Mat och Klimat

Tycker du om denna artikel?

Som vegan och vegetarian kan kräftsäsongen vara en rätt ansträngande period. De söta vattenlevande djur som man varsamt undvikit att sätta fötterna på när man badat under sensommarens varma kvällar kanske nu ligger på någons tallrik. Allt fler väljer nu att bryta den svenska traditionen med kräftor till snapsen, och lagar istället ett helt växtbaserat alternativ för att inmundiga till snapsvisorna.

Kokta kronärtskockor med brynt smör

Det var en vän som lärde mig mitt favoritrecept att använda på kräftskivor för några år sedan. Kokta kronärtskockor är en härligt nötig och plockig rätt som ska förnimma om pysslet som man ofta förknippar med maten på en kräftskiva. Det här behöver du för fyra stora portioner, och så här gör du:

Kronärtskockorna

3 liter vatten

4 stycken färska kronärtskockor

5 stycken stjälkar krondill

2 matsked salt

1 stycken citron

Brynt smör

150 gram växtbaserat smör

1 nypa flingsalt

(2 stycken stjälkar dill om man önskar)

Först kokar vi kronärtskockorna.

Skär bort stammen och skölj kronärtskockorna. Lägg kronärtskockorna i en stor kastrull med vattnet och krydda med salt och krondill. Koka dem lugnt till dess att bladen lätt går att plocka bort, eller till dess att de är mjuka i botten när du sticker med en provsticka, (det brukar ta ungefär 30-40 minuter).

Skär citronen i klyftor och lägg på en tallrik, den ska du nypa saften ur över smöret eller bladen när du äter.

Nu är det dags att bryna smöret.

Smält smöret i en panna eller kastrull av rostfritt stål, (eller ett annat kärl där du kan se färgen på smöret tydligt). Höj sedan värmen till medelhög och vispa smöret lugnt men ihärdigt så att det inte bränner. Smöret ska dofta nötigt och få en gyllenbrun färg. När smöret är klart häller du upp det i en skål och låter det svalna. Placera det sedan i kylskåpet och låt det stelna lite. När du tar fram det för att servera kan du smaka av med flingsalt, och eventuell dill.

Sedan är det dags att äta och njuta. Nyp saften ur citronen över ditt smör och plocka loss bladen från kronärtskockan ett och ett för att doppa i smöret. Skrapa med tänderna över bladet för att komma åt allt kronärtskockskött. När alla blad är slut och du bara har botten av kronärtskockan kvar så har du kommit till kronan på verket. Plocka bort det så kallade skägget, (det ser ut som hår), och ät sedan kronärtskockshjärtat tillsammans med det brynta smöret. Jag lovar, det kommer vara det godaste på hela festen.

Åsikter och kommentarer


Dina åsikter och kommentarer är viktiga för Mat & Klimat!

Vi vill gärna veta vad du tycker.

Skriv till oss:

Tycker du om denna artikel?

SENASTE NYHETERNA

Visited 35 times, 12 visit(s) today

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa