Mat och Klimat

Pressat Sudan kämpar mot klimatförändringarna

Landet har drabbats av de värsta översvämningarna på flera decennier. Över 800 000 har drabbats. (Foto: UN Photo, CC BY-NC-ND 2.0)

26 november 2020

Nyligen utlystes undantagstillstånd i Sudan efter att Nilen hade svämmat över på grund av hård nederbörd. Det stora landet är mycket sårbart för förändringar i klimatet – och arbetet för att begränsa effekterna står inför stora utmaningar.

 

Torka och översvämningar plågar landet

I september utlystes ett tre månader långt undantagstillstånd på grund av de värsta översvämningarna i landet på flera decennier. Över 800 000 människor uppges ha blivit drabbade av vattenmassorna, däribland 125 000 flyktingar. Många tusentals människor har förlorat sina hem och är beroende av humanitär hjälp, uppger FN.

– Torkor och översvämningar är de största klimatrelaterade utmaningarna som vi står inför, säger forskaren Rehab Abdelmajeed Osman, som är en av de ansvariga för Sudans nationellt fastställda klimatplan, NDC, till IPS.

Sudan är ett av 63 länder som genom satsningen CAEP har fått stöd för att stärka och snabbare kunna genomföra sina klimatplaner. Fokus ligger på att mildra klimatförändringarnas effekter och på anpassningsåtgärder.

– Sudan kommer att drabbas av fler torkor och översvämningar vilket även kommer att slå mot matsäkerheten, medan nederbörden minskar i vissa områden. Och befolkningarna måste kunna förbereda sig på detta, säger Areeg Gafaar, som också arbetar med landets klimatplan.

Areeg Gafaar säger att åtgärderna bland annat är inriktade på att erbjuda bönderna bättre väderprognoser och förbättrat utsäde.

Den bristande tillgången på mat är ett av de mest akuta problemen för landets befolkning. Bara de senaste översvämningarna uppges ha påverkat över två miljoner hektar åkermark.

I augusti varnade FN:s livsmedelsprogram för att 1,4 miljoner invånare i jättestaden Khartoum skulle drabbas av en osäker tillgång på mat på grund av ekonomiska problem och stigande matpriser – en situation som har förvärrats i spåren av pandemin.

 

Maktskiftet kan bana väg för grönare politik

Men problemen i Sudan hänger inte bara samman med yttre faktorer och bristen på resurser, utan också på de långvariga konflikter som rasat i landet.

I april förra året störtades president Omar al-Bashir, som då hade styrt landet i 30 års tid, efter flera månader av protester. Nu styrs landet av ett civil-militärt råd och en civil regering inför det allmänna val som enligt planerna ska hållas 2022.

Nyligen tog USA bort Sudan från landets lista över länder som stöttar terrorism, efter 27 år.

Rehab Abdelmajeed Osman säger till IPS att de politiska förändringarna kommer att leda till en ökad budget för klimatarbetet och göra det lättare att ta snabba beslut.

Landets övergångsstyre har slagit fast att miljöfrågorna ska prioriteras. Enligt Areeg Gafaar kan det betyda nya statliga satsningar på bland annat förnybara energikällor, men också på ett förbättrat skogsskydd och en stärkt avfallshantering.

Reem Abbas / IPS

Fler artiklar av denna författare

Visited 14 times, 1 visit(s) today

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa