Mat & Klimat

Ledare: En myt att djur som ska bli mat har det bra

Lagstiftningen räcker inte till, det krävs en kraftigt minskad köttkonsumtion för att minska lidande och bromsa klimatkrisen, skriver Stefan B Nilsson (Foto: Emmanuel Eigege, Unsplash)

14 januari 2021

Det finns en myt om uppfödning av djur för att bli kött och mjölkprodukter. Myten är att det går att föda upp djuren och ge dem goda liv och samtidigt hålla låga priser som konsumenter är beredda att betala. Det är i princip omöjligt. Uppdrag Gransknings reportage häromdagen från en KRAV-märkt gård är ett av många exempel på det.

Det är dyrt att föda upp djur och det går på tvärs med att samtidigt ha relativt låga priser på kött. Lagar om djurskydd tagna i Riksdagen och EU-parlamentet fungerar inte för att ge djur goda liv. Dels är lagarna alltid alldeles för svaga – anpassade efter köttproducenternas krav – och dels är kraven höga från konsumenterna på låga köttpriser. Det leder till att djur missköts, som en självklar konsekvens. Kravet på låga priser är också skälet till att kor, grisar och kycklingar har enormt korta liv innan de slaktas. Köttproducenterna verkar på en en hårt konkurrensutsatt marknad och föder upp djur för att tjäna pengar. Priset på kött skulle bli enormt mycket högre om djuren hade liv med livskvalitet och konsumenterna är inte beredda att betala för det.

 

Lagstiftningen räcker inte till

Lösningarna på detta är två. Det behövs framför allt styrmedel för att minska efterfrågan på kött, för att färre djur ska lida och också för att minska klimatpåverkan från köttkonsumtion. En köttskatt borde vara en självklarhet, utifrån klimatpåverkan – där nötkött har högst skatt, griskött näst högst och därefter kyckling och annan fågel. Det skulle kunna kombineras med en klimatmärkning, utifrån en liknande fallande skala. Båda åtgärderna skulle minska efterfrågan på kött, med färre djur som lider och kraftigt minskad klimatpåverkan.

Den andra lösningen är det personliga valet, att minimera eller helt sluta äta kött och även mjölkprodukter. Det är lätt och hälsosamt att göra en kostförändring med större andel grönsaker, frukt, baljväxter och sädesslag. Vinsterna är väldigt stora av sådana individuella kostförändringar – för djuren och för klimatet. 

Det är dags att slå hål på myten att det med lagstiftning går att tvinga producenter att se till att djur, som ska bli mat, har goda liv. Det gör det inte. Efterfrågan på att äta djur måste minska – det är det självklara och enda sättet att minska lidandet.

   

Stefan B Nilsson

 

Fler artiklar av denna författare

SENASTE NYHETERNA

Djurrätt
Niclas Malmberg

Fortsatt ekonomiskt stöd till djurindustrin

Regeringen fortsätter att ösa pengar till olika samhällssektorer, motiverat med kriget i Ukraina. Näst i tur är lantbruksföretagen, där det tidigare beslutade stödpaketet på 800 miljoner kronor till dieselanvändare och 300 miljoner till gris- och fågelindustrin, nu föreslås kompletteras med ytterligare stödpaket på drygt 2 miljarder kronor, efter en överenskommelse med Centerpartiet.

Hälsa
Göran Hådén

Klimatkrisen största säkerhetspolitiska hotet?

Det sägs att en fjärils vingslag i Amazonas kan starta en storm i Europa. I vår naturligt komplexa värld har dessutom mänskligheten själva byggt system som gör enskildas globala påverkan större än någonsin, som hur vår dagliga mat påverkar vårt klimat.

Klimat
IPS Inter Press Service

Mexiko väljer fossilgas framför gröna energikällor

Den gröna energiomställningen har avstannat i Mexiko sedan Andrés Manuel López Obrador kom till makten för tre år sedan. Trots landets stora potential att utvinna gröna energikällor har regeringen valt att fortsätta satsa på fossila bränslen i stället.

Debatt
Carl Einerfors

Varför är jag orolig för mina barns framtid i Sverige?

För den som tycker att det var besvärande med flyktingströmmarna vi sett den senaste åren så var det bara en lätt vindpust mot den storm som väntar. De geopolitiska spänningar som kommer av detta kan bara resultera i storskaliga krig om resurser och beboelig mark, både inom och mellan länder…

Krönikor
Maria Sandblad

Konsten att blunda inför det onda

Kan det finnas ett samband med krigets fasor och vår kollektiva blindhet inför vad vi, trots att vi ser oss som goda människor, gör mot försvarslösa djur, vårt dagliga förträngande av den brutala sanningen bakom det som hamnar på våra tallrikar…