Mat & Klimat

Indien överraskar med höjda klimatmål på COP26

3 november 2021

Indiens premiärminister Narendra Modi tillkännagav vid COP26 flera nya klimatmål, som går längre än de tidigare. Tre av målen säger att Indien ska (1) ha nått netto noll utsläpp år 2070, (2) ha ökat andelen förnybar el till 50 procent år 2030 och (3) ska ha minskat koldioxid-intensiteten i ekonomin med 45 procent till år 2030. 

 

En stark signal

Alla tre målen baseras på 2005 års nivåer. Modi sa vidare att Indien skulle minska sina beräknade totala koldioxidutsläpp med en miljard ton till 2030 i jämförelse med tidigare planer. Han sa också att han förväntar sig stora stödsummor från de rika länderna till Indien och andra utvecklingsländer, på i storleksordningen 1000 miljarder US dollar, och att de dessutom ska dela med sig av koldioxidsnål teknik. Löftena från Modi förväntas formaliseras i Indiens nationella bestämda bidrag (National Determined Contribution, NDC) till FN.

Indiens löfte om netto noll utsläpp år 2070 innebär att länder med totalt 84 procent av de globala klimatutsläppen nu täcks av mål om netto noll. 

Ulka Kelkar på World Resources Institute, en framstående vetenskaplig forskargrupp, sade att Indiens tillkännagivande skulle ha en stor påverkan genom att sätta en “färdriktning” för landets ekonomi:

– Netto noll blev ett ämne i det offentliga samtalet för bara ett halvår sedan. Bara att ha detta koncept förstått i Indien kommer att ge en mycket stark signal till alla sektorer av industrin och samhället. Så det här från premiärministern kommer att bli ganska omvälvande.

 

Elnäten måste kopplas samman

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och Narendra Modi annonserade dagen efter Modis deklaration ett initiativ för gröna elnät, för att påskynda integrationen av sol- och vindkraft på internationella nät. Att länka elnäten skulle göra det möjligt för delar av världen med överskott av förnybar energi att skicka den till områden med underskott. Till exempel kan länder där solen har gått ner dra kraft från andra som fortfarande kan generera solel.

– Om världen måste gå mot en ren och grön framtid kommer dessa sammankopplade transnationella nät att vara avgörande lösningar, sa Indiens premiärminister i ett uttalande.

Initiativet kommer att samordnas av en styrgrupp av ministrar, som inkluderar Frankrike, Indien, Storbritannien och USA.

Stefan B Nilsson

 

Se även: Fossilindustrin vädrar morgonluft när elpriserna stiger

Fler artiklar av denna författare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SENASTE NYHETERNA

Inrikes
Niclas Malmberg

Trålgränsen flyttas ut för att skydda Östersjöns ekosystem

Efter att S ställt sig bakom beslutet står det nu klart att trålgränsen i Östersjön flyttas ut från dagens 4 sjömil till 12 sjömil på prov. “Fisket måste ske inom naturens ramar”, säger Elin Segerlind (V).

Klimat
Göran Hådén

Opinion: Därför räcker inte 99% mental omställning

Ska vi klara klimatet behöver överkonsumtionen försvinna snarast. De flesta är faktiskt positiva till att sänka sin materiella levnadsstandard för miljöns skull och 3 av 4 kan tänka sig köpa färre saker. Så varför händer det inte?

Klimat
IPS Inter Press Service

Fossila bränslen subventioneras med enorma belopp

Samtidigt som världens politiker diskuterar de åtgärder som krävs för att bemöta klimatkrisen så subventionerades den fossila bränsleindustrin bara under förra året med hisnande 5,9 biljoner dollar.

Djurrätt
Michael Abdi Onsäter

WWF slår hål på myten om det hållbara kycklingköttet

Svensk kyckling får rött ljus av Världsnaturfonden i årets köttguide efter att kriterier för klimat och djurvälfärd skärpts. Faktum är att endast 1-3 procent av det kött som konsumeras i Sverige godkänns av miljöorganisationen.

Miljö
Niclas Malmberg

SLU-forskare kritiserar Jord till bord-strategin: “Innehåller målkonflikter”

I oktober klubbade EU-parlamentet Från jord till bord-strategin. Det är nu EU-kommissionens uppgift att lägga fram lagstiftningsförslag för att implementera den. Men klart står redan att strategin misslyckas med att skapa förutsättningar för ett hållbart jordbruk, enligt rapporter som tagits fram av SLU-forskare