Mat & Klimat

Argentina förbjuder laxodling - första landet i världen

Odlad lax står över 70 procent av den globala marknaden, med en årlig produktion på 2,5 miljoner ton. Nu stoppas industrin från att etablera sig i Argentina. Foto: Karl Muscat

11 augusti 2021

I juli skrev politikerna i den argentinska provinsen Tierra del Fuego under en unik lag som förbjuder den expanderande laxindustrin från att etablera sig i landet. Beslutet möttes av stor entusiasm, särskilt i grannlandet Chile, där industrins svåra miljöpåverkan gjort den allt mer kontroversiell.

Argentina har ingen inhemsk produktion av odlad lax. Det var när ett företag skickade in ansökan om att börja etablera ett vattenbruk i provinsen Tierra del Fuego, som lagstiftarna istället svarade med att förbjuda verksamheten helt och hållet, eftersom konsekvenserna för miljö och djurliv ansågs vara för stora. Provinsens rika vatten är med sina makroalgskogar än viktig kolsänka och en hotspot för biologisk mångfald. Det är dessutom enda plats där laxodling över huvud taget skulle vara möjligt i Argentina, så förbudet gäller de facto i hela landet. 

– Den här lagen understryker hur viktigt det är för oss att bevara och skydda våra naturresurser, det genetiska arvet hos levande djur och deras miljö, genom hållbar ekonomisk utveckling, sade en av politikerna till Mercopress.

 

Sjögrässkogar är viktiga både som kolsänka och för den marina biodiversiteten. 

 

En ekonomisk tungviktare i Chile

Beskedet togs emot med stor glädje och entusiasm i grannlandet Chile, där industriell uppfödning av lax blivit en allt viktigare fråga för miljörörelsen och urfolken i regionen. Verksamheten leder till syrefattiga vatten, spridning av parasiter och ett läckage av stora mängder antibiotika, något som används rutinmässigt för att hålla sjukdomar borta från de ihopträngda djuren. Fiskarna matas dessutom med vildfångad småfisk från världens redan överbelastade fiskevatten.

– Vi vill att världen ska veta att folken från en av planetens mest avlägsna platser, har stått upp mot den förödande laxodlingsindustrin, sade Javier Trivelli på miljöorganisationen South Conservation People.

Laxindustrin startades upp under 70-talet och har sedan dess vuxit till en ekonomisk jätte i landets södra regioner. Idag är Chile världens näst största laxodlingsland och exporterar den till ett värde av ungefär 40 miljarder kronor per år.

Världens största laxindustri finns i vårt grannland Norge som producerar mer än hälften av världens odlade lax. Även här finns det stora problem med rymlingar, laxlus och utsläpp av skadliga kemikalier. I veckan ledde ett allvarligt fel till att 15 000 liter klor läckte ut och tog livet av uppemot 100 000 laxar.

 

 

“Ett oerhört lidande”

Utöver de miljömässiga problemen så kritiseras laxindustrin ofta för allvarliga brister i djurhänsyn och välfärd.

– Fiskar som föds upp i odlingar utsätts för stort lidande orsakat av trängseln och sysslolösheten i inhägnaderna, där ensamlevande rovfiskar hålls i grupper om tio- eller hundratusentals individer i stor trängsel. De stressas svårt av trängsel, hantering, transporter och slakt vilket är ett fruktansvärt liv att leva för en kännande individ som fiskar är, säger Anna Harenius, sakkunnig etolog på Djurens Rätt.

När fiskarna slaktas bedövas de först i koldioxidbad, vilket är mycket smärtsamt och tar lång tid förklarar hon. Eftersom bedövningen dessutom är ineffektiv händer det ofta att fiskarna är vid medvetande när deras gälar skärs upp för avblodning. Enligt Harenius kan det röra sig om så mycket som en femtedel av fiskarna.

– Den här typen av djurhållning är djupt problematiskt och Djurens Rätt vill se ett förbud på detta i Sverige. Det finns idag ingen fiskprodukt i butiker där producenten fullt ut tagit hänsyn till fiskarnas välfärd och därmed bör fiskkött väljas bort till förmån för vegetabiliska alternativ.

I Sverige föddes det upp 11 100 ton fisk för slakt år 2018, att jämföra med importen som låg på nära en halv miljon ton, vildfångad fisk inkluderat. Norge är den i särklass viktigaste exportören av fisk till Sverige.

Redaktionen

 

 

Intervju om växtbaserad fisk med Tom Johansson från Hooked Foods

 

Se även: 3D-printad veganlax snart i europeiska matbutiker

Se även: Växtbaserat fortsätter att öka kraftigt i Europa

Fler artiklar av denna författare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SENASTE NYHETERNA

Klimat
Mat&Klimat

FN: Hundratals miljarder i bidrag till miljö- och hälsoskadlig matproduktion

90 procent av de subventioner som delas ut till jordbrukssektorn är skadliga för människors hälsa och planeten, konstaterar FN i en ny rapport. De värsta klimatbovarna som nötkött och mjölk får störst stöd, och bidragen koncentreras till stor del till de allra största aktörerna på området.

Klimat
Mat&Klimat

Skifte från ris till potatis kan minska matutsläppen väsentligt

Ett storskaligt skifte från potatis till ris kan minska utsläppen från stapelgrödor med 25 procent i Kina, enligt en ny rapport publicerad i Nature Food. Rotfrukten tar också mindre land i anspråk än den metantunga risodlingen. Samtidigt pekar forskarna på flera risker med ett sådant skifte.

Klimat
Mat&Klimat

Djurhållningen står för två tredjedelar av matens utsläpp

Den globala matproduktionen står för en tredjedel av världens utsläpp av växthusgaser och den största boven är djurhållningen. Det visar en ny studie publicerad i Nature Food. “Om folk är oroliga för klimatförändringarna, bör de verkligen fundera över sin kost”, säger Xiaoming Xu, en forskarna bakom studien.

Klimat
IPS Inter Press Service

Krav på hårdare tag mot “importerad skogsskövling”

Världens länder bör införa nya åtgärder för att bemöta problemen med ”importerad skogsskövling”. Det är en av de frågor som diskuteras vid den globala naturvårdskongress som pågår denna vecka.

Klimat
Göran Hådén

Klimatböcker för barn

6 av 10 tonåringar är oroliga för klimat och miljö. Vissa blir oroliga eller har frågor i mycket tidigare ålder. Så var finns bra information för barn?

简体中文EnglishFrançaisDeutschहिन्दीItalianoPortuguêsРусскийEspañolSvenska