Mat & Klimat

Ledare: En myt att djur som ska bli mat har det bra

Lagstiftningen räcker inte till, det krävs en kraftigt minskad köttkonsumtion för att minska lidande och bromsa klimatkrisen, skriver Stefan B Nilsson (Foto: Emmanuel Eigege, Unsplash)

14 januari 2021

Det finns en myt om uppfödning av djur för att bli kött och mjölkprodukter. Myten är att det går att föda upp djuren och ge dem goda liv och samtidigt hålla låga priser som konsumenter är beredda att betala. Det är i princip omöjligt. Uppdrag Gransknings reportage häromdagen från en KRAV-märkt gård är ett av många exempel på det.

Det är dyrt att föda upp djur och det går på tvärs med att samtidigt ha relativt låga priser på kött. Lagar om djurskydd tagna i Riksdagen och EU-parlamentet fungerar inte för att ge djur goda liv. Dels är lagarna alltid alldeles för svaga – anpassade efter köttproducenternas krav – och dels är kraven höga från konsumenterna på låga köttpriser. Det leder till att djur missköts, som en självklar konsekvens. Kravet på låga priser är också skälet till att kor, grisar och kycklingar har enormt korta liv innan de slaktas. Köttproducenterna verkar på en en hårt konkurrensutsatt marknad och föder upp djur för att tjäna pengar. Priset på kött skulle bli enormt mycket högre om djuren hade liv med livskvalitet och konsumenterna är inte beredda att betala för det.

 

Lagstiftningen räcker inte till

Lösningarna på detta är två. Det behövs framför allt styrmedel för att minska efterfrågan på kött, för att färre djur ska lida och också för att minska klimatpåverkan från köttkonsumtion. En köttskatt borde vara en självklarhet, utifrån klimatpåverkan – där nötkött har högst skatt, griskött näst högst och därefter kyckling och annan fågel. Det skulle kunna kombineras med en klimatmärkning, utifrån en liknande fallande skala. Båda åtgärderna skulle minska efterfrågan på kött, med färre djur som lider och kraftigt minskad klimatpåverkan.

Den andra lösningen är det personliga valet, att minimera eller helt sluta äta kött och även mjölkprodukter. Det är lätt och hälsosamt att göra en kostförändring med större andel grönsaker, frukt, baljväxter och sädesslag. Vinsterna är väldigt stora av sådana individuella kostförändringar – för djuren och för klimatet. 

Det är dags att slå hål på myten att det med lagstiftning går att tvinga producenter att se till att djur, som ska bli mat, har goda liv. Det gör det inte. Efterfrågan på att äta djur måste minska – det är det självklara och enda sättet att minska lidandet.

   

Stefan B Nilsson

 

Fler artiklar av denna författare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SENASTE NYHETERNA

Djurrätt
Niclas Malmberg

Krav på ursprungsmärkning av kött på restauranger snart verklighet

Snart kan kravet på ursprungsmärkning av kött även komma att gälla för restaurangbranschen. Förslaget välkomnas av bland andra Amazon Watch, som ser det som ett viktigt steg i att minska importen från den förödande brasilianska köttindustrin.

Djurrätt
Michael Abdi Onsäter

Trots luftiga stall och moderna hjälpmedel – kor gladare utomhus

De framsteg och förbättringar som gjorts för korna i inomhusmiljö har fått flera stora aktörer som LRF och Arla att argumentera för en ny “flexibel” beteslagstiftning. Men en ny studie publicerad i Nature visar att korna trots allt verkar vara lyckligare utomhus.

Inrikes
Göran Hådén

Bästa tid att påverka är nu

Forskning visar att det är betydligt lättare att påverka människor när större förändringar sker i livet. Ju större händelse, desto mer öppna är vi för att pröva något nytt. Händelser kan vara allt ifrån att vi blir nyförälskade till något så litet som att en ny vecka börjar. Det nya kan handla om allt ifrån att byta värderingar till att pröva en ny maträtt.

Djurrätt
Anna Velander Gisslén

Vegotest: Närproducerad och vegansk hudvård

Lokalproducerat med hjärta och kärlek i produkterna, och med det naturliga i fokus. Låter härligt, eller hur!? Själv blev jag såld på dessa produkter när jag testade dem.

Debatt
Martin Smedjeback

Debatt: Dags att syna djurindustrins nostalgiska lögner

Trots att bönders verksamhet har utvecklats till rena industrier så behandlas de fortfarande nostalgiskt och som om de inte vore företag som alla andra. Det är dags att vi börjar se djurindustrin för vad den är och slutar att svälja industrins skönmålningar.

Translate »