Mat och Klimat

TEMPLATE-2024-05

PlayFair Display 22
600 seminegrita
30 altura.

Stort kunskapsglapp hos hållbarhetschefer i livsmedelsindustrin om energieffektivisering

Stort kunskapsglapp hos hållbarhetschefer i livsmedelsindustrin om energieffektivisering

Tycker du om denna artikel?

Noto Serif 20
400 Normal
22 Altura linea

En ny undersökning avslöjar att hållbarhetschefer inom livsmedelsindustrin har ett betydande kunskapsglapp när det gäller energieffektivisering och återvinning av spillvärme. Detta trots att FN och EU framhåller dessa metoder som några av de mest effektiva sätten att bekämpa klimatkrisen. Undersökningen, som utförts av Norstat på uppdrag av spillvärmeföretaget Enjay, visar att många hållbarhetsansvariga inte inser det stora värdet i att återvinna spillvärme.

Viktiga resultat från undersökningen:

    • Endast 1 av 10 hållbarhetsansvariga som är bekanta med spillvärme anser att återvinning av spillvärme är av stor betydelse, trots dess potential att spara miljontals kronor i uppvärmningskostnader.
    • 83 procent av de som inte återvinner spillvärme idag vet inte hur de kan beräkna mängden spillvärme i sin verksamhet.
    • Europa genererar nästan lika mycket energi i spillvärme som hela unionen använder för uppvärmning årligen (2860 TWh), enligt en rapport från 2023. Återvinning av spillvärme kan därför drastiskt minska både uppvärmningskostnader och koldioxidutsläpp.

 

Jesper Wirén, vd på Enjay:

Vi är lite chockade av resultatet. Återvinning av framförallt smutsig spillvärme kan spara livsmedelsproducenter miljontals kronor årligen och bidra till stora koldioxidbesparingar. Många satsar på synliga hållbarhetsinitiativ som solpaneler, men dessa har ofta mycket mindre effekt. Det är oroväckande att kunskapen om spillvärmens betydelse är så låg med tanke på hur stor effekt det ger att återvinna den.

Undersökningen belyser att många inom livsmedelsindustrin inte är medvetna om de ekonomiska och miljömässiga fördelarna med att återvinna spillvärme. Detta trots att industrin kämpar med ökande kostnader på grund av pandemins kvarstående effekter, dåliga skördar, globala leveransproblem och kriget i Ukraina.

Vi jobbar med flera livsmedelsproducenter som sparar miljontals kronor årligen på att återvinna sin smutsiga spillvärme. Det är en ganska ny grej att kunna återvinna hårt ansatt, smutsig spillvärme, men med ny teknik kan livsmedelsproducenter göra rejäla kostnadsbesparingar på detta, samtidigt som det är en god gärning för miljön, fortsätter Jesper Wirén.

 

Om Undersökningen:

Undersökningen, genomförd av Norstat mellan den 26 mars och 3 april i år (2024), inkluderade 100 hållbarhetsansvariga inom livsmedelsproducerande företag med fler än 10 anställda. Resultaten indikerar ett behov av ökad medvetenhet och utbildning inom området för att utnyttja den fulla potentialen för återvinning av spillvärme.

Åsikter och kommentarer


Dina åsikter och kommentarer är viktiga för Mat & Klimat!

Vi vill gärna veta vad du tycker.

Skriv till oss:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tycker du om denna artikel?

SENASTE NYHETERNA

Visited 232 times, 232 visit(s) today

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa