Mat & Klimat

Jamaica klimatsatsar – planterar 3 miljoner träd

Anna-Kay Brooks vid Jamaicas skogsmyndighet visar upp en del av de plantor som ingår i satsningen på att motverka avskogningen i landet. Foto: Kate Chappell/IPS

2 juli 2021

Jamaicas gamla skogar har de senaste decennierna minskat i omfång. Men nu ska utvecklingen vändas – tre miljoner nya träd ska planteras på den lilla karibiska önationen.

Skogssatsningen har hittills resulterat i utplanteringen av 600 000 nya träd.

– Det främsta skälet är att vi vill bidra till att minska klimatförändringarna. Människor är väldigt entusiastiska och stödet har varit stort, berättar Jerome Smith, chef vid landets statliga skogsmyndighet.

Han säger att man fortfarande är säkra på att det ska gå att uppnå målsättningen att ha planterat tre miljoner nya träd innan utgången av nästa år. Detta trots att pandemin har hämmat satsningen.

Jamaica har genomfört flera klimatinsatser, men är samtidigt ett utvecklingsland som försöker stärka ekonomin genom nya turistsatsningar.

Landet var tidigt ute med att skärpa sina nationella målsättningar för att kunna leva upp till Parisavtalet. Jamaica har utlovat att kraftigt sänka utsläppen från näringslivet och minska beroendet av fossila bränslen samtidigt som landets skogar ska skyddas.

 

Ett träd per invånare

De senaste decennierna har skogarna minskat i omfång. Jamaica har fortfarande stora skogsområden, men enligt Jerome Smith visar satellitbilder att de områden som täcks av äldre skog har fortsatt att minska.

Landets regering har dock slagit fast att skogarna inte längre ska tillåtas att minska, utan att alla fällda träd också måste ersättas av nya.

Målsättningen om tre miljoner nya träd innebär att nästan ett nytt träd per invånare ska planteras. Många privata och frivilliga grupper har ställt sig bakom satsningen och utlovat att hjälpa till att plantera flera hundratusentals träd. Enligt Jerome Smith har dessutom ett stort antal skolor och olika lokala grupper engagerat sig i arbetet.

Även Eleanor Terrelonge, ordförande för ett ungdomsförbund som arbetar med klimatfrågan, är positiv till satsningen. Men hon menar samtidigt att initiativet är långt ifrån tillräckligt.

– Regeringen säger alla de rätta sakerna när det gäller klimatförändringarna, men jag är inte lika säker på att det också kommer att resultera i åtgärder. Satsningen är bra, men problemen kommer att bestå om vi inte förhindrar att fler skogar fälls. Det finns gott om tekniskt kunnande på Jamaica, men jag är inte säker på att den politiska viljan är tillräckligt stark, säger Eleanor Terrelonge.

Kate Chappell/ IPS

 

Se även: Satsning på klimatbyar skyddar mot översvämningar i Indonesien

Se även: Nya regenerativa jordbruksmetoder inger hopp i Kenya

 

Se vår intervju med Isaiah Esipisu om kampen mot kolkraften i Kenya här:

Fler artiklar av denna författare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SENASTE NYHETERNA

Klimat
Mat&Klimat

FN: Hundratals miljarder i bidrag till miljö- och hälsoskadlig matproduktion

90 procent av de subventioner som delas ut till jordbrukssektorn är skadliga för människors hälsa och planeten, konstaterar FN i en ny rapport. De värsta klimatbovarna som nötkött och mjölk får störst stöd, och bidragen koncentreras till stor del till de allra största aktörerna på området.

Klimat
Mat&Klimat

Skifte från ris till potatis kan minska matutsläppen väsentligt

Ett storskaligt skifte från potatis till ris kan minska utsläppen från stapelgrödor med 25 procent i Kina, enligt en ny rapport publicerad i Nature Food. Rotfrukten tar också mindre land i anspråk än den metantunga risodlingen. Samtidigt pekar forskarna på flera risker med ett sådant skifte.

Klimat
Mat&Klimat

Djurhållningen står för två tredjedelar av matens utsläpp

Den globala matproduktionen står för en tredjedel av världens utsläpp av växthusgaser och den största boven är djurhållningen. Det visar en ny studie publicerad i Nature Food. “Om folk är oroliga för klimatförändringarna, bör de verkligen fundera över sin kost”, säger Xiaoming Xu, en forskarna bakom studien.

Klimat
IPS Inter Press Service

Krav på hårdare tag mot “importerad skogsskövling”

Världens länder bör införa nya åtgärder för att bemöta problemen med ”importerad skogsskövling”. Det är en av de frågor som diskuteras vid den globala naturvårdskongress som pågår denna vecka.

Klimat
Göran Hådén

Klimatböcker för barn

6 av 10 tonåringar är oroliga för klimat och miljö. Vissa blir oroliga eller har frågor i mycket tidigare ålder. Så var finns bra information för barn?

简体中文EnglishFrançaisDeutschहिन्दीItalianoPortuguêsРусскийEspañolSvenska