Mat & Klimat

Sveriges största sockerbruk mångmiljonsatsar för klimatet

Satsningen kommer att ersätta en fjärdedel av fossilgasen som används idag. Energin från värmeverket motsvarar uppvärmningen av 4 000 villor under ett år och leder till utsläppsminskning om 17 000 ton CO2(Foto: Mattias Johansson)

15 juni 2021

Klimatsmart och närodlat socker på butikshyllorna? Det är målet när Örtofta sockerbruk genomför nya klimatsatsningar tillsammans med Kraftringen i anläggningen utanför Eslöv. Fossilfri ånga från det närliggande värmeverket ska ersätta fossilgas i produktionsanläggningen – och minska utsläppen med 17 000 ton CO2.

Sockerbruket i Örtofta är ett av Europas största och tillverkar idag runt 300 000 ton socker per år av betor som levereras av 1000 odlare. Fabriken är snart Sveriges enda kvarvarande betsockerbruk sedan bruket i Köpingebro stängdes för 15 år sedan och man beslutat att att flytta produktionen i Arlöv till Örtofta under 2022. Bruket drivs av Nordic Sugar och produkterna säljs under varumärket Dansukker.

 

Sockerbruket i Örtofta, Eslövs kommun (Foto: Mattias Johansson)

 

Motsvarar uppvärmning av 4 000 villor

Sedan 1990 har verksamheten minskat sina koldioxidutsläpp med 60 procent. Nu tar man ytterligare ett steg mot klimatneutralitet i ett samarbete med energibolaget Kraftringen. Satsningen innebär att ånga från det fossilfria värmeverket i Örtofta leds till sockerbruket där det ersätter fossilgas i produktionsprocessen. Satsningen beräknas kosta 80 miljoner kronor och kommer att täcka en fjärdedel av Nordic Sugars samlade energibehov på anläggningen. Det motsvarar uppvärmningen av 4 000 villor under ett år – eller 17 000 ton CO2.

– Det här är ett tydligt exempel på hur vi tillsammans kan bidra i omställningen till ett hållbart samhälle. Med vår fossilfria produktion kan vi medverka till att Nordic Sugar kan minska sina utsläpp och samtidigt nyttja vårt kraftvärmeverk på ett än mer optimalt sätt, säger Patrik Schneider, produktionschef, Kraftringen.

 

Vattenångan produceras i dagsläget med biogas eller fossilgas på plats. Ångan går in i en indunstare där sockersaften, som innehåller mycket vatten, kokas bort. (Foto: Lars Thörnblad)

 

Projektet är ett bra exempel på de synergier som kan uppstå när olika aktörer samarbetar för att få ett så effektivt och klimatsmart resursutnyttjande som möjligt. Byggnadsarbetet planeras starta under hösten 2021 och anläggningen tas i drift ett år senare.

– Med samarbetet tar vi nu ytterligare ett steg i detta viktiga arbete mot koldioxidneutralitet i linje med företagets och Sveriges klimatmål. Samtidigt betyder tillgången till lokalproducerad energi att vi får större flexibilitet med energi från två håll, säger Olof Dahlgren fabrikschef på Nordic Sugar Örtofta.

 

Mer svenskodlat socker i butiken

Parallellt pågår även ett arbete med att byta ut importerat sydamerikanskt ekologiskt rörsocker mot europeiskt betsocker, från bl.a Sverige och Danmark. Totalt handlar det om en årsvolym på 900 ton ekologiskt socker som växlas över från rörsocker till betsocker. 

Målsättningen är att på sikt byta till svenskt eller europeiskt betsocker i alla produkter där det är möjligt.

 

Dansukker eko-strösocker är märkt med dansk och svensk flagga

 

Idag är det enbart svenska och danska sockerbetor i Nordic Sugars nya Dansukker Eko-produkter (strösocker, florsocker och brun farin). Försäljningen av svenskodlat strösocker ökade kraftigt under pandemin, sade Pernilla Wennerberg, Marketing Manager, till Mat och Klimat i vintras.

Sverige har en lång tradition av sockerbetsodling som sträcker sig tillbaka till början av 1800-talet.

(Foto: Tekniska museet, CC PDM 1.0 )

Michael Abdi Onsäter

Se Även: Lättare att handla närodlat socker till julgodiset

Fler artiklar av denna författare

Ett svar på ”Sveriges enda sockerbruk mångmiljonsatsar för klimatet

  • juni 16, 2021 kl. 12:32 e m
    Permalänk

    Hej. Tack för intressanta artiklar. Tyvärr med vitt socker så finns inga näringsämnen kvar och därför är det inga hälsovinster utan tvärtom skadligt för oss människor. Så frågan är om man ska fortsätta producera sådan produkter. Däremot innehåller brunt rårörssocker och kokossocker en del viktiga mineraler, men klimatavtryck från transporterna är stora.
    MVH Håkan

    Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SENASTE NYHETERNA

amazon
Klimat
IPS Inter Press Service

Brasiliens regering dolde siffror om ökad skövling i Amazonas

Strax innan det stora klimatmötet i Glasgow kom nya siffror som visar att skogsskövlingen i Amazonas ökade med nästan 22 procent under förra året. Men Brasiliens regering valde att inte publicera uppgifterna innan mötet var över.

Klimat
Michael Abdi Onsäter

Tysklands nya regering vill satsa på växtbaserad mat

Den nya trafikljuskoalitionen tar sikte på maten som en del i klimatarbetet framåt. Landet ansluter sig därmed till den växande skaran av nationer som på olika sätt gynnar omställningen till ett mer växtbaserad matsystem.

Hälsa
Michael Abdi Onsäter

Rapport: Klimatkrisen ökar risken för matrelaterade sjukdomar

Ett förändrat klimat med högre temperaturer och mer extremväder kan leda till att förekomsten av sjukdomsframkallande mikroorganismer ökar. Det konstaterar Livsmedelsverket i en ny riskprofil som undersöker hur olika livsmedelskategorier kan komma att påverkas.

Inrikes
Niclas Malmberg

Trålgränsen flyttas ut för att skydda Östersjöns ekosystem

Efter att S ställt sig bakom beslutet står det nu klart att trålgränsen i Östersjön flyttas ut från dagens 4 sjömil till 12 sjömil på prov. “Fisket måste ske inom naturens ramar”, säger Elin Segerlind (V).

Klimat
Göran Hådén

Opinion: Därför räcker inte 99% mental omställning

Ska vi klara klimatet behöver överkonsumtionen försvinna snarast. De flesta är faktiskt positiva till att sänka sin materiella levnadsstandard för miljöns skull och 3 av 4 kan tänka sig köpa färre saker. Så varför händer det inte?