Mat & Klimat

Recept på bönburgare– gott, etiskt, billigt, enkelt, nyttigt

27 mars 2021

Det här receptet på bönbiffar / bönburgare (nedan kallat burgare) räcker till cirka 6 måltider GEBEN-mat som är Gott, Etiskt, Billigt, Enkelt, Nyttigt – med andra ord mat som är bra på alla viktiga sätt.

Klimatpåverkan per portion blir bara 0,1 kilo koldioxidekvivalenter, vilket kan jämföras med att “vanlig” mat har cirka 20 gånger så stor klimatpåverkan. 

 

Ingredienser
Kidneybönor och svarta bönor, sköljda från spad (1 kilo efter sköljning, 35 kr)   
Tomatpuré, oljor, salt och kryddor (10 kr)
Valfri utfyllnad: Morötter eller kokt potatis och/eller mjöl/gryn (5 kr)
 
Tillbehör

* Spenat kan has både i, på eller bredvid burgaren (600 gram för 20 kr) 
* Burgarbröd. När de tar slut: potatis (35 kr?)
(färdiga burgarbröd kostar ca 70 kr/kg – nästan lika mycket som butikers billigaste färdiga burgare) 

* Ketchup och dylikt slibbedibb efter eget val (5 kr?)
* Egenplockad frukt eller bär (0 kr)
* Måltidsdryck: Vatten (0 kr)

 
 
Tillagning

Blanda salt och kryddor i en stor skål eller kastrull. Tillsätt oljor och tomatpuré och blanda igen. Blanda hälften av bönorna i taget med eventuell morot eller potatis i matberedare/blender tills allt är finfördelat. Blanda sedan allt i skålen. Stek den mängd du ska äta nu på svag värme under lång tid så blir burgarna frasiga även utan mjöl/gryn. Ställ in resten av smeten i kylen så du bara äter nystekta burgare.Total kostnad

15-20 kr per måltid (räknat på två burgare på 100 gram styck + tillbehör) utan att kompromissa med smak, etik eller näringsbalans. Så för att kallas GEBEN-mat (med B som i Billigt) bör burgarna ätas med potatis istället för burgarbröd. Då blir det också ännu nyttigare. Blandas mycket potatis i själva burgaren behövs inte ens sådant tillbehör. Men det här är ett basrecept – du vet mer exakt vad som passar dig bäst. 

Smakliga måltider!  

Klimatavtryck

Vår samarbetspartner Klimato har räknat ut vad en portion bönburgare släpper ut omräknat till koldioxidekvivalenter. 

Enligt WWF:s märkning One Planet Plate bör en genomsnittlig måltid ligga under 0,5 kg per portion för att ligga i linje med de målsättningar som finns i Parisavtalet. En genomsnittlig lunch/middag i Sverige idag ligger på cirka 2 kg CO2e.

Klimato grundades 2018 för att hjälpa restaurangbesökare att minska sina klimatutsläpp genom klimatmärkta menyer och finns idag på över 60 restauranger. De vill vara en brygga mellan forskningen och konsumenten och synliggöra matens klimatpåverkan för en marknad där hållbarhetsaspekten blir allt viktigare. Klimato grundar sina beräkningar på forskningsinstitutet RISE stora databas.

Fler klimatsmarta recept hittar du här

Göran Hådén

Fler artiklar av denna författare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SENASTE NYHETERNA

Inrikes
Michael Abdi Onsäter

Sveriges enda sockerbruk mångmiljonsatsar för klimatet

Klimatsmart och närodlat socker på butikshyllorna? Det är målet när Örtofta sockerbruk genomför nya klimatsatsningar tillsammans med Kraftringen i anläggningen utanför Eslöv. Fossilfri ånga från det närliggande värmeverket ska ersätta fossilgas i produktionsanläggningen – och minska utsläppen med 17 000 ton CO2.

Hälsa
Niclas Malmberg

Studie visar: Maten större ohälsofaktor än alkohol

Maten är en större riskfaktor än alkohol och droger i Sverige. Dels äter vi för mycket socker och rött kött, men det största problemet är det låga intaget av fullkorn. KI-professorn Mai-Lis Hellénius förespråkar en mer kunskapsdriven politik på matområdet och efterlyser tätare samarbete med näringslivet.

Klimat
Michael Abdi Onsäter

Butikskedjorna svarar på frågor om brasilianskt kött

Avskogningen i Brasilien har ökat kraftigt under Bolsonaros styre, mycket som en konsekvens av nötköttsektorns utbredning i landet. I Sverige fortsätter matjättarna att sälja brasilianskt kött från den skandalomsusade köttjätten JBS, även om det utgör en relativt liten del av den totala försäljningen.

Inrikes
Niclas Malmberg

Klimatskatt på animalier minskar utsläppen med en tiondel

I forskningsrapporten Effekter av en klimatskatt på livsmedel visar tre SLU-forskare att en klimatskatt på livsmedel skulle kunna minska utsläppen av växthusgaser med mer än 10 procent. Samtidigt skulle man vinna ännu mer om intäkterna återinvesteras i miljöåtgärder för lantbruket.

Translate »