Mat och Klimat

Australien skjuter kameler i torkan - men det är djurindustrin som slukar vattnet

Kampen om vattenresurserna tätnar i den australiska rekordtorkan. Horder av förvildade, uttorkade kameler har tagit sig in i mindre aboriginsamhällen i södra Australien för att leta efter vatten. Landets miljömyndighet har nu beslutat att skjuta 10 000 kameler och vilda hästar för att råda bot på problemet. Samtidigt slukar landets omfattande djurindustri enorma mängder vatten varje år.

Förvildade djur

Det är i regionen Anangu Pitjantjatjara Yankunytjatjara (APY) – en glesbefolkad region i södra Australien – som problemen har uppstått. Förvildade kameler har invaderat de lokala aboriginsamhällena och orsakat stor skada, enligt uppgifter.

– “…vi mår dåligt. Kamelerna tar sig in på våra tomter och in i våra hus. De försöker få tag på vatten i luftkonditioneringen”, säger Marita Baker från APY till BBC .

Likt många andra djur på kontinenten, introducerades kamelen under 1800-talet av kolonisatörer som använde dem som arbetsdjur. Sedan dess har de förvildats och idag finns det ungefär 1,2 miljoner kameler spridda över landet. Australien kämpar nu mot den värsta brandhärden och torkan i modern tid. Hundratals miljoner djur har dödats i bränderna som sammanlagt ödelagt ett område lika stort som Belgien. Än är det långt kvar av den australiska sommaren.

Djurindustrin slukar vatten

“De silar mygg och skjuter kameler”, skriver Malin Wollin i en uppmärksammad krönika på Aftonbladet, och det ligger nog någonting i det. Sett ur ett makroperspektiv har kamelerna endast en försumbar påverkan på landets vattenresurser – det är djurindustrin som är den verkliga boven i dramat.

Mycket av diskussionen kring animalieindustrin och dess påverkan på miljön centrerar ofta kring klimatfrågan; uppfödning och odling av foder tar stora landytor i anspråk vilket driver förödande avskogning och ger upphov till stora utsläpp av metan, koldioxid och lustgas. Men det finns en annan aspekt som är minst lika viktig, särskilt i torra subtropiska miljöer, nämligen den stora vattenförbrukningen. Enligt Unesco Institute for Water Education går det i genomsnitt åt 15,000 liter vatten för att producera 1 kg nötkött och 1,000 liter vatten för att producera 1 l mjölk. Detta är ett särskilt stort problem för ett land som Australien som ständigt kämpar mot återkommande torrperioder och bränder. 

Krisen är till viss del självförvållad. Australien är en gigantisk spelare på den globala jordbruksmarknaden och är världens näst största exportör av nötkött efter Brasilien. Enligt oberoende National Water Commission används 67 procent av landets vattenresurser för jordbruk, och den absoluta merparten går till att försörja djurindustrin. Hela 54 procent av landets yta används för djuruppfödning – att jämföra med bevarade områden som utgör 8 procent, eller urban miljö 0,18 procent. Landets medborgare är även bland världens absolut största konsumenter av kött och äter i genomsnitt nästan 100 kg per person och år.

Medan jägare avfyrar sina skott från mullrande helikoptrar, fortsätter djurindustrin att sluka vatten som aldrig förr. Statistiken och forskningen talar dock klarspråk; för att bekämpa torkan och stärka Australien inför kommande brandsäsonger, krävs ett grönt skifte inom landets jordbrukssektor.

 

Photo: Steven Su, Unsplash

SENASTE NYHETERNA

Visited 159 times, 8 visit(s) today

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa