Mat & Klimat

Hårdkokt och växtbaserat - WunderEggs närmar sig lansering

Kokta ägg utan kopplingar till djurfabriker och zoonotiska sjukdomar? Snart lanserar texasbaserade Crafty Counters sin nya matinnovation WunderEggs (Foto: Crafty Counter)

27 augusti 2021

Det är det texasbaserade företaget Crafty Counter som ligger bakom det som ska bli världens första veganska kokta ägg, baserat på bland annat nötter, näringsjäst och agar. Dessa djurfria WunderEggs kommer lanseras på marknaden i slutet av 2021 eller början av nästa år.

Den växtbaserade marknaden har hyst en sprudlande innovationsförmåga med en rad nya banbrytande företag som lyckats återskapa texturen och smaken hos olika traditionellt djurbaserade produkter. Det finns idag en uppsjö av veganska biffar, burgare och mejeriprodukter på butikshyllorna som vunnit mark och som fortsätter att växa och ta andelar från djurindustrin.

Ett område där utvecklingen fortfarande bara börjat är äggen; denna näringsfyllda frukostfavorit som varje år kräver flera miljarder tuppkycklingars liv, och där lika många höns tvingas leva ihopträngda i massproducerande fabriker. Vi har tidigare skrivit om Eat Just, vars växtbaserade omeletter och äggröror tagit USA med storm. Andra företag som kommit långt i branschen är bland annat Zero Egg, Spero Foods och Follow Your Heart.

 

Foto: Eat Just Inc.

 

Pandemin blev startskottet

Men Crafty Counters nya WunderEggs är världens första alternativ till just kokta ägg. Dessa äggalternativ är gjorda av en proteinbas av cashew- och mandelnötter, i kombination med kokosmjölk, näringsjäst, gurkmeja och agar. Äggen är kolesterolfria, men innehåller något mindre protein än animalievarianten, och saknar vissa viktiga näringsämnen som selen och vitamin B12 – Något som företaget vill få med i senare versioner av sin produkt. 

Idén till WunderEggs kom i början av pandemin, berättar företagets VD Hema Reddy. Det var inte bara äggindustrins etiska och miljörelaterade problem som var i fokus, utan även risken för zoonotiska sjukdomar. Vinterns svåra utbrott av fågelinfluensa har tydligt visat hur sårbar denna massproduktion av djur kan vara.

– Inspirationen bakom WunderEggs kom under de två första veckorna med covidpandemin, när landets matsystem började kollapsa. Jag var redan medveten om djurfabrikernas påverkan på klimatet men pandemin blev sista droppen för mig, berättar hon.

 

Crafty Counters VD Hema Reddy (Foto: Crafty Counter)

 

Äggen kommer till den amerikanska marknaden i slutet av 2021 eller i början av nästa år och kommer säljas i tvåpack till en kostnad på ungefär 45 svenska kronor. Crafty Counter har sedan tidigare växtbaserade “nuggets” gjorda på baljväxter och frön.

Enligt bedömare finns en stor potential i marknaden för veganska ägg. I USA ökar försäljningen av sådana produkter med 168 procent årligen, enligt en rapport.

– Vi är så glada att kunna ge denna revolutionerande produkt till alla som älskar växtbaserat och som avstått från att äta kokta ägg. De behöver inte längre sakna denna frukost- och mellanmålsfavorit, säger Reddy.

Mat & Klimat

 

Intervju om växtbaserad fisk med Tom Johansson från Hooked Foods

 

Se även: 3D-printad veganlax snart i europeiska matbutiker

Se även: Växtbaserat fortsätter att öka kraftigt i Europa

Fler artiklar av denna författare

SENASTE NYHETERNA

Klimat
Niclas Malmberg

All vegetarisk mat inte så klimatsmart som marknadsföringen låter påskina

WWF listar fyra enkla åtgärder för att äta mer klimatsmart: öka, minska, välj och sluta. Det vi måste öka är att äta mer livsmedel från växtriket. Det vi måste minska är köttkonsumtionen. Det vi måste välja är svenskt, certifierat eller miljömärkt. Det vi måste sluta med är att slänga ätbar mat.

Klimat
IPS Inter Press Service

Utarmade jordar får nytt liv med ekometoder på Kuba

En stor majoritet av de kubanska åkermarkerna anses inte vara tillräckligt bördiga. Samtidigt arbetar allt fler småbönder med att återställa utarmade jordar med hjälp av miljövänliga metoder.

Klimat
IPS Inter Press Service

Torka – ett växande hot mot mänskligheten

Tre fjärdedelar av jordens befolkning riskerar att påverkas av torka 2050 – den typ av naturkatastrof som orsakar flest dödsfall. Det är budskapet i en ny rapport från FN-organet UNCCD.