Mat & Klimat

Bästa tid att påverka är nu

Varje år tidigare som köttkonsumtionen minskar är en vinst för både miljö, djur, hälsa och global rättvis fördelning, skriver Göran Hådén. (Foto: Markus Spiske, Unsplash)

11 maj 2021

Forskning visar att det är betydligt lättare att påverka människor när större förändringar sker i livet. Ju större händelse, desto mer öppna är vi för att pröva något nytt. Händelser kan vara allt ifrån att vi blir nyförälskade till något så litet som att en ny vecka börjar. Det nya kan handla om allt ifrån att byta värderingar till att pröva en ny maträtt.

Ur det perspektivet sker internationella kampanjer som Köttfri måndag och Veganuari på passande tider. Och nu står vi inför ett sällsynt bra tillfälle att försöka påverka andra, när hela världen ska börja leva mer ”som vanligt” igen efter massvaccineringen mot covid-19. Nu är vi många som frågar oss vilka vanor vi ska återuppta och vad som förändras mer permanent av pandemin. Vilka är vi ens som människor och vad står vi för?

Eftersom det mesta beröm vi får kommer redan innan 3 års ålder, så suger vi åt oss som svampar av den begränsade uppmuntran vi får som vuxna. Därför är det mycket bättre att glatt stödja alla små steg mot mer klimatsmart mat, istället för att klaga på att endast lokal fallfrukt skulle vara tillräckligt etiskt.

 

Smid medan järnet är varmt!

Klassisk påverkan kan ju ske i många olika former  som att prata med vänner, statuera exempel eller bjuda på klimatsmart middag. Nu finns ju även vinkeln att utan ohållbar djurhållning hade det inte blivit någon covid-19-pandemi. Så om vi inte vill ha någon ny pandemi får vi sluta bidra så mycket till riskerna.

Vegovågen har inte upphört under pandemin och med allt fler goda vegoprodukter som marknadsförs i butikerna så kan människor lockas av bara smaklökarna. Så det finns alla möjligheter att smida medan järnet är varmt. Låt mänsklighetens peak meat komma ännu snabbare.

Under pandemin har vi vant oss vid att politik verkligen kan göra skillnad. Jämför med hur det var så sent som i början av förra året, innan pandemin. Till exempel var då en stor stridsfråga om kommuner och regioner skulle få 5 eller 7 miljarder extra… Sedan har enorma summor snabbt rullat iväg åt olika håll och ”otänkbara” lagar snabbt blivit verklighet. Så länge vi minns det, blir det svårt att från politiken hävda att det inte är realistiskt att göra något mer för att även maten ska klara miljömålen.

 

Lyxa till det och bjud vännerna på en vegansk och klimatsmart trepeppargryta. Receptet hittar du här

 

Till stor del behövs inte ens pengar. Minns vad vi alla kan uppmana våra kommuner till – att bli först med verkligt hållbar mat! När unik politik med stor potential testas kan andra över hela världen lära av vad som fungerade bra och vad som fungerade mindre bra.

Varje år tidigare som köttkonsumtionen minskar är en vinst för både miljö, djur, hälsa och global rättvis fördelning. Därför kommer det förbli bättre att påverka nu än i framtiden.

Så passa särskilt på att påverka nu när samhället öppnas upp. För då öppnas också fönstret för förändring på vid gavel. Då kan vi göra klimatsmart mat till ny norm och tillsammans gå från virus till vi-rus.

 

Göran Hådén

 

Se även: Växtbaserat fortsätter att öka kraftigt i Europa

Se även: Barn gillar vegetariskt

Fler artiklar av denna författare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SENASTE NYHETERNA

Kultur
Göran Hådén

Lista: De mest spelade miljölåtarna

Miljön är grunden för allt annat och centralt för många människors livskvalitet, så här följer en lista på vilka låtar som har minst en miljon spelningar i ett klipp på Youtube, om man bara räknar låtar på engelska som främst kan tolkas handla om miljö och inte lika gärna om något annat.

Klimat
Michael Abdi Onsäter

Klimatkrisen slår mot senap, potatis och vin

De extremväder som drabbade Nordamerika förra sommaren får fortsatta konsekvenser längs den globala livsmedelskedjan. De senaste veckorna har det larmats om senapskris i Frankrike och potatisbrist i Japan. I Frankrike slår de allt högre temperaturerna även mot landets anrika vinindustri.

Klimat
Niclas Malmberg

Naturmark omvandlas till odlingsytor i en oroväckande fart

Under de senaste 20 åren har en miljon kvadratkilometer av jordens tidigare skogar och savanner omvandlats till odlingsmark, enligt en ny studie publicerad i Nature Food. Det är ett område mer än två gånger så stort som Sverige, och en ökning med nio procent.

Vego-mat
Mat&Klimat

Veganuari: Snabbmatskedjorna storsatsar på vego

Den senaste tiden har en rad olika snabbmatskedjor lanserat nya växtbaserade produkter på sina menyer. Till våren kommer exempelvis KFC:s första växtbaserade produkt till Sverige, ett halvår försenat på grund av coronapandemin.