Hådén

Analys: Forskarna underkänner klimatpolitiken

I söndags hade SVT Agenda en över två timmar lång genomgång av klimatpolitiken, där några av landets främsta forskare redogjorde för vad som behövdes på olika områden, vilket sedan riksdagspartiernas klimatpolitiska talespersoner fick kommentera.

Klimat
IPS Inter Press Service

Torkor och utarmade åkrar driver bönder i fattigdom

Återkommande torkor och minskad bördighet har slagit hårt mot stora områden av jordbruksmarker i Afrika – vilket förvärrat fattigdomen för många bönder. En av de drabbade är Jenifer Kamba i Kenya, som inte längre kan försörja sig på sina odlingar.

Inrikes
Mat&Klimat

Svenska kycklingfabriker bidrar till avskogning i Amazonas

Enorma mängder soja skeppas varje år från Sydamerika till EU för att föda de miljardtals snabbväxande turbokycklingar som hålls i kycklingindustrin. Det framkommer i en ny rapport som granskar svenska bankers roll i avskogningen i Sydamerika.

Klimat
Niclas Malmberg

Studie: Slopade mängdrabatter kan minska matsvinnet

Mängdrabatter leder till ökat matsvinn. Det visar en ny studie som är framtagen på uppdrag av Livsmedelsverket. Det är i hemmen det största matsvinnet sker, och matsvinnet i hemmen orsakas i stor utsträckning av att folk köper hem mer mat än vad man egentligen behöver.

Klimat
IPS Inter Press Service

Chilensk storsatsning på grön vätgas kan möta hinder

Chile planerar att bli en världsledande producent av billig grön vätgas – genom att utnyttja landets stora möjligheter att utvinna sol- och vindenergi. Samtidigt står satsningen inför utmaningar i form av höga investeringskostnader och begränsade vattentillgångar.

简体中文EnglishFrançaisDeutschहिन्दीItalianoPortuguêsРусскийEspañolSvenska