Mat och Klimat

Pandemin har försvagat skyddet av världens skogar

Sierra Juárez-skogen i delstaten Oaxaca i södra Mexiko. Insatserna för att skydda världens skogar har minskat i spåren av pandemin (Foto: Emilio Godoy / IPS)

25 januari 2021

Coronapandemin har påverkat skogar över hela världen – bland annat genom minskade insatser för en hållbar skogsvård. Det konstateras i en ny global rapport från FN:s skogsforum, UNFF.

Granskningen visar att pandemin även lett till ökad illegal timmerfällning och avstannad ekoturism samtidigt som myndigheter som ansvarar för skogsskydd har fått minskad finansiering.

Alexander Trepelkov vid UNFF säger till IPS att studien har betydelse för det framtida arbetet.

– Den är viktig för att kunna slå fast att investeringar i skogar kan hjälpa länder att återhämta sig snabbare och stärka arbetet för en rättvis och hållbar framtid.

Ungefär en tredjedel av jordens yta täcks av de skogar som utgör försörjningen för många miljontals människor – däribland många ursprungsbefolkningar. Enligt den nya studien har pandemin inneburit att dessa befolkningar blivit än mer sårbara.

 

Afrika är en av de regioner där skogarna påverkats mest av pandemins effekter. Enligt rapporten har många insatser för att skydda skogarna skjutits fram eller ställts in samtidigt som den illegala timmerfällningen har ökat. Dessutom har ekoturismen helt avstannat på grund av reserestriktionerna.

Även i Asien har skogsvårdsinsatserna minskat i bland annat Thailand och Nepal, bland annat genom färre nyplanteringar. Situationen är densamma i stora delar av världen, där insatserna för hållbara skogsbruk har drabbats.

Samtidigt konstaterar rapportförfattarna att världens skogar kommer att bli mycket viktiga i det återuppbyggnadsarbete som väntar efter pandemin – i synnerhet om målet är att skapa en mer ekologiskt hållbar utveckling.

Skogarna bör enligt studien betraktas som en viktig resurs för att bland annat kunna skapa nya hållbara arbetstillfällen.

– Välmående skogar har en avgörande betydelse för att vi ska kunna bemöta många av de utmaningar som pandemin förorsakat, som den ökande fattigdomen och ojämlikheten, säger Alexander Trepelkov.

Alison Kentish / IPS

Fler artiklar av denna författare

Visited 9 times, 1 visit(s) today

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa