Mat & Klimat

USA är det enskilda land som konsumerar allra mest nötkött, följt av Kina. Bland de tio länder som konsumerar mest nötkött per capita ligger dock Argentina högst upp, följt av USA och Brasilien.

2 november 2021

USA:s befolkning beräknas i genomsnitt äta tre hamburgare i veckan. Frågan är om den annalkande klimatkrisen kan förmå amerikanerna att gå över till vegetariska alternativ i stället, skriver demografen och författaren Joseph Chamie i denna kommentar.

 

50 miljarder burgare

Hamburgarna uppfattas som en amerikansk symbol. Maträtten kan spåras tillbaka till Wisconsin på 1800-talet, men dess officiella lansering skedde i samband med en mässa i St. Louis 1904.

Sedan dess har hamburgaren blivit USA:s älsklingsrätt – och enligt beräkningar konsumeras numera hela 50 miljarder hamburgare om året i landet. Det motsvarar ett genomsnitt på tre hamburgare i veckan, per person.

Samtidigt har maträtten på senare tid blivit föremål för en hätsk debatt. Vissa högergrupper och politiker varnar allmänheten för att Joe Bidens administration ”är ute efter era hamburgare”. Detta eftersom regeringen påstås vilja minska köttkonsumtionen drastiskt och begränsa amerikanernas konsumtion av hamburgare till max en i månaden.

Vita huset har tillbakavisat dessa påståenden genom att hänvisa till att klimatarbetet inte har som fokus att minska befolkningens konsumtion av rött kött.

Samtidigt menar många forskare och klimataktivister att det verkligen krävs att köttkonsumtionen minskar och att fler går över till en vegetarisk diet.

 

Politiker undviker frågan

Det skulle vara bra för folkhälsan, men också vara ett viktigt bidrag i arbetet för att minska utsläppen av växthusgaser. Om USA med dess 333 miljoner invånare ändrade sina matvanor skulle enorma åkerarealer kunna användas för att producera mat åt människor i stället för foder åt landets många miljontals nötkreatur, grisar och kycklingar.

Man beräknar att det krävs drygt 6 800 liter vatten för att producera ett halvt kilo nötkött i USA. Enligt en annan beräkning leder produktionen av en enda hamburgare till tre kilos utsläpp av växthusgaser.

Bland en del yngre har samtidigt de vegetariska hamburgarna blivit ett alternativ och flera snabbmatskedjor har med tid tiden börjat erbjuda varianter som påminner om kött både till smak och konsistens.

Vissa politiker menar dock att de vegetariska alternativen inte är någon lösning på klimatfrågan och i många amerikanska delstater är man inte intresserade av en övergång till en mer utbredd vegetarisk kost eftersom så många är anställda inom köttindustrin.

 

Det krävs 6 800 liter vatten för att producera ett halvt kilo nötkött i USA

 

Även om den amerikanska regeringen undviker att ta upp frågan om köttkonsumtionen har relationen till köttet och hamburgaren blivit alltmer komplicerad på grund av klimatförändringar, miljöförstöring och minskande biologisk mångfald.

Klimatforskare har i sina råd till politikerna understrukit att uppfödningen av nötkreatur är ohållbar och orsakar stora utsläpp av växthusgaser. Dessutom leder köttproduktionen till att skogar och andra naturområden skövlas för att skapa utrymme åt odlingar av foder.

USA är det enskilda land som konsumerar allra mest nötkött, följt av Kina. Bland de tio länder som konsumerar mest nötkött per capita ligger dock Argentina högst upp, följt av USA och Brasilien.

Och frågan är om befolkningen i USA och andra länder där köttkonsumtionen är hög är beredda att lägga om sin kost för att bidra till att bromsa klimatförändringarna. Mycket talar dock för att politiker, företagsintressen och kulturella vanor gör att den stora konsumtionen av kött kommer att fortsätta i USA under lång tid.

 

Joseph Chamie/ IPS

 

*Joseph Chamie är demograf och tidigare chef för FN:s befolkningsavdelning, samt författare till en rad böcker och publikationer om befolkningsfrågor. Hans senaste bok heter “Births, Deaths, Migrations and Other Important Population Matters”.

 

Se även: Djurhållningen står för en tredjedel av matens utsläpp

Se även: FN: Hundratals miljarder i bidrag till skadlig matproduktion

 

Se vår intervju med Isaiah Esipisu om kampen mot kolkraften i Kenya här:

Fler artiklar av denna författare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SENASTE NYHETERNA

Inrikes
Niclas Malmberg

Trålgränsen flyttas ut för att skydda Östersjöns ekosystem

Efter att S ställt sig bakom beslutet står det nu klart att trålgränsen i Östersjön flyttas ut från dagens 4 sjömil till 12 sjömil på prov. “Fisket måste ske inom naturens ramar”, säger Elin Segerlind (V).

Klimat
Göran Hådén

Opinion: Därför räcker inte 99% mental omställning

Ska vi klara klimatet behöver överkonsumtionen försvinna snarast. De flesta är faktiskt positiva till att sänka sin materiella levnadsstandard för miljöns skull och 3 av 4 kan tänka sig köpa färre saker. Så varför händer det inte?

Klimat
IPS Inter Press Service

Fossila bränslen subventioneras med enorma belopp

Samtidigt som världens politiker diskuterar de åtgärder som krävs för att bemöta klimatkrisen så subventionerades den fossila bränsleindustrin bara under förra året med hisnande 5,9 biljoner dollar.

Djurrätt
Michael Abdi Onsäter

WWF slår hål på myten om det hållbara kycklingköttet

Svensk kyckling får rött ljus av Världsnaturfonden i årets köttguide efter att kriterier för klimat och djurvälfärd skärpts. Faktum är att endast 1-3 procent av det kött som konsumeras i Sverige godkänns av miljöorganisationen.

Miljö
Niclas Malmberg

SLU-forskare kritiserar Jord till bord-strategin: “Innehåller målkonflikter”

I oktober klubbade EU-parlamentet Från jord till bord-strategin. Det är nu EU-kommissionens uppgift att lägga fram lagstiftningsförslag för att implementera den. Men klart står redan att strategin misslyckas med att skapa förutsättningar för ett hållbart jordbruk, enligt rapporter som tagits fram av SLU-forskare