Mat & Klimat

Vänsterpartiets pandemikrav: Avveckla djurindustrin!

Jens Holm har i över 20 år drivit frågan om minskad köttkonsumtion på olika sätt. Nu kräver han och Vänsterpartiet att djurindustrin avvecklas på sikt för att förhindra nya pandemier. (Foto: Torbjörn Vennström)

29 januari 2021

Flera rapporter har visat hur miljöförstöring och industriell djurproduktion ökar risken för att nya smittsamma sjukdomar tar fäste och sprids i världen. Nu kräver Vänsterpartiets Jens Holm att den så kallade “djurindustrin” avvecklas – särskilt minkbranschen, som varit en hotspot för coronaviruset under pandemin.

Coronapandemin har på flera sätt synliggjort vårt samhälles ohållbara koppling till djurriket. Viruset i sig tros som bekant ha smittat människan vid en marknadsplats där det såldes just vilda djur i Wuhan. Dessutom leder exploatering och miljöförstörelse till att vilda djur (bärandes på eventuella smittoämnen) kommer närmare människan när deras habitat förstörs. Slutligen har vi även den industriella djurhållningen – ett paradis för nya sjukdomar, där de kan spridas och mutera bland de genetiskt likartade och ofta försvagade djuren. 

Det är mot bakgrund av detta som Vänsterpartiet på sikt vill se ett avskaffande av djurindustrin.

– Storskalig djuruppfödning är ett av de främsta skälen till att smittor sprids från djur till människor. Nu senast har vi sett hur muterat coronavirus spridit sig från storskalig minkuppfödning i Danmark, Nederländerna och Sverige, säger Jens Holm, klimatpolitisk talesperson i Vänsterpartiet, till Mat och Klimat.

Se även: Ledare: FHM bör avråda från industriköttet

 

Men det är inte bara coronaviruset som härjar på anläggningar runt om i världen.

-Vi får ständigt information om nya epidemier som sprids på djurfabriker. Nyligen var svinpest ett stort problem. Just nu grasserar fågelinfluensa på djurindustrier runt om i Europa. Det finns ett kroniskt hot om nya smittor från den storskaliga djuruppfödningen. Jag tror allt fler börjar ställa sig frågan; kostar inte djurfabrikerna mer än de smakar?

Mat och Klimat har tidigare skrivit om influensaviruset H5N8, som tvingat fram massavlivningar i Europa under hösten och vintern. Nu i veckan kom nyheten att CA Cedergrens anläggning i Fliseryd tvingas avliva över en miljon värphöns sedan smittan tagit sig in. Viruset är mycket smittsamt bland fåglar, men kan i dess nuvarande form inte smitta människor.

 

Minkarna är bara början

I dagarna kom beskedet att regeringen förbjuder all minkavel i år som en följd av pandemin. Men frågan om branschens vara eller inte vara är långt ifrån avgjord. 90 000 avelsdjur får leva vidare i sina burar i väntan på nästa besked.

– Det är mycket välkommet att regeringen inte tillåter avel av minkar under 2021. Men det bästa vore om regeringen gav ett tydligt och långsiktigt besked, nämligen ett totalt stopp för all fortsatt pälsdjursuppfödning.

I Vänsterpartiets motion till regeringens pandemilag skriver de att det är “ytterst viktigt att regeringen säkerställer att det finns lagstiftning på plats för att skyndsamt kunna stänga ned exempelvis minkfarmar eller annan djurindustri i Sverige i det fall muterade virus skulle upptäckas även här.”

Minkfarmerna är alltså bara första steget – på sikt vill partiet avveckla djurindustrin helt. Vad som kan betraktas som “industri” är naturligtvis ett luddigt begrepp, men enligt Holm innefattar det storskalig djurhållning där djuren inte kan få uttryck för sina naturliga beteenden, till exempel majoriteten av svensk gris- och kycklinguppfödning.

-Några effektiva sätt att uppnå det är genom en skärpt djurskyddslag, inrättandet av en djurskyddsmyndighet/djurombudsman eller liknande samt aktiv politik för minskad köttkonsumtion och satsningar på vego. I det sistnämnda är den offentliga maten mycket viktig, t ex med mer vegetariskt på skolor.

Jens Holm har länge varit aktiv i kampen för att minska köttkonsumtionen i samhället och ser flera övertygande skäl till det. 

-Nu ser vi att den storskaliga djuruppfödningen inte bara är oetisk och ett klimathot, utan också att djurfabrikerna utgör en pandemirisk. Hög tid att investera i växtbaserade livsmedel som har så många fördelar.

 

Michael Abdi Onsäter

 

 

Fler artiklar av denna författare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SENASTE NYHETERNA

Djurrätt
Niclas Malmberg

Krav på ursprungsmärkning av kött på restauranger snart verklighet

Snart kan kravet på ursprungsmärkning av kött även komma att gälla för restaurangbranschen. Förslaget välkomnas av bland andra Amazon Watch, som ser det som ett viktigt steg i att minska importen från den förödande brasilianska köttindustrin.

Djurrätt
Michael Abdi Onsäter

Trots luftiga stall och moderna hjälpmedel – kor gladare utomhus

De framsteg och förbättringar som gjorts för korna i inomhusmiljö har fått flera stora aktörer som LRF och Arla att argumentera för en ny “flexibel” beteslagstiftning. Men en ny studie publicerad i Nature visar att korna trots allt verkar vara lyckligare utomhus.

Inrikes
Göran Hådén

Bästa tid att påverka är nu

Forskning visar att det är betydligt lättare att påverka människor när större förändringar sker i livet. Ju större händelse, desto mer öppna är vi för att pröva något nytt. Händelser kan vara allt ifrån att vi blir nyförälskade till något så litet som att en ny vecka börjar. Det nya kan handla om allt ifrån att byta värderingar till att pröva en ny maträtt.

Djurrätt
Anna Velander Gisslén

Vegotest: Närproducerad och vegansk hudvård

Lokalproducerat med hjärta och kärlek i produkterna, och med det naturliga i fokus. Låter härligt, eller hur!? Själv blev jag såld på dessa produkter när jag testade dem.

Debatt
Martin Smedjeback

Debatt: Dags att syna djurindustrins nostalgiska lögner

Trots att bönders verksamhet har utvecklats till rena industrier så behandlas de fortfarande nostalgiskt och som om de inte vore företag som alla andra. Det är dags att vi börjar se djurindustrin för vad den är och slutar att svälja industrins skönmålningar.

Translate »