Mat & Klimat

Det svarta traditionella riset från Assam är rikt på protein, järn, fibrer och antioxidanter. Nu efterfrågas tidigare nästan bortglömda lokala rissorter allt mer. (Foto: Manipadma Jena/IPS)

Hundratals småbönder i den indiska delstaten Assam har börjat odla flera lokala äldre typer av ris som nästan glömts bort. Nu är målet att nå ut med de nyttigare och allt populärare rissorterna till den välbeställda urbana medelklassen.

 

Rika på fiber och med lågt sockerinnehåll

I flera indiska delstater finns ett stort lokalt utbud av olika rissorter som är rika på näring och smak och har odlats under hundratals år. En del sorter är till och med resistenta mot växtsjukdomar. Men i många fall har det varit äldre bönder som kultiverat dessa sorter, och i många fall har de med tiden blivit allt svårare att få tag på.

Flera lokala rissorter från delstaten Assam i nordvästra Indien är rika på fibrer och har ett lågt sockerinnehåll. Här har hundratals småbönder nu satsat på bland annat den svarta rissorten kola joha, samt ytterligare ett 20-tal sorter som valts fram i en satsning som drivs av den lokala organisationen FDI.

Under året har de lokala rissorterna börjat marknadsföras, med målsättningen att locka till sig urbana konsumenter som efterfrågar nyttigare ris.

FDI:s satsning har även spritt sig till flera andra delstater, via en allians med stöd av bland andra FN:s miljöprogram och den globala forskningsinstitutionen CGIAR. Målen är att stötta en ökad mångfald inom jordbruket, stärka de lokala ekosystemen och att minska riskerna för matbrist.

 

De räddade kumminblomman

Men redan innan projektet i Assam sjösattes hade en grupp kvinnor från en lokal ursprungsbefolkning i delstaten Chhattisgarh agerat för att se till att den traditionella rissorten jeeraphool inte skulle gå förlorad. Namnet på riset kan översättas med ”kummin-blomma” och hänger samman med risets form och dess angenäma arom.

Att kvinnorna agerade för att rädda rissorten 2005 hängde främst samman med att den används i samband med religiösa högtider och festivaler. Men med tiden ökade efterfrågan på riset på de lokala marknaderna och kvinnogruppen växte sig allt starkare.

Kvinnorna lyckade för två år sedan att registrera varumärket jeeraphool hos landets jordbruksmyndighet och numera återfinns den lokala rissorten på Indiens lista över exportprodukter.

Sedan dess har den lokala kvinnogruppen marknadsfört riset och kraftigt kunna öka produktionen av jeeraphool.

I Assam har de lokala risodlarna även fått hjälp att på egen hand sköta marknadsföringen av sina rissorter genom att bilda en egen producentorganisation – något som i förlängningen har gynnat över två tusen familjer.

I de åtta delstater där alliansen i dag är verksam finns det numera ett antal fröbanker där man lagrar och tillhandahåller över två tusen olika traditionella grödor till lokala bönder.

Innan den gröna revolutionen på 1960-talet, en satsning som syftade till att bekämpa svälten i världens fattiga länder, beräknas det ha funnits många tusentals olika rissorter i Indien. De flesta lokala varianterna försvann dock i takt med att mer högproducerande rissorter introducerades i landet.

I vissa avlägsna delar av landet har dock de gamla rissorterna levt kvar genom lokala småbönder som år efter år har fortsatt att plantera sitt traditionella ris. I dag är i stället allt fler intresserade av att satsa på just dessa sorter.

Manipadma Jena / IPS

 

Se även: Satsning på klimatbyar skyddar mot översvämningar i Indonesien

Se även: Nya regenerativa jordbruksmetoder inger hopp i Kenya

 

Se vår intervju med Isaiah Esipisu om kampen mot kolkraften i Kenya här:

Fler artiklar av denna författare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SENASTE NYHETERNA

Klimat
Mat&Klimat

FN: Hundratals miljarder i bidrag till miljö- och hälsoskadlig matproduktion

90 procent av de subventioner som delas ut till jordbrukssektorn är skadliga för människors hälsa och planeten, konstaterar FN i en ny rapport. De värsta klimatbovarna som nötkött och mjölk får störst stöd, och bidragen koncentreras till stor del till de allra största aktörerna på området.

Klimat
Mat&Klimat

Skifte från ris till potatis kan minska matutsläppen väsentligt

Ett storskaligt skifte från potatis till ris kan minska utsläppen från stapelgrödor med 25 procent i Kina, enligt en ny rapport publicerad i Nature Food. Rotfrukten tar också mindre land i anspråk än den metantunga risodlingen. Samtidigt pekar forskarna på flera risker med ett sådant skifte.

Klimat
Mat&Klimat

Djurhållningen står för två tredjedelar av matens utsläpp

Den globala matproduktionen står för en tredjedel av världens utsläpp av växthusgaser och den största boven är djurhållningen. Det visar en ny studie publicerad i Nature Food. “Om folk är oroliga för klimatförändringarna, bör de verkligen fundera över sin kost”, säger Xiaoming Xu, en forskarna bakom studien.

Klimat
IPS Inter Press Service

Krav på hårdare tag mot “importerad skogsskövling”

Världens länder bör införa nya åtgärder för att bemöta problemen med ”importerad skogsskövling”. Det är en av de frågor som diskuteras vid den globala naturvårdskongress som pågår denna vecka.

Klimat
Göran Hådén

Klimatböcker för barn

6 av 10 tonåringar är oroliga för klimat och miljö. Vissa blir oroliga eller har frågor i mycket tidigare ålder. Så var finns bra information för barn?

简体中文EnglishFrançaisDeutschहिन्दीItalianoPortuguêsРусскийEspañolSvenska