Mat & Klimat

Matföretag uppmanas agera i linje med klimatmålen

En ny rapport slår fast att världens livsmedelsföretag bör ställa om sina verksamheter för att kunna agera i enlighet med de globala utvecklingsmålen. Foto: Busani Bafana/IPS

29 september 2021

Världens livsmedelsföretag måste agera för att matproduktionen ska bli mer hållbar och rättvis. Det konstateras i en ny rapport som innehåller riktlinjer för hur privata matföretag ska kunna bedriva en verksamhet som ligger i linje med de globala utvecklingsmålen.

Den globala livsmedelsbranschen har inte förhindrat att allt fler människor går hungriga samtidigt som en tredjedel av världens jordbruksproduktion beräknas gå förlorad och fattigdomen är utbredd bland världens bönder. Coronakrisen har dessutom avslöjat de stora bristerna inom den globala livsmedelsindustrin.

 

Har en viktig roll att spela

En ny rapport från tankesmedjan Barilla Center för mat och näring, BCFN, slår fast att världens livsmedelsföretag är aktörer inom ett stort och komplext system. Men rapportförfattarna konstaterar också att företagen har en viktig roll att spela i arbetet för att minska matslöseriet och för att skapa en mer hållbar produktion av mat, som kan bidra i kampen mot fattigdomen.

I rapporten uppmanas företagen att integrera de globala utvecklingsmålen i sitt arbete genom att följa ett ramverk som innehåller ett antal strategier för att förbättra hållbarhetsarbetet. Samtidigt konstateras att det kommer att krävas att företagen genomför omfattande omvärderingar av stora delar av sin verksamhet.

Enligt rapporten medger många livsmedelsföretag i dag omfattningen av den globala krisen inom matförsörjningen – medan insikterna är sämre hos många regeringar. Även ekonomiprofessor Jeffrey Sachs som är chef för Centret för hållbar utveckling vid Colombia-universitetet menar att matföretagen måste börja arbeta i enlighet med de globala målen och Parisavtalets målsättningar.  Han betonar att det handlar om ett arbete som måste genomsyra hela verksamheten, och inte bara uttryckas som tomma ord i företagens årsredovisningar.

Den nya rapporten innehåller även ett antal standarder som kan användas för att uppnå en mer hållbar matproduktion.

Rapportförfattarna menar samtidigt att små och medelstora företag har behov av olika stödåtgärder för att kunna ställa om sina verksamheter.

Alison Kentish

 

Se även: Djurhållningen står för en tredjedel av matens utsläpp

Se även: FN: Hundratals miljarder i bidrag till skadlig matproduktion

 

Se vår intervju med Isaiah Esipisu om kampen mot kolkraften i Kenya här:

Fler artiklar av denna författare

SENASTE NYHETERNA

Djurrätt
Niclas Malmberg

Fortsatt ekonomiskt stöd till djurindustrin

Regeringen fortsätter att ösa pengar till olika samhällssektorer, motiverat med kriget i Ukraina. Näst i tur är lantbruksföretagen, där det tidigare beslutade stödpaketet på 800 miljoner kronor till dieselanvändare och 300 miljoner till gris- och fågelindustrin, nu föreslås kompletteras med ytterligare stödpaket på drygt 2 miljarder kronor, efter en överenskommelse med Centerpartiet.

Hälsa
Göran Hådén

Klimatkrisen största säkerhetspolitiska hotet?

Det sägs att en fjärils vingslag i Amazonas kan starta en storm i Europa. I vår naturligt komplexa värld har dessutom mänskligheten själva byggt system som gör enskildas globala påverkan större än någonsin, som hur vår dagliga mat påverkar vårt klimat.

Klimat
IPS Inter Press Service

Mexiko väljer fossilgas framför gröna energikällor

Den gröna energiomställningen har avstannat i Mexiko sedan Andrés Manuel López Obrador kom till makten för tre år sedan. Trots landets stora potential att utvinna gröna energikällor har regeringen valt att fortsätta satsa på fossila bränslen i stället.

Debatt
Carl Einerfors

Varför är jag orolig för mina barns framtid i Sverige?

För den som tycker att det var besvärande med flyktingströmmarna vi sett den senaste åren så var det bara en lätt vindpust mot den storm som väntar. De geopolitiska spänningar som kommer av detta kan bara resultera i storskaliga krig om resurser och beboelig mark, både inom och mellan länder…

Krönikor
Maria Sandblad

Konsten att blunda inför det onda

Kan det finnas ett samband med krigets fasor och vår kollektiva blindhet inför vad vi, trots att vi ser oss som goda människor, gör mot försvarslösa djur, vårt dagliga förträngande av den brutala sanningen bakom det som hamnar på våra tallrikar…