Mat & Klimat

Debatt: Dags att syna djurindustrins nostalgiska lögner

Trots att bönders verksamhet har utvecklats till rena industrier så behandlas de fortfarande nostalgiskt och som om de inte vore företag som alla andra, skriver debattören och djurrättsaktivisten Martin Smedjeback

10 maj 2021

Pariserhjul. Bad. Sömn. Det är med dessa positivt laddade ord som LRF, Lantbrukarnas Riksförbund, väljer att beskriva det värsta i djurindustrin – dödandet på löpande band. Vi hittar orden i skolmaterialet Bonden i skolan som de beskriver som ”en unik satsning där elever på ett enkelt och roligt sätt får lära sig var maten på våra tallrikar kommer ifrån.” Materialet är avsett för barn från förskola upp till årskurs 6.  

Det enda kring slakt som går att hitta på hemsidan för Bonden i skolan beskriver vad som händer med grisarna på slakteriet: ”Väl framme på slakteriet lastas de av och går in i grupper om tolv till något som liknar ett pariserhjul med en vägg som sakta flyttar sig så att grisen sänks ner i ett koldioxidbad där den somnar in och dör.” Men hur stämmer beskrivningen med verkligheten?  

“Den fysiologiska effekten av gasen är tämligen ångestfylld. Den utlöser en reflex som får djuret att hyperventilera och framkallar en stark känsla av kvävning”. Detta skriver Per Jensen, professor i etologi, om gasningen av grisar på svenska slakterier. En djurskyddsforskare berättar om hur det känns att andas in koldioxidgasen: “Jag tog ett enda andetag och det kändes som att få en elstöt i lungorna. Det gjorde väldigt ont. Jag backade genast ut i den friska luften igen.” 

 

Urklipp från “Bondens Djur” – en del av LRF:s skönmålande PR-satsning

 

 

Ska vi förvånas över att djurindustrin ger en så positivt vinklad beskrivning av deras industri som det bara är möjligt? Nej, men jag tycker att det är upprörande att de tillåts servera dessa skönmålningar och lögner till barnen i skolan. Hur skulle vi reagera på om till exempel Coca-cola försökte få in ett skolmaterial om hur härligt det är med läsk eller från Volvo om hur häftigt det är att köra bil? Trots att bönders verksamhet har utvecklats till rena industrier så behandlas de fortfarande nostalgiskt och som om de inte vore företag som alla andra. Det är dags att vi börjar se djurindustrin för vad den är och slutar att svälja industrins skönmålningar. 


Martin Smedjeback

Fler artiklar av denna författare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SENASTE NYHETERNA

Inrikes
Michael Abdi Onsäter

Sveriges enda sockerbruk mångmiljonsatsar för klimatet

Klimatsmart och närodlat socker på butikshyllorna? Det är målet när Örtofta sockerbruk genomför nya klimatsatsningar tillsammans med Kraftringen i anläggningen utanför Eslöv. Fossilfri ånga från det närliggande värmeverket ska ersätta fossilgas i produktionsanläggningen – och minska utsläppen med 17 000 ton CO2.

Hälsa
Niclas Malmberg

Studie visar: Maten större ohälsofaktor än alkohol

Maten är en större riskfaktor än alkohol och droger i Sverige. Dels äter vi för mycket socker och rött kött, men det största problemet är det låga intaget av fullkorn. KI-professorn Mai-Lis Hellénius förespråkar en mer kunskapsdriven politik på matområdet och efterlyser tätare samarbete med näringslivet.

Klimat
Michael Abdi Onsäter

Butikskedjorna svarar på frågor om brasilianskt kött

Avskogningen i Brasilien har ökat kraftigt under Bolsonaros styre, mycket som en konsekvens av nötköttsektorns utbredning i landet. I Sverige fortsätter matjättarna att sälja brasilianskt kött från den skandalomsusade köttjätten JBS, även om det utgör en relativt liten del av den totala försäljningen.

Inrikes
Niclas Malmberg

Klimatskatt på animalier minskar utsläppen med en tiondel

I forskningsrapporten Effekter av en klimatskatt på livsmedel visar tre SLU-forskare att en klimatskatt på livsmedel skulle kunna minska utsläppen av växthusgaser med mer än 10 procent. Samtidigt skulle man vinna ännu mer om intäkterna återinvesteras i miljöåtgärder för lantbruket.

Translate »