Mat & Klimat

Jamaica klimatsatsar – planterar 3 miljoner träd

Anna-Kay Brooks vid Jamaicas skogsmyndighet visar upp en del av de plantor som ingår i satsningen på att motverka avskogningen i landet. Foto: Kate Chappell/IPS

2 juli 2021

Jamaicas gamla skogar har de senaste decennierna minskat i omfång. Men nu ska utvecklingen vändas – tre miljoner nya träd ska planteras på den lilla karibiska önationen.

Skogssatsningen har hittills resulterat i utplanteringen av 600 000 nya träd.

– Det främsta skälet är att vi vill bidra till att minska klimatförändringarna. Människor är väldigt entusiastiska och stödet har varit stort, berättar Jerome Smith, chef vid landets statliga skogsmyndighet.

Han säger att man fortfarande är säkra på att det ska gå att uppnå målsättningen att ha planterat tre miljoner nya träd innan utgången av nästa år. Detta trots att pandemin har hämmat satsningen.

Jamaica har genomfört flera klimatinsatser, men är samtidigt ett utvecklingsland som försöker stärka ekonomin genom nya turistsatsningar.

Landet var tidigt ute med att skärpa sina nationella målsättningar för att kunna leva upp till Parisavtalet. Jamaica har utlovat att kraftigt sänka utsläppen från näringslivet och minska beroendet av fossila bränslen samtidigt som landets skogar ska skyddas.

 

Ett träd per invånare

De senaste decennierna har skogarna minskat i omfång. Jamaica har fortfarande stora skogsområden, men enligt Jerome Smith visar satellitbilder att de områden som täcks av äldre skog har fortsatt att minska.

Landets regering har dock slagit fast att skogarna inte längre ska tillåtas att minska, utan att alla fällda träd också måste ersättas av nya.

Målsättningen om tre miljoner nya träd innebär att nästan ett nytt träd per invånare ska planteras. Många privata och frivilliga grupper har ställt sig bakom satsningen och utlovat att hjälpa till att plantera flera hundratusentals träd. Enligt Jerome Smith har dessutom ett stort antal skolor och olika lokala grupper engagerat sig i arbetet.

Även Eleanor Terrelonge, ordförande för ett ungdomsförbund som arbetar med klimatfrågan, är positiv till satsningen. Men hon menar samtidigt att initiativet är långt ifrån tillräckligt.

– Regeringen säger alla de rätta sakerna när det gäller klimatförändringarna, men jag är inte lika säker på att det också kommer att resultera i åtgärder. Satsningen är bra, men problemen kommer att bestå om vi inte förhindrar att fler skogar fälls. Det finns gott om tekniskt kunnande på Jamaica, men jag är inte säker på att den politiska viljan är tillräckligt stark, säger Eleanor Terrelonge.

Kate Chappell/ IPS

 

Se även: Satsning på klimatbyar skyddar mot översvämningar i Indonesien

Se även: Nya regenerativa jordbruksmetoder inger hopp i Kenya

 

Se vår intervju med Isaiah Esipisu om kampen mot kolkraften i Kenya här:

Fler artiklar av denna författare

SENASTE NYHETERNA

Klimat
IPS Inter Press Service

Urfolken – naturens underskattade väktare

Experter brukar påminna om att världens ursprungsfolk har en helt avgörande roll för skyddet av den biologiska mångfalden. Men deras insatser får sällan den uppskattning de förtjänar.

Djurrätt
Niclas Malmberg

Fortsatt ekonomiskt stöd till djurindustrin

Regeringen fortsätter att ösa pengar till olika samhällssektorer, motiverat med kriget i Ukraina. Näst i tur är lantbruksföretagen, där det tidigare beslutade stödpaketet på 800 miljoner kronor till dieselanvändare och 300 miljoner till gris- och fågelindustrin, nu föreslås kompletteras med ytterligare stödpaket på drygt 2 miljarder kronor, efter en överenskommelse med Centerpartiet.

Hälsa
Göran Hådén

Klimatkrisen största säkerhetspolitiska hotet?

Det sägs att en fjärils vingslag i Amazonas kan starta en storm i Europa. I vår naturligt komplexa värld har dessutom mänskligheten själva byggt system som gör enskildas globala påverkan större än någonsin, som hur vår dagliga mat påverkar vårt klimat.

Klimat
IPS Inter Press Service

Mexiko väljer fossilgas framför gröna energikällor

Den gröna energiomställningen har avstannat i Mexiko sedan Andrés Manuel López Obrador kom till makten för tre år sedan. Trots landets stora potential att utvinna gröna energikällor har regeringen valt att fortsätta satsa på fossila bränslen i stället.

Debatt
Carl Einerfors

Varför är jag orolig för mina barns framtid i Sverige?

För den som tycker att det var besvärande med flyktingströmmarna vi sett den senaste åren så var det bara en lätt vindpust mot den storm som väntar. De geopolitiska spänningar som kommer av detta kan bara resultera i storskaliga krig om resurser och beboelig mark, både inom och mellan länder…