Mat & Klimat

Argentina förbjuder laxodling - första landet i världen

Odlad lax står över 70 procent av den globala marknaden, med en årlig produktion på 2,5 miljoner ton. Nu stoppas industrin från att etablera sig i Argentina. Foto: Karl Muscat

11 augusti 2021

I juli skrev politikerna i den argentinska provinsen Tierra del Fuego under en unik lag som förbjuder den expanderande laxindustrin från att etablera sig i landet. Beslutet möttes av stor entusiasm, särskilt i grannlandet Chile, där industrins svåra miljöpåverkan gjort den allt mer kontroversiell.

Argentina har ingen inhemsk produktion av odlad lax. Det var när ett företag skickade in ansökan om att börja etablera ett vattenbruk i provinsen Tierra del Fuego, som lagstiftarna istället svarade med att förbjuda verksamheten helt och hållet, eftersom konsekvenserna för miljö och djurliv ansågs vara för stora. Provinsens rika vatten är med sina makroalgskogar än viktig kolsänka och en hotspot för biologisk mångfald. Det är dessutom enda plats där laxodling över huvud taget skulle vara möjligt i Argentina, så förbudet gäller de facto i hela landet. 

– Den här lagen understryker hur viktigt det är för oss att bevara och skydda våra naturresurser, det genetiska arvet hos levande djur och deras miljö, genom hållbar ekonomisk utveckling, sade en av politikerna till Mercopress.

 

Sjögrässkogar är viktiga både som kolsänka och för den marina biodiversiteten. 

 

En ekonomisk tungviktare i Chile

Beskedet togs emot med stor glädje och entusiasm i grannlandet Chile, där industriell uppfödning av lax blivit en allt viktigare fråga för miljörörelsen och urfolken i regionen. Verksamheten leder till syrefattiga vatten, spridning av parasiter och ett läckage av stora mängder antibiotika, något som används rutinmässigt för att hålla sjukdomar borta från de ihopträngda djuren. Fiskarna matas dessutom med vildfångad småfisk från världens redan överbelastade fiskevatten.

– Vi vill att världen ska veta att folken från en av planetens mest avlägsna platser, har stått upp mot den förödande laxodlingsindustrin, sade Javier Trivelli på miljöorganisationen South Conservation People.

Laxindustrin startades upp under 70-talet och har sedan dess vuxit till en ekonomisk jätte i landets södra regioner. Idag är Chile världens näst största laxodlingsland och exporterar den till ett värde av ungefär 40 miljarder kronor per år.

Världens största laxindustri finns i vårt grannland Norge som producerar mer än hälften av världens odlade lax. Även här finns det stora problem med rymlingar, laxlus och utsläpp av skadliga kemikalier. I veckan ledde ett allvarligt fel till att 15 000 liter klor läckte ut och tog livet av uppemot 100 000 laxar.

 

 

“Ett oerhört lidande”

Utöver de miljömässiga problemen så kritiseras laxindustrin ofta för allvarliga brister i djurhänsyn och välfärd.

– Fiskar som föds upp i odlingar utsätts för stort lidande orsakat av trängseln och sysslolösheten i inhägnaderna, där ensamlevande rovfiskar hålls i grupper om tio- eller hundratusentals individer i stor trängsel. De stressas svårt av trängsel, hantering, transporter och slakt vilket är ett fruktansvärt liv att leva för en kännande individ som fiskar är, säger Anna Harenius, sakkunnig etolog på Djurens Rätt.

När fiskarna slaktas bedövas de först i koldioxidbad, vilket är mycket smärtsamt och tar lång tid förklarar hon. Eftersom bedövningen dessutom är ineffektiv händer det ofta att fiskarna är vid medvetande när deras gälar skärs upp för avblodning. Enligt Harenius kan det röra sig om så mycket som en femtedel av fiskarna.

– Den här typen av djurhållning är djupt problematiskt och Djurens Rätt vill se ett förbud på detta i Sverige. Det finns idag ingen fiskprodukt i butiker där producenten fullt ut tagit hänsyn till fiskarnas välfärd och därmed bör fiskkött väljas bort till förmån för vegetabiliska alternativ.

I Sverige föddes det upp 11 100 ton fisk för slakt år 2018, att jämföra med importen som låg på nära en halv miljon ton, vildfångad fisk inkluderat. Norge är den i särklass viktigaste exportören av fisk till Sverige.

Redaktionen

 

 

Intervju om växtbaserad fisk med Tom Johansson från Hooked Foods

 

Se även: 3D-printad veganlax snart i europeiska matbutiker

Se även: Växtbaserat fortsätter att öka kraftigt i Europa

Fler artiklar av denna författare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SENASTE NYHETERNA

Kultur
Göran Hådén

Lista: De mest spelade miljölåtarna

Miljön är grunden för allt annat och centralt för många människors livskvalitet, så här följer en lista på vilka låtar som har minst en miljon spelningar i ett klipp på Youtube, om man bara räknar låtar på engelska som främst kan tolkas handla om miljö och inte lika gärna om något annat.

Klimat
Michael Abdi Onsäter

Klimatkrisen slår mot senap, potatis och vin

De extremväder som drabbade Nordamerika förra sommaren får fortsatta konsekvenser längs den globala livsmedelskedjan. De senaste veckorna har det larmats om senapskris i Frankrike och potatisbrist i Japan. I Frankrike slår de allt högre temperaturerna även mot landets anrika vinindustri.

Klimat
Niclas Malmberg

Naturmark omvandlas till odlingsytor i en oroväckande fart

Under de senaste 20 åren har en miljon kvadratkilometer av jordens tidigare skogar och savanner omvandlats till odlingsmark, enligt en ny studie publicerad i Nature Food. Det är ett område mer än två gånger så stort som Sverige, och en ökning med nio procent.

Vego-mat
Mat&Klimat

Veganuari: Snabbmatskedjorna storsatsar på vego

Den senaste tiden har en rad olika snabbmatskedjor lanserat nya växtbaserade produkter på sina menyer. Till våren kommer exempelvis KFC:s första växtbaserade produkt till Sverige, ett halvår försenat på grund av coronapandemin.